1. Home
  2. Vesti
  3. Najpopularniji električni automobil u Rusiji je marke Zeekr
Najpopularniji električni automobil u Rusiji je marke Zeekr
8

Najpopularniji električni automobil u Rusiji je marke Zeekr

4.62K
8
Podelite sa prijateljima:

Kineska automobilska marka koja posluje u sastavu holdinga Geely, brend Zeekr je po prvi put u istoriji postala najpopularnija značka među električnim četvorotočkašima u Rusiji. Inače, tržište elektromobila u najvećoj zemlji na svetu je dostiglo rekordni nivo.

Krajem leta u Rusiji je prodat rekordan broj električnih automobila. Prema podacima agencije Autostat,  a koja poseduje podatke o novoregistrovanim vozilima, Rusi su u avgustu kupili 1.474 nova električna automobila, što je 8,2 puta (ne procenata) više u odnosu na rezultat iz istog meseca 2022. godine, i rekord je za rusko tržište automobila.

Štaviše, najpopularniji električni automobili u avgustu su po prvi put bili paralelno (sivim kanalima) uvezeni kineski Zeekr, koji je uspeo da pretekne (takođe kineske) modele Evolute, koji se i sklapa u Ruskoj Federaciji.

U poslednjem celovitom letnjem mesecu je u Rusiji prodato 285 električnih vozila marke Zeekr. Ovaj brend je predstavljen, na primer, u salonima bivšeg Mercedes-Benza . Zeekr je u pogledu prodaje pretekao Evolute (191 jedinica), Volkswagen (165 jedinica), Tesla (140 jedinica) i Hongqi (106 jedinica). Što se tiče priče o konketnim modelima, prvih pet je sledeći: Zeekr 001 (254 prodate jedinice), Volksvagen iD.4 (109 jedinica), Hongqi E-HS9 (106 jedinica), Evolute i-Joy (101 jedinica) i Tesla Model Y (92 komada).

U uvodnih osam meseci 2023. godine, tržište električnih automobila u Rusiji je obuhvatilo 6.995 vozila, što je 4,4 puta veća prodaja od uporedne iz istog perioda 2022.

Istovremeno, električni automobili i dalje zauzimaju nešto više od samo jednog procenta od ukupne prodaje novih automobila. Tako je od početka godine u Rusiji prodato ukupno 606.952 novih putničkih automobila, što je za 41% više nego u istom periodu prošle godine. U avgustu je prodato 109,7 hiljada automobila (podaci pomenutog Avtostata).

AutoRepublika

(4618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Bome biće Rusi blizu miliona prodatih novih automobila.A trebali su još prošle godine u Maju mjesecu da ekonomski budu razbijeni do daske,po zapadnim proračunima i matematici.A ono šamarčina od Rusa samo takva..
Работайте,братья!!
comment image

S mile

Kao i u EU, pre i posle korone. Nije meritorno uporedjivati katastrofalnu 2022 god, i 2023god. Prosle godine su zakovali, imali ogroman pad prodaje. A sad se stabilizuju, polako vracaju.

Druga stvar, oni koji su imali para, imaju i dalje.

Oni koji nisu…imaju jos manje…

Renault Terminator🇷🇺Z

„Oni koji nisu…imaju jos manje“

Ne bi se složio sa ovim.U Rusiji danas nezaposlenost je najmanja u istoriji njenog postojanja.
Zanatlije,majstori u industriji imaju plate od 1500-1800 eura,moje kolege npr za volanom idu dosta više od ovoga a voze samo po Rusiji.A cijena hrane je 2-5 puta jeftinija (zavisi od grada do grada) nego u Srbiji.Gorivo im višestruko jeftinije,gas takođe..

Zoca

Cujem Tesline super- punjace napajaju agregatima na dizel😡🤣😁.

BB

toliko se čuju agregati? 😉

Zoran Zivkovic

Cek malo, odkud tesla i ostali zapadni automobili u RUSIJI??? Zar nisu podrzali sankcije kolektivni zapad… Kakav cinizam….

Zokson

Imenjace, na zapadu postoji jedna carobna stvar a zove se Lova, oni za drugo i neznaju !

Zokson

Cuj Rusije !