1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Posle četvrt veka Mercedes više ne igra samostalno svoju rolu u F1
Posle četvrt veka Mercedes više ne igra samostalno svoju rolu u F1
1

Posle četvrt veka Mercedes više ne igra samostalno svoju rolu u F1

1.26K
1
Podelite sa prijateljima:

Sezona Formule 1 koja je pred nama donosi jednu važnu novinu. Nakon dvadesetpetogodišnjeg monopola Mercedes-Benza na polju bezbednosnog automobila, došlo je do diskontinuiteta, pa će tako na 12 od ukupno 23 takmičenja za Veliku nagradu, ta čast pripasti modelu Aston Martin Vantage. Pored njega, još jedan rođak iz britanske familije dobija svoje mesto pod Suncem najbržeg cirkusa na svetu, a to je krosover Aston Martin DBX, koji će se naći u funkciji medicinskog vozila, umesto karavana s oznakom Mercedes-AMG C 63 S.

Sigurnosni automobil Aston Martin Vantage će biti korišćen u Kraljevskoj trci paralelno s modelom Mercedes-AMG GT R, s tim da čelnici serijala Formule 1 još uvek nisu obelodanili na kojim stazama će nastupati Mercedes a na kojim Aston Martin. Ipak, premijera Aston Martina će se održati u Bahreinu između 12. i 14. marta tokom testne serije.

Onaj Aston Martin Vantage koji će se pojavljivati na stazi, će se razlikovati od civilne verzije. Koristiće, takođe Mercedesov četvorolitarski V8 motor koji će biti dodatno navijen da umesto 510 razvija 534 konjskih snaga, dok je i zenit obrtnog momenta razvučen, iako nije dodatno nabildovan, pa ostaje na ionako impozantnom nivou od 685 Nm. Nanovo je fino podešen i osmostepeni automatski menjač, dok je i sistem upravljanja prošao kroz sličan tretman „laganog petinga“ (što smo nešto seksualni danas). Povrh svega, i vešanje je tvrđe trimovano.

Kao rezultat izvršenih dodatnih zahvata, a uprkos specijalnoj opremi i LED rasvetom na krovu koja upečatljivo kvari aerodinamiku, bezbednosni automobil ubrzava do „stotke“ za svega 3,5 sekundi, što je za desetinku hitrije od civilnog Vantagea.

Da kažemo koju reč i o SUV-u Aston Martin DBX koje će se takođe razlikovati od primerka u redovnoj ponudi. Posedovaće dodatnu zaštitu u kabini, takozvani sigurnosni kavez, dodatne aparate za gašenje požara, defibrilator, opremu koja štiti od požara, kao i ostale medicinske potrepštine, za „daleko bilo“ situacije. Oprema DBX-a je standardna: pod haubom kuca 550 „konja“ snažno srce sa 700 Nm najvišeg obrtnog momenta iz V8 pogonskog bloka koji potpisuje opet Mercedes-AMG. Transmisija je odlična, proverili smo (doduše na originalu) i broji devet automatskih stepena prenosa.

Čuvena trkačko-zelena nijansa će krasiti karoseriju ostrvskog dueta, dok će Mercedes ostati veran tradicionalnoj srebrnoj boji, iako su trkački automobili tima ove marke, već drugu sezonu ofarbani u crno.

AutoRepublika

(1260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Okreni/obrni…j’opet Mercedes.