1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Evropljani bi konkurenciju iz Kine morali da shvate krajnje ozbiljno
Analiza: Evropljani bi konkurenciju iz Kine morali da shvate krajnje ozbiljno
0

Analiza: Evropljani bi konkurenciju iz Kine morali da shvate krajnje ozbiljno

7.72K
0
Podelite sa prijateljima:

MG, Polestar, Aiways… Raste broj kineskih proizvođača automobila koji ubrzano kreću u osvajanje evropskog tržišta novih automobila. Eksperti savetuju ovdašnjim konstruktorima da obrate pažnju na dolazeću konkurenciju i da je uzmu za ozbiljno.

Istina, još uvek ih nema puno, ali njihovi prodajni rezultati rastu impozantnim tempom, pa se može reći da je krenula najezda kineskih automobila na Stari kontinent. Od januara do novembra prošle godine je ukupno 18 hiljada baterijskih četvorotočkaša kineskog porekla registrovano na evropskom tržištu, što je znatno više od uporednog 391 primerka, izneo je statističke podatake čuveni Jato Dynamics.

Trenutno se odigrava tačno ono što eksperti očekuju da počne da se zbiva već duži niz godina: kineski proizvođači agresivno napadaju evropske rivale na njihovom terenu. Automobilska industrija Kine je u prethodnom periodu prošla kroz munjevit razvoj, a samo tržište četvorotočkaša se uspostavilo kao najveće na svetu, u smislju obima prodaje. Kina je ekstremno važna za evropske, a posebno za nemačke proizvođače koji plasiraju ogromnu većinu svojih vozila baš tamo. Pride, tamo su izgradili i ogroman broj velikih fabrika za proizvodnju automobila.

Ali, ta donedavno jednosmerna ulica sada dobija saobraćaj i u suprotnom pravcu. Pitanje koje se ovde postavlja jeste da li i koliko duboko kineske kompanije mogu da oštete prodaju Volkswagena i ostale evropske bratije. Iz toga proizilazi i dilema u pogledu broja eventualno ugroženih radnih mesta evropskih radnika, na dugi rok gledano.

Bitan trenutak koji se u međuvremenu dogodio, a koji je ubrzao priču o jačanju kineske automobilske industrije jeste momenat tranzicije od motora s unutrašnjim sagorevanjem na električne motore. S tom dubinskom promenom, karte su ponovo promešane, i postavlja se da li Evropljani uopšte više i imaju ikakvu tehnološku prednost u proizvodnji vozila. Ogromne fabrike baterija već su nikle u Kini…

(7716)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments