1. Home
  2. Industrija
  3. Neizvesna budućnost A segmenta u Evropi
Neizvesna budućnost A segmenta u Evropi
6

Neizvesna budućnost A segmenta u Evropi

443
6
Podelite sa prijateljima:

Sve stroža regulativa u vezi sa emisijom štetnih gasova, pritisak elektrifikacije, ali i želja za većim profitom ugrožavaju čitav A segment na Starom kontinentu.

Nije nikakva tajna da su brojni brendovi veoma zabrinuti kada je reč o njihovim najmanjim modelima. Ipak se ovde radi o automobilima koji pre svega i dalje imaju svoje kupce, ali i o vozilima koji predstavljaju uvodne četvorotočkaše za veliki broj proizvođača. Stoga je problematika još dublja i postavlja se pitanje, kakva će biti sudbina A segmenta u celosti?

Pojedini brendovi, poput Fiata, gotovo se u potpunosti oslanjaju na modele upravo iz ove klase. Već godinama unazad, proizvođač iz Torina zavisi od uspeha dvojca Panda/500. Italija je godinama lider po broju prodatih primeraka vozila iz A segmenta, što zbog ljubavi stanovnika ove zemlje prema malenim automobilima, što zbog urbanističkih odlika države sa Apeninskog poluostrva.

Dakle, Fiat je jedna od marki koje sudbina ove klase četvorotočkaša posebno brine. Spajanje FCA i PSA u Stellantis doneće velike novine, ali je ipak potpuno nerealno očekivati da se Fiat povuče iz ovog segmenta.

S druge strane, PSA ima drugačiji pristup problemu. Već smo dobili zvaničnu potvrdu da će Peugeot 108 i Citroen C1 uskoro u penziju, i da nema nikakvih planova o naslednicima. Da je PSA grupacija potpuno nezainteresovana za A segment, videli smo i sa Opelom, jer je po preuzimanju nemačke marke brzo poslala mališane Adama i Karla u istoriju.  Nekadašnji partner PSA grupe na polju mikroautomobila – Toyota, preuzeće uskoro bivšu zajedničku fabriku u Češkoj.

Dakle, PSA grupacija ne vidi budućnost u tradicionalnim mikroautomobilima. Ali, to ne znači da ne vide prostor za uspeh na jedan drugačiji način. Taj drukčiji, inovativniji pristup oličen je u Citreonovom Amiju – koji je u suštini laki četvorocikl.

 

Ami je namenjen za isključivu upotrebu u urbanim sredinama. Dug je 2,41 m, širok 1,39 m, a visok 1,52 m. Dakle, svojim dimenzijama uspeo je da bude manji i od Smarta ForTwo. Za pogon koristi elektromotor od 6 kW, a napaja ga baterija od 5,5 kWh. Maleni Citroen u stanju je da prevali 75 km po jednom punjenju. Osim što je interesantan jer ga mogu voziti (u Francuskoj) i deca mlađa od 14 godina, Ami je zanimljiv zbog svoje cene – početna iznosi 6.000 evra.

Stoga, Ami bi mogao biti odgovor za probleme u A segmentu. No, tu su i silna ograničenja ovakve koncepcije. Naš Perica Rajković je prilikom prve kraće test vožnje uočio da je automobil neudoban, maksimalna brzina je svega 45 km/h, a ni prostora nema na pretek…

Nekadašnji partner PSA grupacije u ovoj klasi – Toyota, ima drugačiji pristup mikroautomobilima. Japanska marka potvrdila je da će Aygo ostati u ponudi u Evropi, jer ga vide kao uvodni model za svoj portfolio. Toyota će od 2021. godine preuzeti upravljanje pogonom u Češkoj, gde će se Aygou pridružiti još neki model(i) ovog proizvođača. No, japanski brend već razmišlja o budućnosti svog aduta u A segmentu.

Toyota Aygo

Šef evropskog ogranka Toyote, Johan van Zil, više puta je govorio o problematici elektrifikacije vozila u ovoj klasi. “Elektrifikacija donosi i više cene, a to je posebno osetljivo za uvodne modele koji moraju biti pristupačni”, kazao je krajem prethodne godine u izjavi za Rojters Johan van Zil.

Ipak, nove norme u vezi sa emisijom štetnih gasova iziskivaće neku vrstu elektrifikacije. Za sada, čini se da bi mikrohibridi mogli značajno da pomognu u ovoj sferi, a ovom sistemu već je pribegla nekolicina proizvođača, na čelu sa Fiatom.

Drugi brendovi, poput Renaulta, veruju u potpuno električnu budućnost A segmenta. Tako je Renault već pripremio EV varijantu svog modela Twingo, što je i logičan korak. Električni automobili (za sada) se najbolje snalaze u urbanim uslovima eksploatacije. Domet je sasvim dovoljan za svakodnevnu upotrebu bez velikih briga, a tu su i beneficije u vidu pristupa delovima evropskih metropola gde SUS vozila ne smeju, potom besplatnih parking mesta i slično…

Isti pristup uočava se i kod Smarta, odnosno Daimlera. Nakon dugogodišnje bezuspešne borbe da učini Smart profitabilnim Daimler je digao ruke i prodao 50% kompanije kineskom Geelyju. Geely je rešio da nekadašnji nemački brend pretvori u EV proizvođača.

No, i to ima svoj veliki problem – a to je visoka cena. Trenutno su baterije komponenta koja “diže” cenu EV modela. Tako su u i oni koji pripadaju A segmentu, uprkos svojim skromnim dimenzijama i malim baterijama drastično skuplji od konvencionalnih članova ove klase.

Do veće promene trebalo bi da dođe u narednom periodu, do 2025. godine, kada se očekuje veći pad cene baterija po kWh, što bi bar u teoriji trebalo da učini električni mikroautomobile cenovno pristupačnijim.

U ovom vrtlogu neizvesnosti nalazi se i Volkswagen grupacija. Trojka koju čine Volkswagen up/Seat Mii/Škoda Citigo ostvarila je do sada solidne prodajne uspehe. Ali, rukovodstvo nemačkog giganta ne vidi budućnost u ovim modelima, iako sva tri imaju i svoja električna izdanja.

Za sada o sudbini modela iz A segmenta u portfoliju VW grupacije nema zvaničnih informacija. Nedavno je Volkswagen saopštio da je ubrzao rad na stvaranju “uvodnog” člana ID familje automobila. Ipak, nejasno je da li će nemačka marka stvoriti četvorotočkaš u B ili A segmentu, ili možda u oba?

Poslovično oprezni Hyundai i Kia za sada ostaju verni malim gradskim automobilima. Hyundaijev i10 je mlad model, tako da je za očekivati da ova marka ostane u pomenutoj tržišnoj niši bar još šest do sedam godina. Za to vreme može doći do velikih promena, pre svega kada je reč o ceni baterija, te je sigurno da će se Hyundai prilagoditi izmenama na tržištu.

Sličnog stava je i rukovodstvo brenda Kia, čiji je Picanto doživeo restilizaciju sredinom ove godine. Picanto je već sada dostupan samo sa benzinskim agregatima, ali bi nova generacija ovog modela mogla to značajno da promeni. Naime, sledeća iteracija Kijinog mališana trebalo bi da se nađe na tržištu pre 2025. godine, a sasvim je moguće da će korejski proizvođač ponuditi i EV izdanje ovog modela.

Dakle, čini se da je elektrifikacija neizbežna, ne samo za A segment, već i za sve druge klase u Evropi. Kod najmanjih je ona posebno problematična zbog visoke cene baterija, te se sada čini i da će sudbina čitave ove tržišne niše u suštini biti povezana sa pojeftinjenjem baterija.

Dok do toga dođe, A segment će se oslanjati na male benzinske motore, verovatno potpomognute nekom vrstom hibridizacije. Ipak, i to će sigurno podići cenu ovih vozila, a na gubitku će na kraju biti samo kupci, jer sve greške automobilske industrije, platili su i plaćaće kao i uvek – potrošači.

Đorđe Platiša

(443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Na a segemnt ce najvise utjecati EuroNcap, jednostavno auta od 900kg ce tesko proci test sa barijerom od 1400kg.

J4ZZ3R

Ja sam zaljubljenik u male automobile i zaista mislim da bi automobili A i B segmenta trebali da budu „New black“, a ne SUV vozila, kao što je sada slučaj. Pogotovu kad je reč o drugim automobilima u porodici.

Do sada sam imao samo jedan automibil iz ovig segmenta (up!) i bio sam nagovorio brata da supruzi kupi Aygo u fullu. Danas moja supruga vozi suv B segmenta, a burazeriva D segmenta, a realno su najsrecniji, ili možda je prava reč najbezbrizniji bili upravo onda kad su vozili a segment.

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Don

Zaljubljenik,ha? Drugim riječima, ne znaš da voziš😂😂😂😘 vozili A sad furaju D, ima se, može se pa što bi se mučili ta nisi u Italiji da ti fali prostora.4.4m je taman za grad, šta će ti 3.5 il manje…pa ja.
Novi fićo je dildo, nema motora samo k…c Od motora. Stilska figura (znamo i koja)🙊

J4ZZ3R

Eto vidi se da si Balkanac 🙂 džaba Europa i život u Evropi, kad se auto kupuje na metar 🙂 zato si i kupio B klasu, bila najjeftinija po kubiku 😛

E sad nisam u Italiji, ali NP je gori i od Italije veruj mi
Debili iz Opštine po celom gradu postavili debele METALNE stubice na trotoarima, a naša stoka parkira sad na ulici umesti na trotoaru, a pešaci da se ne bi sudarali sa stubicima i išli po uskim trotoarima lepo šetaju po kolovozu.

I a segment je puno, samo bicikl, alu ne možeš decu na bicikl jbg

Don

Pa jes, jesam i tim se ponosim. Švabo da budem neću. Imao bih ti štošta pričati o tome zašto su jeftina auta jeftina a skupa, dakle velika, skupa, ali neću kad ne znaš da voziš, njanjanjanja😘😘😘🤗🤗🤗 a vidim njemačka je stigla u NP, ovdje se auta na cesti parkiraju, bicikla ne voze po trotoarima neg po cesti i to im zamjeram strašno. Imaš za bicikl jedba ko kolica što se zakace,pokrivena i teglis do mile volje. Podjebavanje na stranu, A im je dosta , nek si sama kupi ko je j.. ništa više ženama ne treba davati, ni osmijeh..mater im… Pročitaj više »

Bungi

Nikad nisam razumjeo komšiluk kad kaže da vozi auto u „fullu“.?Znam da svaki proizvođač automobila ima tačan naziv za najviši paket opreme, tačnu specifikaciju šta taj paket obuhvata.Zna žena od drugara šta je „full“ auto, zna tetka,strina i baba Joka u selu,samo ja ne znam.???Radoznao po prirodi, odem komšiluk, čisto radi radoznalosti, da pogledam jedan Reno Megan, koji se prodaje u „fullu“.Najjeftinija verzija Megana sa crnim ručkama i crnim retrovizorima, do bola ružne alu felne, neke drečave naljepnice kao fol sportske,na krovu pijačarski šiber od pleksiglasa, unutra preružne presvlake od skaja, neki pijačarski radio plejer sa vanzemaljski blještavom ljubičastom, manuelna… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi