1. Home
  2. Vesti
  3. Uz super dizajn Weltmeister Maven nudi i 800 km (NEDC) autonomije
Uz super dizajn Weltmeister Maven nudi i 800 km (NEDC) autonomije
1

Uz super dizajn Weltmeister Maven nudi i 800 km (NEDC) autonomije

150
1
Podelite sa prijateljima:

Iza robne marke Weltmeister stoji kineska kompanija WM Motor, koja je prikazala svoj prvi konceptni električni automobil tokom 2017. godine. Nemačka firma, ranije poznata po preradama originalno Mercedesovih vozila u superautomobile, Isdera pomaže Kinezima u razvoju i pružanju delikatnijeg “šmeka” modelima ove marke. 

Dakle, jasno je da pored pomenutog koncepta od pre tri godine, Weltmeister poseduje još modela u ponudi, a radi se o dva krosovera: Weltmeister EX5 koji se u februaru 2019. godine našao u izložbeno-prodajnim salonima Kine i veći Weltmeister EX6 Plus koji se priključio gami prošle zime.

Kompanija je tokom 2019. godine ukupno isporučila 15,587 automobila, što i nije tako loš rezultat za novoosnovanu firmu. Sedan sa fotografija, koji je pre nekoliko dana prikazan u konceptnoj formi, bi trebalo da postane treći model u gami. Njemu je dato ime Weltmeister Maven.

Vrlo mali broj informacija o ovom vozilu je trenutno dostupan, ali se zna da je glavna tačka ponosa razvojnog tima, ona koja se tiče aerodinamičkih performansi. Oblik karoserije snažno naglašava sportski stil i kao takav je veoma blagonaklon prema prirodnom otporu kretanju koji vazduh stvara. Tu su i kamere umesto retrovizora. Njihova prednost se odnosi na mogućnost uvlačenja u karoseriju, što je opet stimulativno u odnosu na aerodinamičke karakteristike vozila.

Zahvaljujući brojnim zahvatima, koeficijent otpora vazduha električnog sedana je sveden na nivo koji postižu Mercedes-Benz CLA ili BMW Serije 3, pa se Cd numerički izražava na sledeći način: 0,23.

Kinezi tvrde da je pored dobrih rezultata iz oblasti aerodinamike, za veliku autonomiju koju, skoro pet metara dug sedan nudi, zaslužna i upotreba nove generacije baterija. Uz potrošnju od 14 kWh na svakih prevaljenih 100 kilometara, domet Mavena s jednim punjenjem baterija dostiže 800 kilometara, ali po zastarelom NEDC ciklusu. To bi moglo biti oko 550 „pravih“ bezbrižnih i električnih kilometara.

Koncept poseduje opciju trećeg nivoa autonomne vožnje, dok u parking režimu sedan ima i četvrti nivo autonomije, mada nam i nije baš jasno šta je proizvođač ovde hteo da kaže. Navodi se i primena V2X tehnologije, koja dozvoljava razmenu informacija sa sličnim uređajima koje koristi putna infrastruktura, ali i ostala vozila na drumu.

Serijska verzija sedana Weltmeister bi se pred kupcima trebalo naći tokom 2021. godine. Konstruktori govore da će biti veoma nalik konceptnom Mavenu, iako će po svemu sudeći, ostati bez nekih detalja, inače karkaterističnih za konceptne forme. Tu se misli na aplikaciju konvencionalnog obruča upravljača, odricanje od odsustva centralnog krovnog nosača, odustajanje od primene velikog projekcionog ekrana i slično.

Sigurni smo da ste primetili izostanak pominjanja kamera u prethodnom pasusu. To je zato što će se verovatno naći na serijskom modelu.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

comment image

Weltmeister koji sam ja imao.