1. Home
  2. Vesti
  3. Više od polovine naselja u Nemačkoj nema nijedan javni punjač za električna vozila
Više od polovine naselja u Nemačkoj nema nijedan javni punjač za električna vozila
4

Više od polovine naselja u Nemačkoj nema nijedan javni punjač za električna vozila

278
4
Podelite sa prijateljima:

Toliko o elektrifikaciji! 

Nemačka je jedna od evropskih zemalja koja predvodi talas elektrifikacije. Prema najavama novog kancelara, Olafa Šulca, želja je da na ulicama te države do 2030. godine cirkuliše čak 15 miliona električnih četvorotočkaša. Dakle, vrlo ambiciozni i pompezni ciljevi, no čini se da je situacija „na terenu“ daleko od proklamovanih zadataka.

Prema zvaničnim podacima, u Nemačkoj u ovom trenutku postoji 25.376 javnih lokacija za punjenje električnih vozila, a ukupno je dostupno 49.207 punjača. Kako ističe Berliner Morgenpost, od 10.796 naselja u Nemačkoj, čak 6.516 nema nijedan javni punjač za baterijske automobile.

Najgora je situacija u oblasti čije je administrativno sedište Majnc. Tamo od 2.302 naselja, ogromna većina (1.962) nema lokacija gde bi se punile baterije električnih automobila i drugih alternativnih prevoznih sredstava. Malo bolja situacija je u Bavarskoj, gde od 2.056 naseljenih mesta čak 994 nema potrebnu infrastrukturu za EV modele.

Nemci najavljuju velika ulaganja u mrežu javnih punjača, ali ako se rast prodaje električnih automobila nastavi ovim tempom, očigledno je da će uskoro doći do ogromnih problema u vezi sa dopunom baterija na javnim lokacijama.

Za kraj, nadovezaćemo se na jedno istraživanje sa početka tekuće godine koje se bavilo temom ko zapravo kupuje električne automobile u Nemačkoj. Ispostavilo se da je to viša klasa koja živi na selu, gde poseduju svoje garaže i punjače, a ne stanovništvo velikih urbanih sredina. Više o tome pročitajte na sledećem linku.

AutoRepublika 

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, siroti Nemci, srce mi se cepa …
Sad da mi neko pokloni EV, ja ne znam šta bih sa njime i gde bih ga punio, a da dramatično ne promenim ( na gore) svoj način života … A morao bih i da prestanem da putujem tamo gde sam do sada putovao, putevima kojima sam putovao i na način na koji sam putovao …
‘ebem ti takav napredak !
Još da mi neko zabrani da kao neekološki vozim moj postojeći bicikl sa konvencionalnim pogonom, pa, samo da se „roknem“ …

Iznogud Časni

🙂

Rikošet

Interesantno.

Da je naslov glasio „Pola njemačkih naselja ima električne punjače, a pola ih još nema“ sama informacija bi bila drugačije shvaćena…

Ovako kod njih nema pola (a pola ima) a kod nas nema niko 🙂 pa se niko ne brine i ne paniči…

Generalno elektrifikacija vozila ide prebrzo da bi ju mogla ispratiti infrastruktura, ali kao i u svemu i tome će doći trenutak kada će ta mreža da bude dovoljno razvijena. Ne može ništa preko noći ni kod Švabe…

E kad oni to odrade mi ćemo tada biti u zaostatku barem 50 godina 🙂

BB

Kako 50 godina? Sjedim u kafani koja ima svoj punjač, 100m dalje dva javna punjača (bilo tri, ali jedan iščupao – zaboravio šteker 🤣), a i kod kuće mogu puniti po najjeftinijoj tarifi. Jedino što nemam el auto 😂.