1. Home
  2. Video
  3. Škodin vremeplov od kurble do tastera za pokretanje motora (VIDEO)
Škodin vremeplov od kurble do tastera za pokretanje motora (VIDEO)
7

Škodin vremeplov od kurble do tastera za pokretanje motora (VIDEO)

3.83K
7
Podelite sa prijateljima:

Stari češki proizvođač automobila Škoda je objasnio kako su se nekada pokretali motori Spartaka, Superba iz 1938. godine, ili čak i više od sto godina star Laurin & Klement BSC-a. Priča seže do današnjih dana kada je kod mnogih vozila dovoljno samo ući u kabini, pritisnuti papučicu kočnice i taster za start agregati – i spremni ste za pokret.

Kako kažemo, danas nije ništa neobično u tome da samo koji sekund nakon uđemo u automobil, startujemo motor i krećemo dalje. A zamislite samo da danas moramo da prolazimo kroz više puta ponavljani proces pokretanja agregata, onako kako su to po nekoliko puta dnevno radili vozači pre sedamdeset ili više godina.

Ali, kako je to tačno izgledalo, i još važnije, da li su vozači u prošlosti morali da trče od kurble za pokretanje motora, pa do sedišta vozača kako bi okrenuli ključ u kontakt bravi na stubu upravljača. Video klip koji smo priložili na kraju ove priče je osmislila Škoda i gledanjem istog stičemo uvid u to kako su pokretana vozila tog brenda kroz 130 godina dugu istoriju kompanije. Ukratko rečeno – na različite načine su startovani motori, čak i uz pomoć papučice.

Priča s pokretanjem motora uz pomoć kurble je na prvi pogled jasna, ali nije bilo dovoljno samo da ona počne da se okreće. U Laurin & Klement BSC-u iz 1908. godine, bilo je potrebno prvo otvoriti dovod benzina što se činilo otvaranjem ventila, zatim je bilo nužno podesiti saug putem poluge na volanu, otvoriti dovod ulja za podmazivanje i na kraju aktivirati paljenje (dati kontakt) putem ključa. Tada je vozač mogao da počne da okreće kurblu na prednjem delu automobila, a ako je sve uradio kako treba, motor bi se pokrenuo.

Prvi električni starter (anlaser) se pojavio još 1896. godine na britanskom automobilu po imenu Arnold, a on je predstavljao adaptaciju nemačkog modela po imenu Benz Velo. Kako bilo, električni starteri su tek kasnije počeli da se ugrađuju u automobile na masovnim osnovama, a čak i kada su bili instalirani, bilo je neohodno otvoriti dovod goriva ili podeseti ručni saug.

Škoda Superb 3000 OHV iz 1939. godine je, na primer, posedovala električni starter, ali čak i tada je postojao ventil za omogućavanje protoka goriva, koji se otvarao manuelnim putem, pre startovanja motora. Tek tada bi se moglo pritisnuti dugme za pokretanje agregata i on bi veselo zabrundao.

Nekada je čak i papučica korišćena za pokretanje motora. Tu imamo primer modela Škoda 1101. Ali, ovde nije na delu varijacija na temu pokretanja vozila putem kurble, već podvarijanta pokretanja pritiskom na dugme. Pritiskom na starter zahvata se zupčanik startera u zupčanik zamajca i istovremeno povezuje električno kolo da bi se starter počeo okretati. Sličan princip bio je i spona u „Spartaku“, Škodi 440.

Pokretanje motora upotrebom ključa je postalo svetski standard negde tokom šezdesetih godina prošlog veka, smatra Škoda. Od tada pa sve do smene milenijuma, vozila su pokretana okretanjem ključa, a u nekim slučajevima gde imamo posla s pristupačnijim putničkim automobilima ili kombi vozilima, motor se i dan-danas tako startuje.

Sve je više, odnosno češće moguće videti motore automobila pokretane pomoću dugmeta, ali jasno, ne na isti način kako je to činjeno tridesetih godina prošlog veka. Danas jednostavno ulazimo u automobil s ključem u džepu, pritisnemo dugme i motor se pali. A u slučaju nekih električnih automobila to nije ni potrebno – automobil sam prepoznaje vlasnika i njegovu da želju da negde ide, pa na osnovu te činjenice omogućava nam da uđemo i nagazimo kočnicu. Onda samo „ručicu menjača“ stavite u D i idite.

Evo i video materijala.

AutoRepublika

(3831)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da sam znao da je reklama za EV, ne bih ni čitao, a ni gledao …
A poneo me naslov i pomen „kurble“, jer sam je u mladosti par puta koristio. Uglavnom „iz besa“, zabave, ali jednom i baš iz potrebe.

Matori

Niva?

moron

Da, Niva je na kraju bila „paljenje kublom“ – iz potrebe, a prethodno par puta iz besa i zabave 😊. Majku mu, golema je razlika vežbati paljenje kurblom „iz zajebancije“ na +25, i raditi to iz nužde kada je zimoća … Mislim da je ( to iz potrebe ) bilo na -20 stepeni, jer je akumulator zakaz’o. Kola prenoćila napolju. U Lici, u sred ničega … Ulje motora zgusnuto. I da okreneš kurblu bila je u početku maltene nemoguća misija … Čini mi se da sam verglao pola sata, skoro sam na kraju plakao i bio totalno okupan u znoju… Pročitaj više »

BB

Kad je već došao do električara, trebali su objasniti kako su se startovali rani električari 😉. A ja sam sa kurblom, ili bolje reći egijom („klipnjača“ koja pretvara rotaciono kretanje motora u pravolinijsko na testeri gatera) družio na stričevom ArAn- u… Zapališ ćik (malo platna namočiš u naftu, zapališ i dok gori gurneš u rupu, rasteretiš ventile, malo sačekaš i počni da okrećeš… Nakon par okretaja poluga od ventila spadne i ventili dobiju svoju funkciju (inače se potpuno otvore da bi ga lakše zalaufao). Onda motor krene sa par jakih eksplozija i crnim dimom, lako ubrzava, sve su toše one… Pročitaj više »

moron

Ma, u ta neka davna vremena, baš je bilo dosta tih raznovrsnih i jednostavnih izvora radosti … 😊 Danas je sve nekako sterilno.

BB

Baš tako

Rajko

Sjajan tekst! Svašta je Škoda preživela. Decenijama se na nju gledalo kao na auto za sprdanje. A danas, kad pogledam kako lepe modele imaju, čini mi se da idu ispred ostalih. Skoro sam, za posebnu priliku, kod Menadžer-a iznajmljivao Oktaviju. Kako je to dobar auto! Definitivno, jedan od najboljih.