1. Home
  2. Vesti
  3. SAIC planira gradnju fabrike automobila u Evropi
SAIC planira gradnju fabrike automobila u Evropi
5

SAIC planira gradnju fabrike automobila u Evropi

565
5
Podelite sa prijateljima:

Kineska automobilska koompanija SAIC planira da uspešan model MG4 takođe sklapa na evropskom tlu. Iako su čelnici giganta iz Azije svesni da će takav epilog doneti veće troškove u poređenju sa situacijom u kojoj se vozilo montira u Narodnoj Republici Kini, oni veruju da bi koristi od takvog scenarija premašile nedostatke uzrokovane istim. 

“Očekujem višu cenu koštanja izrade vozila u Evropi. Ali, kada prodajni kontingent dostiže 200 hiljada vozila, onda je vreme da se o ovome odlučuje,“ kaže Vilijam Vang, kao čelnik firme MG Motor sa sedištem u Velikoj Britaniji. On je nadležan i za rukovođenje evropskim poslovanjem azijskog diva.

Ovako sročena izjava je potpuno u liniji s nedavno objavljenim ciframa od strane istraživača tržišta, kompanije  Dataforce. Oni navode da je MG uspeo da na tlu Evrope isporuči 99.789 jedinica, tokom prvog polugođa, dok je prošle godine to bilo 42.296 vozila. SAIC je već obajvio korespondirajuće planove još u 2019. godini, i tada je naznačeno da će se uspostavljati proizvodnja na tlu Evrope, samo pod uslovom da prodaja na toj teritoriji premaši 100 hiljada četvorotočkaša. Sada je očito baš taj slučaj.

Vang je kazao za Automotive News Europe da će kompanija „verovatno“ sklapati model MG4 u Evropi. Kompaktni električni automobil je drugi na listi najuspešnijih modela firme na našem kontinentu. U prvom polugodištu ih je isporučeno 29.458 primeraka, dok je bestseler, inače dostupan u benzinskoj i električnoj verziji, plasian 35.753 puta.

Prednosti organizacije proizvodnje u Evropi, spram iste na teritoriji Kine, odnose se na eliminaciju carina pri uvozu, a koja iznosi 10%, a i odgovor kompanije na tržištu bi bio brži, kaže Vang. Evropska fabrika bi otvorila i nove puteve saradnje s drugim akterima na tržištu u regionu. “Lokalno upriličena proizvodnja znači i saradnju s ljudima iz okruženja, što će reći podrazumeva više posla,“ kaže Vang.

Evropska udruženja proizvođača automobila, suočena s rastućom konkurencijom iz Kine, pozivali su na primenu viših carinskih stopa kako bi se uticalo na sniženje kompetitivnosti tamošnjih brendova i poboljšanje komparativne pozicije ovdašnjih konstruktora. Pronalazilo se opravdanje za takve pozive i u višim cenama energenata na evropskom tlu. Kako bilo, Vang navodi da odluka SAIC-a da proizvodi u Evropi nije političko pitanje. “Mi smo poslovni ljudi. Ne razmišljamo toliko o političkoj dimenziji priče,“ kazao je on Britancima.

SAIC će tek odlučiti o lokaciji buduće fabrike. To će se dogoditi za dve ili tri godine, nastavlja Vang. Trenutno se ispituje stanje kako bi se sagledalo koja je zemlja podobna, govori on. “Moramo da razmotrimo troškove energenata, radne snage, sve to kako bismo videli gde je najbolje da dižemo fabriku. Potrebne su nam vrlo podrobne kalkulacije,“ nastavlja Vang.

Visoko pozicionirani prestavnici grupacije su već obilazili neke evropske zemlje kako bi sagledali situaciju na licu mesta i kako bi se sproveli pripremni sastanci, kazao je on. Posete su uključivale Francusku i Nemačku.

Inače, za MG je najveće tržište u Evropi ostrvsko, pa je i to definitivno jedna od opcija. SAIC i dalje poseduje fabriku Longbridžu, Birmingem, a koja je bila deo kpoprodajnog ugovora sklopljnog 2005. godine, s entitetom MG Rover. Prvi kupac je bila firma Nanjing Automotive da bi se kasnije pojavio SAIC. Međutim, nege zgrade su sruđene 2021. godine, uz ideju da se pristupi gradnji rezidencijalnih objekata.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Koja je tu matematika, čitamo sa Citroen proizvodi C5X na istoku zbog velikih troškova u EU, a ovi bi da proizvode u EU….

ima tu nešto drugo….

BB

Ali C5X ne prodaju u količini 100.000 komada godišnje 😜😂🤣

Bungi

Naravno da ima nešto.Kinezi planiraju da MG sklapaju od 51% evropskih dijelova čime bi to postao evropski auto.Mislim da će samo baterija biti iz narodne republike, sve ostalo EU.

S mile

Ima smisla, ssmo sto baterije kostaju kao ostatak automobila

Branko

Smisao je u imidžu, a ne u smanjenju troškova. Dobar primjer je Volvo: 100% kineski, ali su zadržali dio proizvodnje u Švedskoj. Na početku sve, vremenom sve manje i manje… Na kraju krajeva, EU porijeklo brenda, dio proizvodnje u EU i eto!
Osim toga, EU proizvođači imaju posebna odobrenja od EU administracije da se na automobil proizveden u EU ne plaća carina, iako je >50% vrijednosti došlo iz Kine. Za Srbiju to ne vrijedi, pa npr. Opel plaća carinu na PHEV kod vas.