1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Preminuo unuk Pininfarine, Paolo
Preminuo unuk Pininfarine, Paolo
1

Preminuo unuk Pininfarine, Paolo

112
1
Podelite sa prijateljima:

Preminuo je preduzetnik Paolo Pininfarina, predsednik istoimene grupe. Sin doživotnog senatora, Serđa Pininfarine, i unuk legendarnog osnivača dizajnerskog studija po imenu Pininfarina, je bio blizu 66. rođendana i već je neko vreme bio bolestan.

Nakon što je diplomirao mašinstvo na Politehničkom univerzitetu u Torinu, nastavio je studije u Sjedinjenim Državama i u Japanu. Paolo Pininfarina umro je šesnaest godina nakon smrti njegovog brata Andree, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u avgustu 2008. dok je bio na putu ka kompaniji.

U izjavi saučešća se ističe da su mu do poslednjeg dana bile bliske supruga Ilarija, petoro dece Greta, Đovani, Iole, Tulio i Đulija i majka Đorđa Đanolio. Upravni odbor i kompanija „okupljaju se oko porodice u znak sećanja na profesionalnu i ličnu stranu karaktera Paola Pininfarine, koji je dugi niz godina posvećivao posvećenost, entuzijazam i energiju kompaniji koju je osnovao njegov deda Batista još 1930. godine.

Paolo je predsedavao istom od 2008. do dana smrti. Navodi se da je kompanija tokom osmadesetih godina, zahvaljujući posvećenosti Paola Pininfarine, pokrenula proces diverzifikacije koji ju je vremenom učinio referentnom tačkom u oblasti dizajna izvan automobilske industrije.

Godine 1982. Paolo Pininfarina je započeo svoj profesionalni put u Pininfarini, a 1987. je preuzeo ulogu predsednika i izvršnog direktora društva po imenu Pininfarina Extra, kompanije s poslovanjem unutar grupacije specijalizovane za industrijski dizajn, nameštaj, arhitekturu, nautiku i aeronautiku. Od 1988. bio je član upravnog odbora, a od 2002. godine u odboru direktora Pininfarine.

Godine 2006. preuzeo je ulogu potpredsednika, a od 2008. godine, nakon iznenadne smrti pomenutog mu brata Andrea koji je obavljao funkciju predsednika. Među remek-delima koje je lično stvorio, dva su mu bila posebno draga: konceptni automobil Sergio, dvosed zasnovan na Ferrarijevoj mehanici, koji je Paolo odlučio da proizvede 2013. godine u znak sećanja na oca, doživotnog senatora Serđa Pininfarinu, i model Pininfarina Battista, električni hiperautomobil koji nosi ime njegovog dede i koji je on sam predstavio na Salonu automobila u Ženevi 2019. godine.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Đed mu je bio Farina a nadimak Pinin (mali) mu je dodat isprva kao mali brat, jer je bio deseto od jedanaestoro djece, a i zbog male visine (vele 1,5m).. Izgleda da su sada svi uzeli prezime sa nadimkom – Pininfarina.
Inače Farina znači brašno, vjerovatno su iz neke mlinarske porodice