1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Enyaq rekordno na EuroNCAP testu
Škoda Enyaq rekordno na EuroNCAP testu
5

Škoda Enyaq rekordno na EuroNCAP testu

636
5
Podelite sa prijateljima:

Češki EV model se odlično pokazao na testovima sudara koje sprovodi evropski NCAP. 

Enyaq je briljirao na polju zaštite osoba koja se nalaze u vozilu. Tako je za zaštitu odraslih putnika zaradio ogromnih 94%, što je novi rekord na testovima koji se sprovode na Starom kontinentu, pre toga najviši rezultat imao je Cupra Formentor sa 93%. Škodin električni SUV bio je odličan i kod zaštite dece na zadnjim sedištima, i za taj segment zaradio je odličnih 89%.

Baterijski krosover iz Centralne Evrope nije podjednako briljirao u ostalim delovima testa, ali je bio vrlo dobar. Za zaštitu ugroženih grupa u saobraćaju (pešaci i biciklisti), Enyaq je dobio 71%, dok je za napredne aktivne i pasivne bezbednosne sisteme indeksirao 82%. Tako je Enyaq u zbiru zaradio maksimalnih pet zvezdica na testu EuroNCAP-a.

Interesantno je da je Enyaqov rođak – Volkswagen ID.4 ubeležio malo bolje rezultate u potonje dve kategorije… Za zaštitu biciklista i pešaka Volkswagenov model dobio je 76%, kao i 85% za napredne bezbednosne sisteme.

Ipak, Enyaq ostaje rekorder po pitanju zaštite odraslih putnika, tako da bravo za Škodu!

AutoRepublika 

(636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Električni automobili imaju bateriju čitavom dužinom, ispod poda, između prednje i zadnje osovine.To značajno pojačava torzionu čvrstoću pa se auto ponaša kao da ispod ima šasiju.Ispod prednje haube oni imaju mali elektro motor(motore) ili ga uopšte nemaju ako je on(oni) na zadnjoj osovini, pa je čitav prednji kraj bezbjedna zona gužvanja jer nema velikog motora na fosilna goriva koji može da prodre u putnički kavez.Zato električari postižu ovakve uspjehe na „lom“ testovima.

Branko

Bungi, bio bih oprezan s takvim tvrdnjama. U ovom slučaju je naprosto riječ o kvalitetno kontruiranoj karoseriji. Treba uzeti u obzir da “auti koji ispod imaju šasiju” nemaju nužno veću torzijsku krutost (ne čvrstoću) od samonosivih konstrukcije karoserije. Pretpostavljam da si mislio na vozilo sa polunosivim tipom karoserije, a ne sa nenosivim tipom karoserije, kao kod većine kamiona gdje je veza između karoserije i nosive platforme (šasije) elastična, a ne kruta. Ovo navodim samo da skrenem pažnju na izrazitu kompleksnost teme, pa je automatsko povezivanje EV sa višom razinom sigurnosti u sudaru upitno.🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Don

Tačno tako. Zato Dacia 70% hihihi.

Bungi

Navodim samo neke specifičnosti konstrukcije karoserije električnih automobila koje ih čine bezbjednijim u odnosu na konvencionalne.Naravno, sve zavisi od kvaliteta izrade proizvođača,broja slupanih prototipova,napora i vremena koji su uložili u pasivnu i aktivnu sigurnost automobila.U praksi postoji primjer dva gradska mikroautomobila, Tata Nano i Smart for two,oba sa zadnjim pogonom i motorom pozadi, prvi sa četiri sjedišta, drugi sa dva.Prvi se raspada pri sudaru kao da je od kartona, drugi je bezbijedan čak i pri sudaru sa Mercedes S klasom.Razlog za to je mnogo više upotrijebljenog čvršćeg čelika i mnogo više vremena provedenog prilikom projektovanja bezbijednosti karoserije kod Smarta.

moron

Bravo za VW !