1. Home
  2. Vesti
  3. Kakva budućnost čeka Volkswagen Tiguan?!
Kakva budućnost čeka Volkswagen Tiguan?!
1

Kakva budućnost čeka Volkswagen Tiguan?!

1.33K
1
Podelite sa prijateljima:

Tiguan je dugo unazad jedan od stubova prodaje Volkswagena u Evropi, ali postavlja se pitanje šta će se desiti sa smenom generacija kod ovog modela.

Još ranije je Volkswagen potvrdio da će nekolicina automobila koji trenutno čine srž tog brenda na Starom kontinentu dobiti naslednike. Tu su u prvom redu Golf i Tiguan, koji se mogu radovati novoj iteraciji.

Tiguan, za razliku od Golfa, nema iza sebe dugu istoriju. Stigao je na scenu 2007. godine, a četiri godine kasnije prošao kroz restilizaciju. Druga generacija stigla je 2015, a 2020. je model temeljno ažuriran uz dodatak plug-in hibridne varijante ali i kupeolike verzije namenjene kineskim kupcima.

Sa takvim tempom plasmana noviteta, Tiguan mk3 trebalo bi da stigne 2024/2025. godine. Do sada je bilo više glasina u vezi sa nadolazećim SUV-om, od toga da će biti dostupan samo kao baterijsko vozilo, pa do toga da se Volkswagen neće odreći SUS motora, precniznije dizelaša.

Negde se može pročitati da će Tiguan dobiti i električno izdanje, no redakcija AutoRepublike ne veruje u takav razvoj događaja. Iz prostog razloga što je Volkswagen silan novac uložio u ID podbrend, i nema šanse da dozvole plasman novih EV modela van te porodice vozila.

Osim toga, i Golf je morao da se odrekne EV varijante posle sedme generacije, iako je u poslednjoj godini prodaje ubeležila vrlo pristojne komercijalne rezultate. Stoga je teško poverovati da će Tiguan dobiti električno izdanje u narednoj iteraciji.

SUS motori će sigurno ostati u ponudi, verovatno potpomognuti sistemom blagog hibrida. Da li će i dizelaši opstati, to je već velika nedoumica… Ono što je sigurno, to je da će se Volkswagen snažno osloniti na plug-in hibride, koji bi trebalo da igraju daleko veću ulogu nego što je to slučaj kod aktuelnog Tiguana.

Kada je reč o dizajnu, ne bi trebalo očekivati nekakve radikalne promene kod ovog SUV-a. Uostalom, to nije način na koji VW menja stil kod svojih vozila, jer pre svega gađaju poprilično staromodnu klijentelu na domaćem tržištu, koje je i dalje glavni razlog za ogroman uspeh Volkswagena u Evropi.

Još jedna nedoumica jeste budućnost modela Allspace. Reč je o izdanju Tiguana sa sedam sedišta, no u poslednje vreme se iz Nemačke mogu čuti priče da je ovaj četvorotočkaš isuviše blizu SUV D segmentu, i da to dovodi do kanibalizacije.

Bilo kako bilo, Tiguan je izuzetno bitan model za Volkswagen na globalnom planu. Ne tako davno, pre pandemije korona virusa, ovaj SUV bio je ujedno i najprodavaniji model nemačke marke na planetarnom nivou. Takav uspeh predstavlja i obavezu, jer je C SUV segment, gde Tiguan pripada, u međuvremenu dobio niz novih pretendenata na tron i svi bi da postanu “sultan umesto sultana”…

AutoRepublika 

(1326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Globalno posmatrano, Tiguan je dosta uspešan. Uspešniji od Golfa. I logično je da Tiguan dobije naslednika.