1. Home
  2. Vesti
  3. Rusija razmatra obavezno ugrađivanje alkotestera u sve automobile
Rusija razmatra obavezno ugrađivanje alkotestera u sve automobile
0

Rusija razmatra obavezno ugrađivanje alkotestera u sve automobile

156
0
Podelite sa prijateljima:

Ruska vlada trenutno razmatra opciju uvođenja alkotestera u sve automobile, kao meru smanjivanja saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju pijani vozači. 

Kommersant prenosi da se rusko ministarstvo za industriju nada da će uspeti da izradi nacrt plana do kraja 2020. godine kako bi se pripremili svi neophodni pravni uslovi za masovnu ugradnju alkotestera u vozila. Navodno, svaki vozač biće u obavezi da prvo izvrši test na ovom uređaju koji će mu dozvoliti da upali automobil odnosno drugo vozilo tek ako se pokaže da nije koristio alkohol.

Rusija već godinama radi na tome da se uveća bezbednost na putevima u toj zemlji. I iako se beleži napredak, samo prošle godine oko 17.000 građana ove zemlje izgubilo je život u saobraćajnim nesrećama.

Kako pišu tamošnji mediji, ruska vlada predlaže da alkotesteri dolaze u serijskoj opremi svih automobila koji se prodaju u toj državi. Sasvim je izvesno da će se veliki broj automobilskih kompanija pobuniti, jer ne žele dodatne troškove u vezi sa proizvodnjom.

Ruse „bije glas“ da su teški alkoholičari, ali poslednja istraživanja ukazuju da stanovnici najveće zemlje na našoj planeti piju sve manje. Šta više, Svetska zdravstvena organizacija ističe da je konzumacija alkohola u periodu od 2003. do 2016. godine opala u Rusiji za 43%.

Ruske vlasti godinama unazad vode kampanju koja za cilj ima smanjivanje upotrebe alkoholnih pića. Predsednik Ruske federacije, Vladimir Putin, poznat je po tome što ne konzumira alkohol, za razliku od nekadašnjeg predsednika Borisa Jelcina koji se često u javnosti pojavljivao pijan.

AutoRepublika 

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments