1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Neko je upravo platio 40 hiljada dolara za ovu Toyotu Corollu
Neko je upravo platio 40 hiljada dolara za ovu Toyotu Corollu

Neko je upravo platio 40 hiljada dolara za ovu Toyotu Corollu

473
2
Podelite sa prijateljima:

Za većinu nas je Toyota Corolla običan, pristupačan porodični automobil koji je razvijen za šire narodne mase i ne pruža ni trunke adrenalina i želje za zabavnom vožnjom. Dok je većina verzija najprodavanijeg automobila na svetu upravo takva, takođe su postojali i oni primerci koji su danas izuzetno popularni među kolekcionarima.

To se konkretno odnosi na generaciju takozvanu AE86, koja se proizvodila od 1983. do 1987. godine i koja je poslužila kao inspiracija za današnje modele Toyota GT86 i Subaru BRZ. Šta je tačno učinilo AE86 toliko popularnim?

Pa zapravo kombinacija mnogih detalja u vreme kada su performanse među jeftinijim vozilima bile gotovo nepostojeće.

Za početak, ova Corolla je pružala pogon na zadnje točkove, sportski stil, modifikovano ogibljenje, petostepeni manuelni menjač i atmosferski 1,6-litarski motor koji je razvijao 118 konjskih snaga. Možda spomenute karakteristike deluju smešno u 21. veku, ali početkom osamdesetih godina prošlog veka nije postojalo mnogo vozila za „obične smrtnike“ koji su mogli da ubrzaju iz mirovanja do 100 km/h za 8,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 189 km/h.

AE86 se pokazao posebno popularnim u amaterskim šampionatima na temu driftovanja i generalno trkanja, kao i među tjunerima, pa i nismo iznenađeni što mnogi danas imaju lepo mišljenje o njima.

Toyota je proizvela preko 360 hiljada jedinica, od čega je polovina završila u Sjedinjenim Američkim Državama, ali iz gore već opisanih razloga šanse su male da ćete pronaći neki primerak u solidnom stanju. Ako do toga i dođe, očekujte platiti poveće sume novca, što potvrđuje nedavna aukcija na sajtu „Bring a Trailer“ gde je jedan vlasnik izdvojio čak 40 hiljada dolara za ne baš fantastični primerak.


Ovaj konkretni model je iz 1985. godine i do sada je prevalio 112 hiljada milja (179.200 kilometara). Originalno je prodat u američkoj saveznoj državni Severnoj Karolini, a jedno vreme je proveo i u Njujorku i Floridi, pre nego što se vratio kući pre sedam godina.

Reč je o relativno dobro opremljenom modelu sa klima uređajem, šiberom i radijom sa kasetama. Vlasnik tvrdi da svako dugme i dalje radi bez greške, što i nije iznenađenje za starije Toyote, ali da je limarija „ranjiva“ oko šibera i ispod prednjih vrata, i da je to kategorija na koju će novi vlasnik svakako morati da posveti pažnju.

Što se tiče enterijera, u jednom momentu su bili ugrađeni električni prozori, ali ih je sadašnji vlasnik skinuo pošto su kvarili originalnost. Takođe se spominje i da su sedišta do detalja osveženja, i da je sadašnji vlasnik prešao svega 160 kilometara tokom poslednjih sedam godina vlasništva.

Dok je originalna cena iznosila 11.530 američkih dolara (oko 28.380 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca), novi kupac je izdvojio čak 40 hiljada „zelembaća“ da bi ovaj AE86 završio u njegovoj garaži.

Spomenuta brojka je svakako velika za automobil koji nije u „show“ stanju, ali kao što smo spomenuli, AE86 je toliko redak ovih dana, da su kupci spremni potrošiti takve sume za Corollu u voznom stanju, i bez mehaničkih kvarova.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nije puno platio.Ova orginalnost, očuvanost, mala kilometraža(miljaža) i tojotin kvalitet vrijede svakog centa.

Budala bez kacige

Popularan veoma za drift kad se „nabudzi“.