1. Home
  2. Video
  3. Reklama: Kia tvrdi da je njen model K5 (Optima) brži nego BMW 330i (VIDEO)
Reklama: Kia tvrdi da je njen model K5 (Optima) brži nego BMW 330i (VIDEO)
35

Reklama: Kia tvrdi da je njen model K5 (Optima) brži nego BMW 330i (VIDEO)

7.87K
35
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećamo kada je automobilski proizvođač iz Južne Koreje, to jest kada je Kia služila za podsmehe i kada su je kupovali samo oni koji se nisu mogli kvalifikovati za bankovne kredite kod ostalih brendova. Ali, danas su neka druga vremena i proizvođač iz Azije je nekoliko puta ušao u teritoriju skupocenih vozila sa modelima kao što su K9, Stinger pa i Cadenza.

Kia ne propušta priliku da pecne premijum proizvođače povodom tog pitanja, a najnovija „žrtva“, barem po pitanju marketinga, je BMW 330i.

Početkom godine, model K5 je zamenio dosadašnju Optimu na američkom tržištu i dobio dosta pohvala, a jedan od paketa opreme nosi oznaku GT. On pruža 2,0-litarski turbobenzinac sa 290 konjskih snaga i pogon na sva četiri točka, a za njega Kia tvrdi da je superiorniji po pitanju performansi nego proslavljeni BMW 330i.


U najnovijoj reklami, koju možete da vidite u priloženom video snimku, K5 se trka „sam protiv sebe“ pošto korejski gigant očigledno smatra da 330i ne može da parira. Reklama kaže da je „K5 brži nego 330i u disciplinama slalom, krivine i ubrzanje na pravcu“.

Naravno, ako usporimo snimak možemo da pročitamo neke zanimljive detalje napisane malim slovima. Primera radi, bolje vreme na slalomu je navodno ostvareno na vlažnoj i suvoj stazi dok je bolje ubrzanje na pravcu zabeleženo samo na suvoj podlozi. Kia takođe ne krije da je njen model testiran sa pogonom na sva četiri točka dok 330i iz priče pruža samo pogon na zadnje točkove.

Ali čak i pored toga ne znamo kako su Korejci zaključili da je K5 brži na pravcu, pošto čak i Kia tvrdi da je novoj limuzini potrebno 5,8 sekundi da stigne iz mirovanja do 100 km/h. Sa druge strane, BMW je nekoliko puta testirao 330i i zabeležio vreme brže za 0,2 sekunde sa limuzinom koju pokreće 2,0-litarski turbobenzinac sa 258 „grla“.

Razlika u ceni je takođe diskusija za neki drugi put pošto K5 košta u baznoj verziji 23.490 dolara, a čak i u GT paketu opreme sa svakom opcijom za njega je potrebno izdvojiti „samo“ 37.950 najmanjih zelenih novčanica. To je za oko 4.000 dolara manje od BMW-a, ali svi znamo da nemačko inženjerstvo nije jeftino.

Evo i video klipa.

AutoRepublika

(7873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Ali nema tradiciju, renome, a kome je to bitno bas za to i daje pare. Meni je ovo jadno i vrlo nisko za samu Kiu da na taj nacin pokusava privuci kupce.
Zamislite samo kakvu bi sada BMW reklamu mogao napraviti sa svojim izborom modela ne da ponizi KIU nego da je zabije tamo gdje joj je mjesto. Naravno BMW se ne bi spustio tako nisko

Zsphere

U sta je minusa, Kia je kantica jedna mala a BMW je… velika kanta, moze tako?

Bungi

Da, baš je „jadno“, uvale ti automobil 20% jeftiniji od konkurencije a garancija 7 godina kao nijedan drugi proizvođač.Toliko je taj auto „nekvalitetan“.Naravno, nema tradiciju i renome, ipak mi auto kupujemo zbog komšiluka, radi klinčenja , ne zbog sebe i svojih potreba.

Zsphere

Kia po svim statistikama proizvodi kvalitetnije automobile od BMW, i naravno dosta su povoljnije cijene nisam nista rekao za to. Doduse bio sam malo pijan pa mozda i nije zvucalo tako. Ja sam govorio o etici u spomenutoj reklami, korejski proizvodjac ni ne cilja bmw kupce cim pravi takve reklame. Nekome je to ok meni djeluje veoma neozbiljno, ipak, Kia Hyundai, to je gigant u automobilskom svijetu jednostavno ne treba im to, trebaju biti svoji a ne porediti se na taj nacin. Ali kako biti svoj kada svaka nova generacija pokusava napraviti neki prepoznatljiv Kia style. Ok tigrov nos nije… Pročitaj više »

Yankee

Daleko od toga da Kia cilja na kupce BMW-a. Vec ciljaju na kupce Forda, Toyote, Volkswagena, Honde i drugih, a na ovaj nacin pokusavaju da pokazu da ako su u odredjenim kategorijama „bolji“ od BMW onda su sigurno superiorniji od konkurenata.
Jer takav potez marketinga uopste nije strani, koristi se decenijama …

comment image

Zsphere

Razumijem sve, postoje odlicni comerical fight audi vs bmw ali uzeti jedan model bmw i reci kako kia ima bolje vozne karakteristike od bas tog bmw koji je tu negdje (na prvi pogled zvuci logicno) ali seria tri ima i m cs 2002 turbo, meni to je isto kao kada politicar prica kako imamo najvecu stopu rasta u evropi a mi na dimnjaku cekicamo

Yankee

K5 mnogo lepo izgleda uzivo.

da11

Ma ovi u nisu normalni ne mogu se porediti ni sa Renoom sto se tice limuzina a ne Bmw.

don

gledam video vlasnika, nije presao par hiljada, auto mu vec krepao. Video to come, car died last night at just under 1300 miles. Shut off and just cranks so waiting on Kia to diagnose. I found before the tow truck came the ground connections on the drivers side of engine compartment to be loose. Retightened them and disconnected the battery but car only cranks without firing. Know someone with a Seltos who got a check engine light and when Kia checked it they found bad grounds. This might be the first set of defects ! evo malo detaljniji prikaz auta… Pročitaj više »

Bungi

Ma naravno, motor riknjava na svakih 15 000 km i onda tako narednih 7 godina sve o trošku Kie.?Zato su oni 4 proizvođač automobila u svijetu.

Don

Pa nisam ja to napisao neg vlasnik. Eto, imaju problema sa vatricom pa će biti gubitaka. Ali , pokriće mu to garancija, boli ga briga…

Bungi

Moj drugar vozi Kiu sid 1.4 3 vrata i upravo mu ističe 7 godina garancije koju je naslijedio od prvog vlasnika. Na autu nije mijenjao ništa osim redovnog servisa.

Žarko

U globalnom svetu tradicija više nije bitna samo inovacije

Balkanboj

Imaju Kia ii Hjundai još jedno 10 godina minimum dok dodju do nekog imena.

Svaka generacija automobila ima potpuno drugi dizajn, nema veze s prethodnom, lutaju i pokušavaju da ubodu dobitnu kombinaciju.
Nije ni nemački trojac preko noći došao do imena, imidž je nešto što se stiče.
A Kia ima imidž plastikanera, nešto kao Dacia ali malo lepše.

Yankee

Hehehe „svaka generacija automobila ima potpuno drugi dizajn, nema veze s prethodnom“ …
Pa to je valjda normala u auto industriji da svaka nova generacija bude nova i po pitanju dizajna, to radi vecina svetskih proizvodjaca. Jedino svabe su ti koji sminkaju isti dizajn decenijama (to se specificnije odnosi na VW grupu jer BMW, Mercedes i Opel ne rade to toliko).

Balkanboj

Porsche je najbolji dokaz da dobar dizajn može da traje duže od 2 godine (na koliko Kia/Hjundai menjaju dizajn svojih vozila ne bi li našli onaj pravi). Američki kupci po meni imaju neki bolestan smisao za dizajn i lepotu automobila te nikad u životu nisam ni pratio ni gledao US modele. Meni su bezlični. A kao da Kia pokušava njima da se dodvori sa ovakvim „dizajnom“.
U svakom slučaju izgubljena trka već na startu jer ako i žele sa nekim EU modelom i proizvođačem da se upoređuju moraće da krenu sa malo manjim apetitom.

Yankee

Kia barem pokazuje da ima dizajnerski tim. Ne samo Kia vec vecina svetskih proizvodjaca, ukljucujuci i one iz Evrope. Gledas Peugeot, Renault, Opel, pa vidi se da se dizajn menja iz generacije u generaciju. A onda imas Volkswagen grupu i nemacke kupce koji kupuju Golf u tolikim brojevima iako se dizajnerski prakticno nije ni promenio u zadnjih 20-ak godina … I onda kazes kako je Kia „bezlicna“ … Pa sta trebaju da rade, da sminkaju dizajn iz 2000. godine kao sto svabe rade?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
D_C

Kia i Hjundai nisu imali nikakav dizaj dok nisu 2006. za sefa dizajna postavili Peter Schreyer-a, coveka koji je na tu poziciju dosao – iz VW grupe. Ocito da je VW nesto dobro radio, u suprotnom bi mozda Kia i Hjundai ‘ukrali’ za sefa dizajna nekog iz neke druge firme…

https://www.autoweek.com/news/a1978081/kia-promotes-design-chief-schreyer-becomes-first-non-korean-president-title/

p.s: neko ce reci da je dobar dizajn vecit (bez obzira da li se radi o automobilima, arhitekturi ili necemu trecem) a da ako stalno treba da menjas pravac, kao muva bez glave, i da stalno ‘keep reinventing yourself’, onda mozda imas problem.

Yankee

Po toj teoriji ispade da samo Volkswagen grupa ima dobar dizajn dok svi ostali su muva bez glave …

D_C

TI mi kazi… Jel ovaj Peter Schreyer zna sta radi ili ne zna? Jel Walter de Silva zna sta radi ili ne zna? Da li Michael Mauer koji je bio na raznim vodecim pozicijama dizajna u Mercedesu pa Head of Advanced Design at General Motors Europe zna sta radi ili ne? Ili kada rade za neku drugu firmu onda su genijalni a kad rade za VW grupu onda su idioti… Moguce…

Yankee

Postoji i ona druga teorija … A ta teorija je da su mozda Schreyeru dali odresene ruke da radi sta hoce u Hyundai-Kia (zbog cega je mozda i presao kod njih), dok su mu u Volkswagenu disali za vratom da nikako ne sme da promeni ono sta je uspesno? Jer realno, zbog cega bi tako veliki i cenjeni dizajn napustio Volkswagen grupu i presao u Hyundai-Kia koji je u to vreme jos uvek bio sitna riba?

D_C

‘…da nikako ne sme da promeni ono sta je uspesno?’ Pa ko jos menja ono sto valja i sto je uspesno??? Jel ti kad imas posao prva liga, odlicni uslovi, visoka plata itd, ti das otkaz cisto radi promene, cak i ako ne znas sta te ceka sutra? Kupio si ogromnu novu kucu u super neighborhood, sve je kao u snu, ali posle par godina, daj da menjamo cak i za gore, samo da bi promenili??? Cak i kad kupis odlicne patike, nosis ih sa uzivanjem dok se ne ofucaju a ne bacis ih posle mesec dana za neke sa… Pročitaj više »

Yankee

Pa sad, nije bas tako crno-belo. Ono sta ti spominjes je licni uspeh koji ne zavisi od toga da li neko drugi kupuje ono sta ti prodajes. Tipa, primer koji su spomenuo da kupis dobru kucu – ona ostaje tvoja i ne zavisi od drugog. Sa druge strane, da si recimo kupio kucu da je iznajmis onda moras da brines mnogo unapred jer za par godina mozda takva kuca nece vise biti pozeljna ili mozda taj deo grada vise nece biti pozeljan ili slicno. Razumes sta hocu da kazem? Jer mislim da si bas ti pricao kako je GM propao… Pročitaj više »

D_C

Jedan od samo 3 predsednika unutar Kia-Hyundai korporacije, i naravno jedini stranac sa tom titulom, Peter Schreyer – Biography: 1953 – Born in Bad Reichenhall, Deutschland 1975 – Begins his studies at the Industrie Design Fachhochschule (Industrial Design professional school), Munchen 1978 – Stage at AUDI AG’s Design Studio 1979 – Final diploma Industrie Designer FH 1979 – Audi Scholarship for the Royal College of Art, London 1979-1980 – Transportation Design student at the Royal College of Art, London 1980 – Works at Audi Design, Exterieur, Interieur und Konzept 1991-1992 – Works at Audi Design Studio, California, USA. 1992-1993 –… Pročitaj više »

Yankee

Poznat je meni Peter Schreyer i gde je sve radio.

