1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Fortuner revitalizovana
Toyota Fortuner revitalizovana
1

Toyota Fortuner revitalizovana

449
1
Podelite sa prijateljima:

Fortuner je najjednostavnija i najpristupačnija verzija Toyotinog „pravog“ terenskog vozila, odnosno onog koje koristi karoseriju postavljenu na šasiji. Kao takav, Fortuner je unificiran s pikap kamionetom Hilux, a glavna tržišta ovog automobila su jugoistočna Azija i Australija. Od nedavno se nudi i na tržištu Ruske Federacije. 

Druga generacija terenca iz Japana je počela da silazi s proizvodnih traka pre nekih pet godina, pa je definitivno bio poslednji čas za „posetu kozmetičaru“. Drugi dom Fortunera, pored matičnog Japana, jeste Tajland, gde se terenci s ovim oznakama sklapaju i isporučuju na ostale ključne teritorije.

Odmah na početku da napomenemo da je, potpuno neočekivano, mala porodica Fortuner verzija obogaćena prestižnim i bogato opremljenim varijatetom s Legender oznakom (fotografije dole).

Bazična Toyota Fortuner je u principu zadržala isti stil kao ranije, ali su branici donekle osveženi, što podrazumeva da su svetleće diode (dnevna svetla) i pokazivači pravca integrisani u odbojnik. Tu su i prednje svetlosne grupacije u LED tehnologiji, doduše sa liste opcionala, a nova je i rešetka hladnjaka. Bolje reći da je novo saće na maski, a ne taj celokupan komad plastike. Prestižnije verzije poseduju LED zadnje signalne grupe kao i točkove koje krase naplaci od 18 cola. Oni takođe imaju novorazvijeni stil.

Toyota Fortuner enterijer

Promena u putničkoj kabini velikog sedmoseda je manje. Revidiran je izgled instrumentacije, odnosno unapređena je grafika kolor ekrana putnog računara, a novi multimedijalni sistem sada koristi gabaritniji monitor koji se tako trenutno prostire na osam, umesto nekadšnjih sedam inča. Različit je i interfejs, baš kao što su modifikovane i funkcije konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto. Koncept izbora režima vožnje je takođe izmenjen, pa sada umesto nekadašnja dva dugmeta („Eco“ i „PWR“), imamo tri tastera na centralnom tunelu („Eco“, „Norm“ i „Sport“).

Prestižnija verzija japanskog terenca Toyota Fortuner Legender izgleda različito. Poseduje dizajn njuške vozila koji je svojstven samo tom izdanju. Drugačije su svetlosne grupe napred, dok „pramcem vozila“ dominiraju široki usisnici vazduha i pokazivači pravca, postavljeni u formi „trčeće linije“. Gume su montirane na felne prečnika 20 cola, dok je karoserija dvobojna uz detalje akcentirane crnom nijansom.

U enterijeru se ističe obilje upotrebljene dvobojne kože, jedinstven dizajn instrumentacije, devetoinčni ekran info-zabavnog sistema, kao i ambijentalna rasveta. Legender takođe koristi sistem kamera koje obezbeđuju pun prikaz zbivanja oko vozila, za razliku od uvodnog izvođenja koje nudi samo kameru s pogledom unazad.

Prestižnija varijanta kupcu daje i mogućnost dopune baterije pametnog telefona bežičnim putem, luksuzni audio uređaj marke JBL, kao i elektropokretani poklopac petih vrata (što je detalj koji je bio dostupan na „pretkozmetičkom“ Fortuneru).

Tajlanđani će biti u prilici da iskeširaju samo za restilizovani Fortuner s poznatim četvorocilindarskim turbodizelom zapremine 2,8 litara, iz GD familje agregata. Uvodni motor krasi 2,4 litra radne zapremine, što je dovoljno za isporuku 150 konjskih snaga i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Dizel motor veće zapremine (2.8 litara) je modifikovan. Rashladni sistem je unapređen, dodato je vratilo za uravnoteženje, kontrolni program je revidiran, a kao rezultat svih izmena, snaga je uvećana sa 177 ks i 450 Nm, na 204 ks i 500 Nm.

Toyota tvrdi da je ova verzija Fortunera za 17% energetski ekonomičnija od prethodne. Povrh toga, kada je motor na ler gasu, kolenasto vratilo se vrti na 680 obrtaja u minutu, umesto nekadašnjih 850, što dodatno jača energetsku efikasnost SUV-a.

Toyota Fortuner – prednji kraj i bok

„Privilegovani“ kupci na nekim tržištima će moći da nastave da biraju „stare“ benzinske pogonske jedinice s 2,7 ili 4 litara zapremine, ili pak ništa mlađi dizel motor s 3.000 kubnih centimetara zapremine. Restilizaciju je ovde preživeo i šestostepeni “automatik”, baš kao i tradicionalni sistem pogona na sve točkove s reduktorom.

Nasuprot tome, u Aziji su najjednostavniji primerci Fortunera ponuđeni s pogonom na točkove iza vozača. Među izmenama se ističe uvođenje sistema upravljanja varijabilnih performansi. Naposletku, najveća dozvoljena masa vučenog vozila je uvećana s 2,8 na 3,1 tonu.

Toyota Fortuner zadnji kraj i bok

U Tajlandu i Australiji, revidirana Toyota Fortuner kreće u prodajnu ofanzivu tokom avgusta, dok nema naznaka da bi se ovaj terenac mogao naći i u izlozima trgovačke kuće sa sedištem pored Pančevačkog puta u Beogradu, za razliku od jednovremeno predstavljenog pikap kamioneta Toyote Hilux, o kojem smo jutros pisali.

AutoRepublika

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Djordje Pesic

Sa tolikim motorima, nema sanse nikakve da bi se kod nas prodavao u nezanemarljivim kolicinama