1. Home
  2. Vesti
  3. Po prvi put u istoriji Tesla će ove godine nadmašiti Porsche na njegovom terenu
Po prvi put u istoriji Tesla će ove godine nadmašiti Porsche na njegovom terenu
0

Po prvi put u istoriji Tesla će ove godine nadmašiti Porsche na njegovom terenu

601
0
Podelite sa prijateljima:

Sada je već izvesno da će na kraju godine, šef američke kompanije Tesla, Ilon Mask moći da se podiči još jednom pobedom u prestižnom duelu. Naime, po svemu sudeći će prodajni rezultati Tesle na nemačkom tržištu biti bolji od onih koje je zabeležio Porsche, odnosno tržišni udeo Tesle će nadmašiti Porscheov na nemačkom tržištu, što će biti prvi put u istoriji. Ovaj zaključak proizilazi iz podataka o broju novoregistrovanih vozila u toj državi, a koji na redovnim osnovama objavljuje Savezno telo nadležno za pitanja transporta (KBA), piše „Wirtschaftswoche“.

Udeo Tesle na nemačkom tržištu je do kraja oktobra dostigao nivo od 1,3% zahvaljujući cifri od bezmalo 26 hiljada isporuka u toj državi. S druge strane, tokom prvih deset meseci tekuće 2021. godine, Porsche je uspeo da zabeleži svega 20 hiljada realizovanih kupoprodajnih ugovora, što je bilo dovoljno za tržišno učešće od jednog procenta.

Jasno je da je teško očekivati da će Porsche tokom poslednja dva meseca nadoknaditi zaostatak za Teslom, posebno imajući u vidu da je do kraja oktobra, u proseku prodavao ne više od dve hiljade vozila na domaćem tržištu, što bi značilo da tim tempom realizacije, Tesla ostaje nedostižna sve i da ne isporuči više nijedan automobil do kraja godine, što je neverovatno. Nasuprot tome, uz početak rada nove fabrike američke kompanije koja je izgrađena u Grinhajdu uz Berlin, prodaja Tesle će rasti i postaće apsolutno nedostižna za Porsche i u budućnosti.

Pravo mesto je za opasku koja otkriva da je na globalnom nivou, Tesla već daleko ispred Porschea. Isporuke Amerikanca tokom prva tri ovogodišnja tromesečja su na nivou od 624 hiljada četvorotočkaša, dok je Porsche izvestio o 217 hiljada otprema novih vozila, što govori o odnosu od, grubo rečeno 3:1 za Maskovu firmu.

Čuveni nemački Porsche je prisiljen da prizna poraz od američke kompanije i u oblasti vrednosti brenda. Naime, prema nalazima analize koju je upriličio Interbrands u studiji “Best Global Brands”, vrednost marke Tesla je na nivou od 36 milijardi američkih dolara, dok je vrednost brenda Porsche na koti od tek trećine iznosa na koji je procenjena marka Tesla (12 milijardi američkih dolara).

AutoRepublika

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments