1. Home
  2. Prezentacije
  3. Asilak odnosno kada Belorusi reše da naprave oklopna vozila
Asilak odnosno kada Belorusi reše da naprave oklopna vozila
3

Asilak odnosno kada Belorusi reše da naprave oklopna vozila

1.76K
3
Podelite sa prijateljima:

Priča o kompaniji Asilak nije kratka, ali je svakako zanimljiva jer se ne dešava baš često da se u Belorusiji pojave novi brendovi automobila, mada se ovakva oklopna vozila i ne mogu svrstati u četvorotočkaše za civilnu upotrebu. 

Kako je došlo do proizvodnje ovakvih borbenih vozila? Pa skraćena verzija odgovora bi glasila: kada se spoje interesi ruske privatne kompanije i beloruske države.

Prvo vozilo po nazivu Buran, predstavljeno je čuvenom vazduhoplovnom mitingu – MAKS i to 2017. godine. Ofarban u pustinjsku kamuflažnu boju, Buran je izazvao burne reakcije pri prvom predstavljanju javnosti. Za kratko vreme je postao pravi hit na društvenim mrežama.

Prethodne godine se izložbi Milex u Minsku pojavilo šest primeraka ovog vozila, no tada su predstavnici beloruske kompanije naveli da se radi o domaćem proizvodu, a ne o ruskom Buranu. Opšta konfuzija u vezi sa tim čije je pomenuti Buran, ali rešenje je jednostavnije nego što se čini, jer se radi o proizvodu koji je nastao saradnjom dve kompanije iz Rusije i Belorusije, mada se i ovo danas u suštini drži kao tajna. Nezvanično stvaraoci vozila su preduzeća Rida i BSVT-NT.

BSVT – NT (New Technologies) je u beloruska državna kompanija koja se bavi prodajom i izvozom naoružanja. Rida je ruska kompanija sa bazom u Nižnjem Novgorodu koja se proslavila proizvodnjom produženih limuzinskih varijanti Volginih automobila, ali su se kasnije specijalizovali za razvoj oklopnih odnosno blindiranih vozila. Rida se posebno bavi „blindiranjem“ već postojećih automobila. U njihovom portfoliju je čitav niz blindiranih modela koje su stvorili, počevši od silnih Toyota Land Cruiser, preko G klase, sve do Maybach izdanja trokrake zvezde. Šta više, ova kompanija najavljuje i prvi blindirani Rolls-Royce Cullinan koji će stići naredne godine.

Dakle, Rida je imala ogromno iskustvo u stvaranju vozila „otpornih“ na razne vrste municije i manje eksplozije i bilo je vreme da stvore borbeno oklopno vozilo, namenjeno vojnoj upotrebi. No, Rida nije imala veze neophodne u svetu trgovaca oružjem da nađe potencijalne kupce i obezbedi plasman za svoj proizvod, i tu u priču ulazi BSVT, odnosno beloruska država.

Iz takve saradnje nastao je Buran, za koji se navodi da se može dobiti kao gotov proizvod, ili se može dostaviti „u delovima“, pa da se sklapanje vozila izvrši u zemlji koja ga je naručila. Buran ovako najverovatnije stiže i u Belorusiju, gde dolazi rastavljen i sklapa se u pogonu u Orši. Nakon što se montiraju sve komponente, Buran magično dobije novi naziv – Asilak, i vodi se kao beloruski proizvod, ili bar tako navodi portal auto.onliner.

Asilak bi trebalo da bude modularna platforma sprema za niz uloga. Zapravo, Asilak/Buran zasnovani su na arhitekturi  kamiona Gaz-3308. Sve ostale komponente plod su stvaralaštva Ride, ali i beloruskog partnera. Osnovni model nosi naziv Asilak SHTS i dolazi samo sa kabinom za dve osobe koja zaustavlja municiju do kalibra 7,62 mm.

Belorusko oklopno vozilo ima niz otvora za vazduh na haubi zarad boljeg hlađenja agregata. Kada smo već kod motora, u pitanju je pogonska jedinica zapremine 4,43 litra sa 150 ks. Enterijer je naravno rudimentaran, sve u skladu sa vojnom namenom.

U ponudi je još pet opcija kada je reč o prevozu putnika/tereta: dve kombinacije koje su namenjene mešovitoj upotrebi, dakle putnici + teren, potom jedna cargo verzija, zatim jedan varijanta namenjena isključivo za prevoz putnika, kao i ona koja bi se koristila kao vozilo za prevoz ranjenika. Belorusi su predstavili i naoružanu verziju koja iza kabine ima smešten raketni lanser.

Ko su potencijalni kupci ovih oklopnih vozila? Za početak, teško da će to biti armije Rusije ili Belorusije, jer imaju daleko naprednija vozila od ovih predstavljenih. Najverovatnije će to biti neke od zemalja u Africi ili Aziji, pa možda čak i u Južnoj Americi, mada za sada nema potvrženih narudžbina za ovo vozilo.

AutoRepublika 

Izvor i fotografije: auto.onliner.by 

(1757)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Koja su to daleko naprednija vozila koje poseduju B.Rusija?

Bungi

I ti bi imao fobiju da su te napadali Poljaci, Napolen i Hitler sa zapada sa istoka Mongoli i Tatari, kad se nato proširio na Baltik uz samu granicu Rusije.U pohlepnim zapadnim očima naviklim na pljačku i otimačinu, još od vremena istrebljenja indijanaca, divljine Sibira su krupan plijen.Na njihovu nesreću, za njih prekrupan.

DOLF

Nema rata bez turaka!