1. Home
  2. Vesti
  3. Kikiriki „kružni“ tok u Francuskoj
Kikiriki „kružni“ tok u Francuskoj
2

Kikiriki „kružni“ tok u Francuskoj

777
2
Podelite sa prijateljima:

Fotografija zanimljive raskrsnice u obliku kikirikija nam stiže iz Atlantske Loare, francuske regije čiji je glavni grad Nant. Inženjeri su se opredelili za ovaj neobičan tip saobraćajnice kako bi objedinili, odnosno na logičan način povezali, krakove druma koji se nisu našli u idealnoj liniji. Pored toga, sam oblik konstrukcije nameće neophodnost redukcije brzine kretanja vozila koja tuda saobraćaju, što dalje dovodi do viših nivoa bezbednosti.

Iako same kružne raskrsnice ne moraju da reprezentuju idealan geometrijski oblik, ipak je ovaj nesvakidašnji prizor redak primer. Francuska je svetski šampion po broju „kružnih“ tokova, pa se u toj državi mogu videti raskrnice u obliku elipse, pa čak i pravougaonika. Među 50.000 sličnih saobraćajnica, sada se našla i ova sa priložene fotografije.

Čudi nas da Aleksandar Vučić, tokom prošle sedmice nije otišao na otvaranje inženjering zanimljivosti u obliku kikirikija, u francuski grad Nosaj (Nozay), a tamo se nije našao čak ni drugorazredni „prijatelj“ Makron. Za razliku od Srbije, gde se saobraćajnice svečano otvaraju mesecima, pa i godinama pre stvarnog puštanja u funkciju, u Francuskoj je „kikiriki raskrsnica“ već duže vreme u neformalnoj upotrebi.

Za divno čudo, građanima se obratio direktno gradonačelnik, a ne zamenik istog, što se takođe može smatrati još jednom devijacijom francuskog političkog sistema, Naime, on je izrazio zadovoljstvo izvršenim radovima koji su olakšali gradski budžet za 720 hiljada evra. Istovremeno je podelio s građanima i vesti o prvim pozitivnim reakcijama stručne javnosti, ali i običnog naroda.

Oduševljene inicijalnim efektima koje je proizvela ova saobraćajnica, po više osnova, lokalne vlasti malog francuskog grada Ruana su odlučile da ulože novce iz gradske kase u sopstvenu verziju iste.

AutoRepublika

(777)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet
BB

Mi ga zovemo „najkrvaviji francuz“ tj. Ulo Žak