1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac Escalade uskoro sa motorom Blackwing
Cadillac Escalade uskoro sa motorom Blackwing
1

Cadillac Escalade uskoro sa motorom Blackwing

1.11K
1
Podelite sa prijateljima:

Cadillac nam je još protekle godine najavio da bi trebalo da uživamo u trenutnoj ponudi benzinskih motora, pošto će na kraju ove decenije krenuti sa proizvodnjom samo električnih automobila. Daleko od toga da smo bili iznenađeni, pošto celokupna automobilska javnost ide u tom pravcu, posebno oni predstavnici u premijum kategoriji, ali opet, vest je bila pomalo iznenađujuća kada se zna u kolikoj popularnosti njegovi veliki terenci uživaju.

Primera radi, model Escalade je privukao 40.505 kupaca u nedavno završenoj 2021. godini što je za 65% više nego u istom periodu godinu dana ranije. Možda takva brojka ne bi bila visoka kada bismo analizirali prodaju nekog pristupačnijeg četvorotočkaša, ali Escalade košta između 76.295 i 101.595 dolara. Kako stvari stoje, Escalade sa benzinskim motorom će otići u penziju u velikom stilu…


Trenutno najmoćniji benzinac u ponudi terenca je 6,2-litarski atmosferac sa 420 konjskih snaga (tu je i 3,0-litarski dizel sa 277 „grla“). Proteklih dana mnoge špijunske kamere su uhvatile novo ekstremno izdanje sa značkom V tokom testiranja, a ako je verovati natpisima eksperta, pokretaće ga veliki motor sa oznakom Blackwing.

Ukoliko vam takvo ime zvuči poznato, to je sa veoma opravdanim razlogom. Već se može naći pod haubom fantastičnog Cadillaca CT5-V Blackwinga, gde kombinuje spomenuti 6,2-litarski benzinac sa kompresorom za maksimalnih 668 konjskih snaga i najviših 893 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za oko 3,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 320 km/h.

Naravno, Escalade-V neće biti tako brz pošto je ipak reč o terencu teškom 2,5 tone, a pitanje je i da li će Blackwing zadržati identičnu snagu sa CT5-V. Nije retkost da isti motori razvijaju manju snagu u terencima i pikap kamionetima u poređenju sa onima u putničkim automobilima, uključujući i spomenuti 6,2-litarski atmosferski benzinac koji se takođe može pronaći i u Chevroletu Camarou i Corvetti.


Naravno, V izdanje će doneti i veliki broj modifikacija po pitanju ogibljenja, kočnica, agresivnijeg stila i više standardne i opcione opreme. Kolege sa sajta Car & Driver kažu da će Escalade-V biti dostupan u standardnom i produženom izdanju i da bismo ga mogli videti u izložbeno-prodajnim salonima u roku od dve godine.

Ugrađivanje Blackwingovog motora u terenac je otvorilo još neka pitanja, kao ona tipa da li bismo ga mogli videti i u pikapu. Kao što je poznato, bratska divizija Chevrolet još uvek nema rivala u kategoriji ekstremnih terenskih pikapa protiv Forda F-150 Raptora i Rama 1500 TRX-a. Neće nas iznenaditi ako se to bude desilo, ali za sada, neka stvari idu tempom „jedna po jedna“, tako da željno očekujemo Cadillac Escalade-V (ili možda Escalade Blackwing).

AutoRepublika

(1107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ma ne zna Blackwing sta ga ceka kada raketa RAV plug-in hibrid stane pored njega na semaforu … 😉