1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao sedan srednje veličine po imenu Changan Lamore
Debitovao sedan srednje veličine po imenu Changan Lamore
15

Debitovao sedan srednje veličine po imenu Changan Lamore

9.79K
15
Podelite sa prijateljima:

Limuzina koju upravo vidimo je stigla da na (kineskom i ruskom) tržištu pomrsi konce rivalskom sedanu nazvanom Chery Arrizo 8. Novi Changan Lamore je po gabaritima veoma sličan modelu s indeksom osmice, a isto važi i kada se analiziraju karakteristike vozila i tržišna pozicija.

U pitanju je relativno velik i prostran, a ipak pristupačan četvorotočkaš. Mi ćemo ga bolje pojmiti ako kažemo da je po svemu nalik Škodinoj Octaviji. Dakle, u C segmentu je, ali ozbiljno koketira i sa segmentom D.

Changan Lamore poseduje sve one osobenosti koje krase porodicu modela, što će reći da je nalik liftbeku  Uni-V, pa tako oba modela furaju rešetku hladnjaka bez okvira, farove koji su smešteni iznad te neobične maske, a tu su i sklopive ručice za otvaranje vrata, kao i elegantni bokovi.

Točkovi montirani na uvodnu verziju sedana integrišu naplatke prečnika od 18 cola, dok skupoceniji četvorotočkaši s indeksom Lamore, obraduju vlasnika i pogledom na zadnji kraj, a to je zato što na poklopcu prtljažnika postoji odgovarajući spojler.

Dužina vozila iznosi 4.770 milimetara, što je recimo za 140 mm impresivnije od istog parametra Toyotine Corolle, ali je zato za 115 mm kraći od modela Camry. Pa opet, kineski sedan je samo za pet santimetara inferiornijeg razmaka među osovinama od većeg Camrija, pa pruža distancu od 2.765 mm.

Širina predstavnika automobilske industrije Kine (1.840 mm) baš kao i njegova visina od 1.440 mm, sasvim zanemarljivo su skromnije u odnosu na renomiranog predstavnika iz Japana.

Stil enterijera se takođe vezuje za arhitekturu ostalih modela iz pomenute linije Uni-modela. Najpre, potpuno je nesvakidašnji obruč upravljača koji je nepravilnog ovalnog oblika, a iznad njega (pomalo nalik na Peugeotovo rešenje) je smešten instrumentacioni ekra.

Ali zato displej multimedijalnog sistema sedana zvanog Lamore, postavljen je u obliku portreta, to jest uspravno je orijentisan.

Pomenuti sistem multimedije može biti kontrolisan glasovnim putem, ili posredstvom imperativnih gestova, a dostupna je i funkcija praćenja koncentracije vozača. To podrazumeva da elektronika pokreće zvučni alarm u slučaju identifikovane raspršene pažnje čoveka za volanom.

Od opreme se pominje jednozonski klima uređaj, što je više nego dovoljno jer automobil nije plesna dvorana s dvorova iz sedamnaestog veka, nude se i elektropokretana sedišta, panoramski krovni otvor, kao i koktel kamera za nadzor nad zbivanjima oko vozila. Od dodatnih osobenosti u kojima će uživati putnici u redu iza vozača i suvozača, nalazi se samo središnje smešteni otvor za vazduh, u stvari ventilaciju.

Pod haubom ovde imamo turbobenzinski četvorocilindarski motor iz porodice modela Blue Core. Između ostalog, krasi ga direktno ubrizgavanje goriva i razvija snagu od 170 „konja“ uz 260 Nm najvišeg obrtnog momenta. Uparen je sa sedmobrzinskim robotizovanim menjačem s dvostrukom spojnicom. Pogonska formula podrazumeva samo prednje točkove kao aktivne u tom smislu.

Kasnije će biti plasiran i dvolitarski agregat koji će zasigurno doneti više vatre u vožnji (ne mislimo bukvalno, kao BMW na primer :), ali još uvek nema ni pomena o nekakvim hibridnim alternativama.

Prodaja sedana zvanog Changan Lamore će na domaćem terenu započeti negde u prvom polugođu 2023. godine, dok bi cena trebalo da bude uporediva s rivalskom limuzinom poznatom pod imenom Chery Arrizo 8. Dakle, očekujemo cenovni raspon od 15 do 19 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(9793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Sasvim korektan dizajn. Ne vidi se da je sa istoka.

