1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najprodavanija, najbrža, najskuplja i najjeftinija Škoda
Zanimljivost dana: Najprodavanija, najbrža, najskuplja i najjeftinija Škoda

Zanimljivost dana: Najprodavanija, najbrža, najskuplja i najjeftinija Škoda

10.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Naši redovni čitaoci verovatno znaju da su današnju kompaniju Škoda Auto osnovali Vaclav Laurin i Vaclav Klement, koji su 1895. godine započeli proizvodnju bicikala Laurin & Klement. Četiri godine kasnije proširili su proizvodnju na motocikle i 1905. predstavili svoj prvi automobil.

Ključni događaj 1925. godine bilo je povezivanje brenda sa inženjerskim gigantom Škoda, nakon čega su Škodino ime i logo počeli da se pojavljuju na novorazvijenim automobilima. Međutim, to je bila samo oznaka automobila, Mladoboleslavska kompanija se zvala Akciová společnost pro automobilový průmysl (Akcionarsko društvo za automobilsku industriju – ASAP).

Posle 1946. godine naziv je promenjen u Automobilové závody, národní podnik (Automobilski zavodi, nacionalno preduzeće – AZNP), a posle 1989. godine, u vezi sa privatizacijom, novi naziv Škoda, automobilova a.s. je osmišljen. Međutim, iz jezičkih razloga i zbog globalnog obima, ime je konačno promenjeno 1998. u današnje – Škoda Auto.

Verovatno nikoga neće iznenaditi da je Škoda Octavia postigla najveći prodajni uspeh. U četiri moderne generacije predstavljene 1996, 2004, 2012. i 2019. godine, 7,2 miliona jedinica je već proizvedeno do kraja prošle godine. Proizvodnja se nastavlja i nedavno je predstavljen model „zategnutih bora“. Serija Škoda 105/120 ostaje na drugom mestu sa više od dva miliona proizvedenih jedinica.

Zanimljivo je i da je Škoda Octavia druge generacije najbrža Škoda svih vremena. Ali to definitivno nije bio serijski automobil. Iako je osnova bila Octavia RS sa motorom 2.0 TFSI, motor je prošao veliku modifikaciju, dobio je novi Garettov turbopunjač, interkuler i niz drugih komponenti. Kočni padobran je pomagao pri zaustavljanju.

Zahvaljujući nizu modifikacija i upotrebi specijalnog benzina od 120 oktana, motor je proizvodio između 550 i 600 konjskih snaga i obrtni moment od 450 Nm. Britanski uvoznik koji stoji iza konverzije odvezao je automobil u Boneville Salt Flats u Juti, gde je cilj bio da dostigne brzinu od 322 km/h.

Ričard Miden iz časopisa Evo, koji je seo za volan, postigao je brzinu od 325 km/h u šestom pokušaju. Ali to nije bilo dovoljno za tim i u sledećem pokušaju dostigao je brzinu od 365 km/h. Modifikovana Oktavia je tako postala najbrži serijski automobil sa dvolitarskim turbo motorom i ujedno najbrži automobil proizvođača automobila iz Mlade Boleslave.

Ne znamo cenu rekordera u brzini, ali trenutno najskuplji automobil u Škodinom asortimanu je model Fabia. To nije hečbek iz klasične ponude, već specijalni takmičarski model Škoda Fabia RS Rally2, koji košta otprilike deset puta više od cene obične Fabije.

Međutim, u redovnoj ponudi nema ni najjeftinije Škode. Ovo bi trebalo da bude metalni model Škoda Citigo u razmeri 1:43, koji automobilska kompanija nudi, na primer, u svojoj e-prodavnici. Međutim, u ponudi je znatno više modela, uključujući i one istorijske.

Poslednja tačka interesovanja odnosi se na svet digitalnih tehnologija, koje nas sve više okružuju čak i u modernim automobilima. Ali da li znate kome pripada glas Laurinog digitalnog asistenta? Zaboravite poznate ljude, glas je veštački generisan i zajednički je svim jezicima koje Laura govori.

AutoRepublika

(10109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A, koja je najlepša Škoda ?
😊
Meni Scout verzija prethodne generacije, kao i karavanski vRS iz istog doba (i to u svetlo plavoj metalik boji).
😊

S mile

Skoda Octavia mk2, karavan 4×4 scout…. Nije bas lepota poroka, ali je odlican auto