1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo obećava domet od 1.000 km za električne automobile do 2030. godine
Volvo obećava domet od 1.000 km za električne automobile do 2030. godine
2

Volvo obećava domet od 1.000 km za električne automobile do 2030. godine

241
2
Podelite sa prijateljima:

Vrlo hrabra tvrdnja stiže sa severa Evrope.

Švedski Volvo navodi da je počeo sa razvojem nove generacije baterija za idući talas EV modela tog brenda. Cilj je ponuditi autonomiju kretanja od čak 1.000 km, što bi rešilo probleme “anksioznosti” u vezi sa ovim pitanjem kod potrošača.

Volvo će blisko sarađivati sa kompanijom Northvolt, kako bi unapredili baterije, odnosno uvećali energetsku gustinu, te da se uveća kapacitet istih, a da ne dođe do drastičnog povećanja dimenzija i mase kompletnog baterijskog pakovanja.

Šveđani ciljaju gustinu od 1000 Wh/l, što je vrlo visoka brojka u ovom domenu. Primera radi, Tesline nove baterijske ćelije “4680” poseduju energetsku gustinu od 750 Wh/l, i daleko su ispred ostale konkurencije.

Volvo najavljuje da će nova generacija baterija premijerno stići sa trećim talasom električnih modela te marke. Kada će to tačno da se dogodi, ostaje misterija. Najavljeno je da će prvi automobil sa najavljenim baterijama stići pre 2030. godine.

Ukoliko se obećanja Volvoa obistine, biće to drastičan iskorak po pitanju upotrebne vrednosti električnih četvorotočkaša i rešiće jednu od glavnih boljki takvih vozila.

AutoRepublika 

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije problem samo u autonomiji. Daleko bitnije je pitanje dostupnosti punjača „svuda“, vremena potrebnog za dopunu struje. Kao i cene svega toga.
A ti ostali problemi neće biti u potrebnoj meri rešeni ni u narednih 10 godina.

Mihajlo

Štaće ti punjači „svuda“ ako možeš preći 1000 km sa jednim punjenjem. Vratiću se kući i puniti po želji.