1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki Swift Sport od sada blagi hibrid
Suzuki Swift Sport od sada blagi hibrid
1

Suzuki Swift Sport od sada blagi hibrid

360
1
Podelite sa prijateljima:

Kao kompanija koja gotovo isključivo proizvodi male automobile s malim motorima, Suzuki bi trebalo da je bezbedan kada je reč o novoj ekološkoj regulativi EU. Međutim, japanska marka je prilično pogođena novim merama, tako da mora da adaptira gotovo svaki motor novonastalim uslovima. To podrazumeva hibridizaciju ili čak povlačenje, kao u slučaju Jimnyja.

Novosti su pristigle i vezane za Swift Sport, koji u novu modelnu godinu ulazi s dve, ne posebno popularne promene.

Naime, Suzukijeva gradska „zujalica“ je i dalje pogonjena 1,4-litarskim turbo četvorocilindrašem, ali ovoga uz asistenciju 48-voltnog blagog hibridnog sistema. On se sastoji od remenom pokretanog starter-generatora, koji obezbeđuje nešto dodatnog obrtnog momenta. Međutim, glavna uloga mu je da rekuperira deo energije kada se Swift Sport kreće po inerciji dok je motor isključen. Ona se skladišti u bateriji lociranoj ispod jednog od prednjih sedišta.

To je ono što nam se ne sviđa. U automobilima poput ovog, motor prosto traži da se drži u visokim obrtajima, ne da se isključuje i da se vozilo kreće u „tihom“ režimu. Pored toga, ovaj (nekadašnji) „hot heč“ je izgubio na peformansama. Snaga je sa 140 spuštena na 130 konja, mada je maksimalni obrtni moment 5 Nm viši (235 Nm).

Sprint do „stotke“ traje 9,1 sekundu, što verujemo da nije brže od prethodnog modela.

Ipak, ne treba osuđivati Suzuki. Japanska marka se uvek trudila da kupcima obezbedi dobre, jednostavne i jeftine automobile. Ostale izmene na Swift Sport Hybridu uključuju novi električni sistem varijabilnog rada ventila, nove brizgaljke, veći hladnjak i modifikovan izduv. Šestostepeni manuelni menjač bi trebalo da ima za 10 odsto kraće prenosne odnose, tako da bi zabava u vožnji i dalje trebalo da bude na snazi.

AutoRepublika

(360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Swift Sport 1,4 „TSI“ je i do sada (pre obe „blage hibridizacije“) bio skuplji od Vitare Premium 1,4 „TSI“. Sumanuta cena. A sada još i „stišaše motor“, sa 140 na 129 ks.