1. Home
  2. Vesti
  3. Prve fotografije „ubice“ BelAZ-a
Prve fotografije „ubice“ BelAZ-a
1

Prve fotografije „ubice“ BelAZ-a

1.58K
1
Podelite sa prijateljima:

Na društvenim mrežama se zavrtela prva fotografija kamiona iz segmenta kipera namenjenih radu u kamenolomima, a u matičnoj Rusiji su „Hercules“ već nazvali ubicom BelAZ-a. Početak masovne proizvodnje rivala legendarnog BelAZ-a je planiran za 2023. godinu.

Fotografije su nastale tokom radne posete ruskog premijera Mihaila Mišustina kompleksu u Nabrežnje Čelniju, odnosno pogonima fabrike Kamsky Automobilski Zavod, a na njima se po prvi put javno vidi domaći kamion namenjen eksploataciji u kamenolomima. Do ovog trenutka, dizajn vozila je bio smatran tajnom, ali su sada isplivale pojedinosti u vezi s karoserijom, ali i pogonskim sklopom koji će pokretati grdosiju iz Rusije.

Hercules je u ovom trenutku još uvek u fazi prototipa. Zato nema kabine, a ni tovarnog sanduka još uvek. Damper, kiper će u bazičnoj konfiguraciji koristiti strukturu šasije usklađenu s pogonskim konceptom 6×6. Dodatno, očekuje se da će manja verzija Herculesa biti dostupna i u formi kamiona s dve osovine i četiri točka. Jasno, njene transportne moći će biti osetno skromnije.

Novi ruski kiper u razvoju će dobiti hibridni pogonski sklop koji če inkorporirati 450 konjskih snaga moćni dizel agregat. Međutim, ta jedinica neće silu koju razvije slati na pogonske točkove, već će se „vrteti“ kao agregat za struju, odnosno funkcionisaće kao generator. Svaki most glomaznog kipera će dobiti smoj električni motor koji će isporučivati 517 konjskih snaga.

S ukupnom dozvoljenom masom od 75 tona, nosivost troosovinskog Herculesa će biti limitirana na 40 tona, dok će gabaritno inferiornija modifikacija biti u stanju da ponese najviše 25 tona. Serijska proizvodnja ruskog kipera namenjenog upotrebi u kamenolomima će biti organizovana u Kamazu s početkom 2023. godine. Ideja razvojnog tima je da se na ovaj način domaći proizvod uvede na tržište, umesto trenutno dominantnog BelAZ-a, iz prijateljske države Belorusije.

Početkom aprila su se u Rusiji u medijima pojavili izveštaji koji govore o tome da je Kamaz nameran da razvije paletu kipera za kamenolome koji će nuditi kapacitet nosivosti od 30 do 220 tona. Projekat je nazvan Jupiter uz obezbeđeno državno finansiranje. Prvi prototip kamiona će imati maksimalnu nosivost i pojaviće se 2023. godine.

AutoRepublika

(1576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Rusija pokušava da ostvari nezavisnost u pogledu proizvodnje dampera.Ovo što Kamaz namjerava da proizvede su lakša klasa dampera. Belaz i danas pravi najveći damper na svijetu.