1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Analiza: Mercedes postepeno ukida ponudu ručnih menjača. Čemu i zašto to?
Analiza: Mercedes postepeno ukida ponudu ručnih menjača. Čemu i zašto to?

Analiza: Mercedes postepeno ukida ponudu ručnih menjača. Čemu i zašto to?

4.88K
4
Podelite sa prijateljima:

Fazno odustajanje od ugradnje ručnih menjača se nikako ne može opisati šokantnim razvojem događaja, posebno ne u ovom trenutku razvoja automobilske industrije. Kada su automatski menjači po prvi put uvedeni u upotrebu, tokom četrdesetih godina prošlog veka, mnogi su mislili da će kraj manuelnih menjačkih kutija doći mnogo brže. Međutim, i dan-danas je ovo tužna i razočaravajuć vest za mnogobrojne automobilske entuzijaste, ali ima mnogo i onih koji ni ne haju zbog ovoga, posebno u Americi.

Već sada su mnogi modeli automobila ostavljeni bez mogućnosti izbora manuelne transmisije, u pokušaju da se krene ka upotrebi zelenijih tehnologija, i u težnji da se nastavi evolutivan razvoj industrije. Nepobitna je činjenica da bi u ovom procesu morale da prednjače luksuzne marke, kakva svakako jeste Mercedes-Benz.

Vest da Mercedes napušta koncept ručne izmene stepena prenosa je više zatalasala evropsku od američke javnosti, jer je na tom kontinentu oduvek to bilo drastično manje popularno, i vrlo limitirano rešenje. Zato je Mercedes u Americi počeo da diže ruke od ručnog menjača još 2011. godine, kada je zadnji takav model plasiran. U pitanju je bio sportski sedan Mercedes-Benz C300.

Menjačka kutija G56 je ime najpoznatijeg doprinosa Mercedes-Benza svetu manuelnih menjača na američkom tržištu. Korišćen je u vozilima srednje kategorije i onim namenjenim teškim uslovima eksploatacije, pa je kao takav bio perfektan sklop za Dodge RAM 2500 i 3500, iz 2005. godine. Ne samo to, Dodge je nastavio da ga koristi od pomenute, pa sve do 2018. godine, pa je verovatno i bespredmetno pričati koliko im se dopao.

U industrijskoj grani koja se menja takvim tempom kako je to već slučaj u automobilskom sektoru, nije šokantna situacija da jedna tehnologija ustupa mesto drugoj, naprednijoj. To je posebno tačno za Mercedes koji je, osluškujući tržište, ukinuo dalju ponudu kupe i kabriolet verzije S klase.

Entuzijasti i vozači koji iskreno uživaju u upravljanju četvorotočkašima i dalje mogu uživati u modelima koji omogućavaju ručnu izmenu „brzina“, ako se tako može nazvati situacija u kojoj se koriste polugice na obruču upravljača. Vozač takođe poseduje mogućnost da se ponovo prepusti automatskoj transmisiji. Iako je ručni menjač već ukinut u velikom broju modela, i dalje su dostupni modeli koji ne nude nikakav drugačiji nego ručni menjač. Nešto nalik modelima: Ford Mustang, Shelby GT350, Porsche 718 Boxster Spyder, Subaru WRX STI…

Zašto se Mercedes fazno odriče ručnog menjača?

Imajući u vidu da je Mercedes-Benz uglavnom prepoznatljiv po ponudi performantnih luksuznih vozila, nije bila praksa kompanije da ulaže u manuelne transmisije već neko vreme. Vozila novijih generacija se kreću u potpuno drugačijem smeru od duha koji sa sobom nose ručni menjači.

Ne samo da su ručni menjači ugrožena vrsta, već se isto sve više može tvrditi i za motore s unutrašnjim sagorevanjem. Iako i dalje milioni automobila zavise od termalnih motora, luksuzna vozila se sele na neke zelenije pogonske sklopove, za šta se kao najvažniji deo podrazumevaju električni motori.

Mercedes planira da u budućnost zagazi kombinovanjem luksuza i performansi. ali u električnim vozilima koja će struju dobijati iz litijum-jonski baterija. Švabe računaju i na tehnologiju EQ i modele iz linije AMG. Mercedes ima u planu da lansira i G klasu u električnom izvođenju.

Stara je priča proizvođača o tome kako moraju da štede i da režu troškove kako bi obezbedili dodatne fondove za ulaganje u ekološki podobnije tehnologije, ali te priče zvuče tragikomično u svetlu abnormalno visokih apsolutnih iznosa dobiti i pravih profitnih stopa koje kompanije beleže. Ali, to im je savršena legitimacija za sve oblasti u kojima žele da iskažu dodatnu samoživost i porastu na teret ostalih tržišnih učesnika. U tu priču se savršeno uklapa i obustava ulaganja u osavremenjavanje manuelne transmisije i njeno potpuno ukidanje. Ista priča važi i za sve ključne elemente konvencionalnih četvorotočkaša.

Prva žrtva novog vremena će biti dizel motor, zbog poznatog problema sa štetnom emisijom, dok će se ukidanje ručnih menjača u Mercedesu razvući na celu deceniju. Treba podsetiti da i Mercedes stremi razvoju i prodaji baterijskih vozila kojima uopšte i ne treba transmisija, barem ne ona klasična. Pride, Švabe će gledati i da maksimalno automatizuju proizvodni proces spram procesa karakterističnih za električne takmace.

Luksuzne marke moraju posebno da vode računa o stalno izmenjivim standardima u industriji motornih vozila, pa bi prekomerni nastavak ponude konvencionalnih vozila, posebno onih s ručnim menjačem, bio udaljavajući korak od električne budućnosti.

Koje su posledice ove Mercedesove odluke?

Tranzicija ka elektromobilima se navodi kao jedna od najvažnijih i najboljih posledica odluke uprave nemačke marke. Iako je puno vozača u nedavnoj prošlosti bilo protiv uvođenja u ponudu električnih automobila, sada ih ima sve više koji su zadovoljni i koji će i nakon prvog, nastaviti da kupuju baterijske modele. To nedvosmisleno ukazuje da se tržište ubrzano aklimatizuje na ideju elektrifikacije.

Pošto su vozila iz EV segmenta skuplja od konvencionalnih, očekuje se i da Mercedes dalje uvećava svoje profite, a i sama kompanija cilja na pojedince koji prioritet daju luksuzu i mogu i žele da plate dodatne sume kako bi dobili to što traže. Ako Mercedesova klijentela ostane lojalna, Švabe obećavaju da će nastaviti da nude odličan balans između luksuza, komfora i performansi, mada tranzicija zaista otvara pitanje lojalnosti, kada nijedna marka nema dovoljno iskustva, pa ni imidž u proizvodnji elektromobila. Ovo može ozbiljno da poremeti planove etabliranih i premijum marki.

S druge strane, u Mercedesu se nadaju da bi promocijom električnih vozila mogli povratiti kupce koji su okrenuli leđa marki zato što ih nije imala u ponudi. Tu se pre svega računa na ljude koji su s Mercedesa prešli na vozila američkog proizvođača Tesla.

Kako bilo, gramzivi menadžeri (svih kompanija, pa i) Mercedesa, će vam objasniti da ne treba napuštati omiljenu marku čak iako ste ljubitelj konvencionalnih vozila i ručnih menjača, jer će gašenje biti postepeno, a još dugo godina će i polovnjaci biti dostupni.

Na kraju da kažemo da Mercedes, pored ukidanja ponude ručnih menjača, planira da obustavi još neke projekte, „kako bi imao dovoljno novca da proprati električnu budućnost“, mada gledajući finansijske izveštaje Švaba, nameće se pitanje „koja to kompanija ima bolje finansijske performanse, pa može da iznese teret promena, ako ne Daimler“. Tu je i pitanje „šta da rade smrtnici sa svojim finansijama, ako je u Mercedesu tako gusto, pa mu treba pomoć svih živih i neživih struktura na strani tražnje i državne administracije?“

Sve ovo liči na jednu golemu farsu u kojoj slične, konfuzne role igraju sve najveće automobilske kompanije, pa priča o štednji i otpuštanju radnika, uz istovremeno rekordne obime prodaje, profitne stope i prihode (propraćeno raspodelom dobiti) podseća na pesmu Olivera Mandića u kojoj stihovi glase, nalik ovim rečima „… desnom se branila rukom, levom skidala sve…. I bacala na pod“.

AutoRepublika

(4878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Iz skromnog iskustva, manuelni mjenjač je mehanički prostiji sa manje dijelova od automatika. Manje sastavnih dijelova, manje kvarova.Automatici su barem duplo skuplji od manuelaca. Zaključak.Proizvođač želi da natjera kupce da kupuju skuplji-automatski mjenjač čime u startu(prilikom prodaje) zarađuje par hiljada više.Pošto je automatik komplikovaniji češće će se kvariti pa češće svraćanje u ovlašteni servis donosi proizvođaču dodatni prihod.Pošto je popravka automatika daleko skuplja od manuelca to opet znači više prihoda proizvođaču. Elem, sve se svodi na pare.Što skuplje, što komplikovanije, što češća posjeta servisu.Vremena kad si sam popravljao Fiću u garaži su nažalost, nepovratno prošla.

BB

Eno i Dacia ukinula manuelac na Springu 😂🤣

moron

U ovom trenutku, dok još uvek imaju u ponudi i klasične MHEV SUS motore, ukidanje manuelnih menjača je stvar čisto njihovog izbora. Kombinacija pretežnih želja klijenata, ali i želje za što većim profitom.

Rikošet

Vozio sam automatik kad su mnogi to smatrali „smećem“ koje se kvari i kad je ručni mjenjač bio ogledalo muškosti… Na tom prvom automobilu sve se rasplao, ali automatik, klasični sa četiri brzine i danas radi. Ulje je jednom zamijenjeno i to je sve što se održavalo na njemu… Naravno „protiv“ sebe je imao motor sa stotinjak 100-ak Nm… Sa rastom snage motora došli su novi, brži mjenjači sa više brzina i naravno elektronikom… U vrijeme kada je osmišljen moj prvi automatik imperativ je bio proizvesti što pouzdaniji automobil, euro norme nisu ni postojale, a inženjeri su imali odriješene ruke… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet