1. Home
  2. Video
  3. Retki Jaguarov koncept je sada legalan za uličnu upotrebu (VIDEO)
Retki Jaguarov koncept je sada legalan za uličnu upotrebu (VIDEO)
1

Retki Jaguarov koncept je sada legalan za uličnu upotrebu (VIDEO)

68
1
Podelite sa prijateljima:

Jaguarova istorija u želji da proizvede superautomobil uglavnom nije bila svetla. Da, da, znamo da je čuveni XJ220 u svoje vreme bio najbrži drumski automobil na svetu, ali je takođe više kritikovan nego hvaljen (najviše zato što je umesto planiranih dvanaest cilindara imao samo šest), i danas nema onaj kultni status kao što ga ima konkurencija.

Britanski gigant je takođe imao u planu da se oproba u klasi najboljih, i pre petnaestak godina kada je predstavljen koncept pod imenom C-X75 u saradnji sa timom Williamsa iz šampionata Formule 1.

Debitovao je na Salonu automobila u Parizu 2010. godine i trebalo je da se pojavi u serijskoj proizvodnji tri do pet godina kasnije. C-X75 je originalno pokretalo četiri električna agregata za ukupno 778 konjskih snaga, a u teoriji je trebalo da ubrzava od nule do 100 km/h za 2,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 330 km/h.

Plan za serijsku proizvodnju je zahtevao plug-in hibrid, gde bi inženjeri uklopili 1,6-litarski turbobenzinac sa električnim motorima za ukupno 850 „grla“.

Projekat je otkazan kada je Jaguar zaključio da svetska recesija iz 2008. godine traje mnogo duže nego što se originalno mislilo i da nema mnogo kupaca koji su u stanju da izdvoje oko milion britanskih funti (koliko bi planirana cena C-X75 iznosila). U današnjoj vrednosti novca, takva brojka bi iznosila 1.675.000 američkih dolara, pa je jasno da je ovaj prototip originalno ciljao samo na najbogatije ljude.


Publika je dočekala da vidi C-X75 u akciji u filmu „Spectre“ gde ga vozi lik po (prez)imenu Hinks, a igra ga nekadašnji profesionalni rvač Dejv Batista, i juri za Džejmson Bondom za volanom modela Aston Martin DB10 kroz ulice Rima.

Zavisno kojim izvorima verujete, napravljeno je šest ili sedam jedinica za potrebe snimanja. Vozila je spremila firma Williams Advanced Engineering, a pokretao ih je Jaguarov 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara iz modela F-Type.

Do današnjeg dana su preživela četiri primerka, a jedan je nedavno čak postao legalan za uličnu upotrebu.
Vozilo je kupila privatna mušterija, a onda zaposlila firmu Callum Designs da ga osposobi za ulicu. Vlasnik ove kompanije je ista osoba koja je i dizajnirala C-X75, a reč je o škotskom stilisti Ijanu Kalumu.

Ovaj je morao da izvrši nekoliko modifikacija, pre nego što bi ovaj specijalni Jaguar mogao da izađe na javne ulice. Pre svega, ugrađeno je potpuno novo staklo, zatim tiši završeci sistema za odvod izduvnih gasova, pa katalizator i na kraju retrovizori. Sve je sve što je bilo potrebno da se od koncepta dobije drumski automobil… Callum Designs je takođe podesio i visinu vozila i ofarbao ga u novu boju pre nego što je isporučen vlasniku.

Imalac vozila planira da javnosti izloži svog ljubimca krajem narednog meseca. Dok jedni hvale što je barem jedan primerak zaživeo, drugi ipak kritikuju podatak da više nema modernu mehaniku već motor koji nikako nije redak. Svetu se naravno nikada ne može udovoljiti, ali na kraju dana, na ulicama ćemo svakako videti jedan od najređih Jaguara u istoriji.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(68)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Po mom misljenju je pitanje „da li je Jaguaru potreban auto sa srednjim motorom?“ vrlo diskutabilno. Odakle potice ova dilema? Jaguarova istorija je prepuna uspeha u autosportu, medjutim njegovi modeli za gradjanstvo stavljali su veci akcenat na luksuz i dizajn. Snaga i performanse bili su uvek evidentni, Jaguar ih nije krio ali isto tako nije ih stavljao u prvi plan. Engleska filozofija visoke klase kaze: „pravi engleski dzentlmen nosi elegantno odelo i ne pokazuje svoje misice!“ Cuveni XJ220, 1992 – 1994, cuven je zapravo po svom neuspehu. Suvise skup, suvise veliki – 5 metara za jedan dvosed?! – i sa… Pročitaj više »