1. Home
  2. Vesti
  3. Najprodavaniji premijum SUV modeli u Evropi
Najprodavaniji premijum SUV modeli u Evropi
0

Najprodavaniji premijum SUV modeli u Evropi

1.45K
0
Podelite sa prijateljima:

Globalna SUV manija ne jenjava, a mi vam predstavljamo najpopularnije premijum modele iz ovog segmenta u Evropi. 

S obzirom na to da izvorni podaci kompanije Jato Dynamics koriste anglo-američku klasifikaciju automobila, ostaćemo verni ovoj podeli, kako ne bi dodatno unosili zabunu među čitaoce.

Kategorija malih premijum SUV modela – BMW X1

U 2018. godini za kupovinu novog BMW X1 odlučilo se čak 40.239 ljudi. Pomalo začuđujući podatak s obzirom na to da je ovaj model na tržištu više od dve godine. Na drugom mestu našao se Mercedes GLA, dok je na trećoj poziciji Audi Q3. I Mercedesov i Audijev predstavnik trebalo da bi da uskoro dobiju nove iteracije, te će se borba u ovom segmentu još više zaoštriti.

 

Segment premijum SUV modela srednje veličine – Mercedes GLC

U 2018. godini prodato je 42.815 primeraka Mercedesa GLC, što je dovoljno za prvu poziciju o ovoj veoma konkurentnoj niši tržišta. Na drugom mestu se nalazi Volvo XC60, dok je na trećoj poziciji Audi Q5. Kao što se da videti iz priloženog na podijumu nema modela iz BMW-ove radionice.

Kategorija velikih premijum SUV modela – Volvo XC90

Uz pomoć kineskog kapitala i veoma dobre strategije Volvo se polako penje u sam vrh premijum ponude u okviru SUV klase. Do sada su u 2018. godini u Evropi prodali čak 11.565 primeraka modela XC90. Na drugoj poziciji našao se BMW-ov X5, dok je podijum zaokružio Range Rover Sport. Veoma blizu vodećoj trojci nalazi se i Mercedes GLC.

Dalja predviđanja

Kako analize svih ozbiljnijih proizvođača kažu, globalna potražnja za SUV modelima neće doživeti pad u narednih deset godina. Pored toga, postoji konsenzus da će već 2025. godine polovina svih prodatih automobila biti iz SUV segmenta.

U skladu sa tim ni ne čudi čitava poplava ovakvih modela od gotovo svih većih proizvođača koji se nalaze u Evropi. Premijum kategorija je priča za sebe jer kupci u ovoj klasi teško i retko menjaju marku automobila, te je probijanje na tržištu još teže nego što je to slučaj sa velikoserijskim brendovima.

U narednih godinu dana očekuje nas više od deset SUV premijera iz nekih od velikih premijum proizvođača. Sa pojavom novih generacija očekuju se i znatne promene na postolju u različitim klasama.

(1450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments