1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota će zbog lošeg kvaliteta verovatno morati da plati ogromnu odštetu kupcima
Toyota će zbog lošeg kvaliteta verovatno morati da plati ogromnu odštetu kupcima
9

Toyota će zbog lošeg kvaliteta verovatno morati da plati ogromnu odštetu kupcima

926
9
Podelite sa prijateljima:

Nije bilo potrebno da prođe više od nekoliko nedelja od skandala u kom je postala javna stvar to što je društvo Hino, koje inače posluje pod kontrolom japanske grupacije Toyota, lažiralo podatke o štetnim emisijama vozila iz sopstvenog programa, da bi ovaj azijski konglomerat ponovo izbio u prvi plan usled nove bruke.

Naime, Savezni sud Australije je doneo, doduše još uvek nepravosnažnu presudu, u kojoj se navodi da japanski automobilski gigant Toyota kriva zbog prodaje dizel automobila s neispravnim filterima za prečišćavanje čestica nečistoća i čađi. Takvi filteri su bili ugrađeni u 264.17o vozila, a radi se o modelima s oznakama: Toyota Hilux, Land Cruiser Prado i Fortuner. Zajedničko ovim vozilima je bilo to što su pogonjena turbo motorima kodnih oznaka 1GD-FTV i 2GD-FTV.

Sudija kojem je poveren predmet u kom se Toyota našla na optuženičkoj klupi, gospodin Li je naredio japanskoj firmi da isplati odštetu vlasnicima vozila s greškom, i to u visini od 17,5% prosečne maloprodajne cene automobila. Inače, defektni automobili su proizvedeni u intervalu od oktobra 2015. do aprila 2020. godine. Lokalni mediji su procenili da će ovaj gaf Toyotu koštati nekih milijardu i po američkih dolara.

Savezni sud je procenio da su vlasnici Hiluxa, Land Cruisera Prada i Fortunera bili prinuđeni da podnesu veće troškove goriva, i da su emitovali više toksičnog belog dima, a sve usled neispravnog filtera DPF. Mnogo je njih i pokušalo da u ovlašćenim servisima reši problem, ali nisu uspeli, već su samo još dodatno pogoršali stvar utroškom vremena. Pride, vozila su im bila van funkcije neko vreme, što takođe ima neku cenu.

Tužilačka strana je insistirala na tome da Toyota isplati odštetu u visini četvrtine vrednosti vozila, što je sud očito samo delimično prihvatio. Ako se Toyota ne bude žalila, ili ako viša sudska instanca potvrdi prvobitnu presudu, to bi značilo da će vlasnici problemom pogođenih vozila, naplatiti po oko pet hiljada američkih dolara po automobilu.

Lokalni novinari su se pre nekoliko dana, kada je priča izvorno i objavljena a mi je prenosimo s malim zakašnjenjem, za komentar pitali i samog proizvođača automobila, ali je on ostao nem.

AutoRepublika

(926)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ Lokalni mediji su procenili da će ovaj gaf Toyotu koštati nekih milijardu i po američkih dolara.“

Cifra se odnosi samo na Australiju? Ali, šta sa istim problemom za ostala tržišta ?

J4ZZ3R

Zavisi od tržišta. Ja sam do sada imao automobile japanske, nemačke, francuske i češke proizvodnje. NIKADA me niko nije pozvao da se odradi neki opoziv. Folksvagen tj. uvoznik se pravio blesav za tri opoziva i tek kad sam dileru doneo dokaz iz UK časopisa „našli“ su tri opoziva koji su uz to bili IZUZETNO opasni! Npr volan je gubio centriranje tj vukao je ili na levu ili na desnu stranu u zavisnosti kako ste parkirali. Verovali ili ne, reč je bila o softverskom problemu. Diler VWa sa kojim sam imao odličnu komunikaciju mi je rekao da opozivi ne idu ne… Pročitaj više »

Rikošet

Znaš kako kažu riba smrdi od glave, a u ovom slučaju od centrale. Ako neko iz centrale procijeni da je potencijalna kazna veća od troškova opoziva na nekom tržištu opozvaće vozila, ako je ta politika u datoj zemlji drugačija onda će se i ponašati kako se danas ponašaju, ignorisaće opozive… Zadnji opoziv za kojeg sam čuo da je sproveden kod nas je Toyotina zamjena Takata vazdušnih jastuka na vozilima proizvedenim i prodatim od 2001. godine na ovamo… Podsjetio bih samo da je Takata u tom periodu bila dobavljač i mnogim ostalim proizvođačima, ali nisam čuo da je neko napravio sličan… Pročitaj više »

Branko

U Hr su praktično sve marke imale opoziv za Takatu; osim toga, od EU regulatornog tijela redovito stižu obavijesti o objavljenim tehničkim notama u Carinsku upravu, koja je nadležna za nadzor provedbe. Nekad su iz ovlaštenih servisa pomalo dosadni, jer zovu za auto koji ste prodali prije 8 godina, ali novog vlasnika nemaju u evidenciji…🙄

moron

„… As of March 11, 2022, according to new NHTSA data, 43,171,410 million (78%) total airbags have been repaired with 12,216,832 (22%) million to go. The recalled Takata airbags can explode if deployed due to chemical degradation…“

Rikošet

Veselo kako god okreneš…

moron

I to ta cifra samo u USA.

Laki

Goran je to lijepo objasnio i rekao kupite „Hibrid“ to je prava Toyota!

Yankee

Nije hibrid vec plug-in hibrid. Nikako da mesas ta dva pojma jer je to za Jurkovica velika uvreda hehe