J4ZZ3R

Sto se tice VWa jedini uspeo originalan dizajn im je up!, ovi ID su odvratni…

Hajde Golf 7 je stvarno pogodjen za jednog Golfa, ali Šočo mi je najtuzniji mali automobil u Evropi. Lepsi je bio 90ih

sami

Ma jok, Golf su pekopirali od Krajzlera, a pasat od Oldosmobila. A polo je kopija Kije Gec. Koji si ti lik, ko da te CIA doijla. Hebo te konstruktor

J4ZZ3R

D_C Ne mozes dobar rad i ime Pitera Srejera pripisati VWu ili čak Waltera Silve, a fakat je da su obojica poznatiji po uradcima koje su uradili za druge. De Silva je autor 156ice.

Ne volim Koreance zbog enterijera i motora, ali svaka im cast za dizajn, sto stalno inoviraju, probaju, sto su realno razbili Japance u Evropi. I to bez tradicije.

Ne vidim sebe za vozilom sa znakom KIA i Hyundai jos uvek, ali npr Genesis su im odlicni.

D_C

Walter de Silva je postao ime jos sedamdesetih u Fiatu. Osamdesetih je radio u IDEA sa ljudima kao Renzo Piano. Pa je bio sef dizajna u Alfi 10-15 godina gde je izmedju drugih modela bio zasluzan i za prelepi 156. Onda je presao u VW grupu opet na vodece pozicije, bio sef za dizajn Seata, Audija, pa cele grupe od 2007 do 2015 kada je otisao u penziju, ali je po tebi i Yankee-ju od momenta kada je iz Alfe presao u VW grupu prakticno svirao pilicima jer je sve sto je grupa uradila u dizajnu poslednjih 20 godina kompletno… Pročitaj više »

Yankee

Ja nigde nisam spomenuo da je dizajn Volkswagen grupe los. Rekao sam samo da se nije znacajnije promenio dugo vremena. Nije lep, ali nije ni ruzan, vise neutralan, meni licno dosadan jer sam ga video milion puta do sada.
Ja sam gore spomenuo moje misljenje na racun toga sta je recimo Schreyer radio u Volkswagenu, a sta je radio u Hyundai-Kia. U Volkswagenu nije imao odresene ruke i nije smeo da bude „dramatican“, zato je verovatno i otisao. Pogledaj njegova dela od kada je otisao u Hyundai-Kia, to je sve moglo biti u Volkswagenu, ali to ocigledno nije nemacka filozofija.

Balkanboj

Evo novih vesti, Kia pojačava svoj dizajnerski tim tako što preuzima (više plaća) ljude iz BMW-a…

https://www.bmwblog.com/2020/10/28/kia-steals-bmw-designer3-0-csl-hommage/

Ljube

Imam evropskih auta u vlasnistvu,ali i jednu kiu …Sorento.Pojma nemate vi koji ih nisye imali par godina i vozili,o kakvom se kvalitetu radi,robusno i jako,pa dugme od podizaca prozora nenozes da odvalis,kao na evropskim autima,a kamoli sta drugo .Mene je KIA prijatno iznenadila,kupio sam zbog posla trebao mi je jeftiniji robusni auto,jos se potrefi u full opremi,i ne da sam oznenadjen kvalitetom,svi ostali evropljani mi se vise kvare od nje,opel,peugeot,wv….

Dime

Kur.. Imaš Auto
Kia je skraćenica ove teorije…

BojanNeki

Dok Južna Koreja pokušava da uzme kupce nemačkih vozila po svetu Tesla je došla na njihovom tlu do skoro čitavih 80% tržišta EV.
Ove godine od ukupno prodatih 13.214 BEV, kako neki medij javlja, 10.518 je Tesli.

Zoran

Bmw je jedno veliko smece od 2007 god
Zalost koja nema nit a od auta
Ja ga imam i zalosno koja sranja su napravili u tom autu motoru da se raspe na 190000 km