Napreduju valjano

BB

Naprotiv, vidi se… U posljednje vrijeme rade bolji dizajn nego neki na zapadu… 😉

Matija

Motor: 170 konja i obrtni moment od samo 240 Nm nisu dovoljni za ovoliku limuzinu. Nije receno ali predpostavljam da motor ima zapreminu od 2 litra. Za poredjenje, motor VW Arteon: L4, 2,0 lit., 320 KS, 420 Nm u podrucju obrtaja 2000 – 4250 o/min. Dizajn: solidno uradjen ali nema niceg novog, svi detalji su tu i tamo vec vidjeni, ovde su skladno upotrebljeni. Primecujem upadljivu stilsku razliku izmedju prednjeg dela, koji je veoma moderan a vidja se kod mnogih e-automobila, i zadnjeg dela koji je blago receno vec zastareo. Enterijer: u oci upadaju dve kopije – Teslin tablet na… Pročitaj više »

Matori

Verovatno ga pogoni, u Kini široko prihvaćeni, motor zapremine 1,5l, pošto se i u tekstu najavljuje dvolitarski.
Mislim da ni arteon nije za poređenje jer je on na bazi superba, koji ima WB veći i od pasata. Uz to predstavlja i „napredniju“ verziju pasata, pa mu i pripada nešto ozbiljniji pogon nego vozilu iz teksta.

Matija

Tacno je da Arteonov motor nije za direktno poredjenje jer je to vrhunac u celoj VW korporaciji. Posluzio mi je samo kao ilustracija gornje granice mogucnosti. Ostajem pri stavu da je snaga motora ovog modela suvise mala za njegovu velicinu. Najava motora od dva litra mi je promakla ali to ne menja moje misljenje.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Robi

2.0 turbo,233 konja ,360 nm..

Matija

To je vec bolje! 🙂 Utvrdjeno je da mali motori pri vecim brzinama vise trose, sto je ceo trend „downsizing“ zaustavilo.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Renault Terminator

Apsolutno tačno i to mogu da potvrdim iz ličnog iskustva kada poredim Renaultov 1.2 TCe 115ks u Meganu 3 ph2 sa BMW F10 520i 184ks.Oba šaltači sa 6 brzina,BMW na 160km/h troši koliko i Megane na 130-140km/h. Na Cliu 2 ph2 1.2 8v i 58ks to razlika je još više izražena u korist F10 na brzini od 130km/h,menjač 5 brzina,vrti se na većim obrtajima.. BMW me oduševio što se tiče potrošnje goriva.I od ćaćinog Clia 3 ph2 1.2TCe 101ks troši manje na većim brzinama.I ćaleta je F10 tu prijatno iznenadio,nije mi vjerovao dok nije sjeo samnom u auto i zapucali… Pročitaj više »

Trle

Kakava strucana kritika a jos nisi naučio da se pretpostavlja a ne predpostavlja…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Trle
Matija

🙂 Misljenja sam da reci ne treba deformisati zbog lenjosti!

Matija

Eve malo detaljnijeg objasnjenja: Rec „predpostaviti“ je kovanica koja se sastoji od reci „ispred“ ili krace „pred“ i reci „postaviti“. Zajedno: „predpostaviti“. Nasa gramatika ima pravilo „jednacenje po zvucnosti“ pa dozvoljava upotrebu izgovora „pretpostaviti“ – navodno je tako lakse izgovoriti. Licno smatram ovo suvisnim, „predpostaviti“ se sasvim lako izgovara. Nas moderan jezik razvijen je – u Becu! Za vreme turske okupacije srpski intelektualci osnovali su nasa dva kulturna centra: u Austriji u Becu i u Sent Andreji u Madjarskoj. Pod uticajem nemackog jezika razvijen je nas moderan jezik, mnoge nase reci nastale su kao direktan prevod nemackih. O tome u… Pročitaj više »

Matija

Izgleda da se nekome ne dopada „500 godina turske okupacije“?

Bane

Sve znaš, a ne znaš da je turska okupacija trajala znatno manje od 500god.

Sebastian L.

Eh, kad bi neko Kinezima pokazao hit Vlade Kalembera iz osamdesetih na Youtubeu, pa bi mogli da snime reklamu sa muzickom podlogom:
„Changan Lamore, Changan ljubavi,
Changan Lamore, ciao i pisi miiiiiii …“

Matori

Uvek mi je drago kada se pojavi neki novi model koji nije SUV ili krosover, ali bi mi bilo još draže da je u pitanju pravi sedan ili karavan.