1. Home
  2. Glas Republike
  3. Korejske kompanije se tek zagrevaju za bum
Korejske kompanije se tek zagrevaju za bum
3

Korejske kompanije se tek zagrevaju za bum

2.23K
3
Podelite sa prijateljima:

Setimo li se vremena u kome su se odigrale Olimpijske igre u Seulu, pre nekih trideset godina, obično ćemo se setiti i neprivlačnih korejskih vozila iz tog doba. Niko ih nije kupovao zato što su im se zaista dopadala, primarni razlog je bila niska cena. 

Nakon protoka tri decenije, u prvoj nedelji Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, nedaleko od Seula, korejski automobili se prodaju u velikim ciframa, svuda u svetu. Hyundai, Kia, pa i SsangYong, čest su prizor na ulicama mnogih svetskih gradova. U ne malom broju. Ali, to ni približno ne zadovoljava ambicije korejskih kompanija. Malo poluostrvo na istoku Azije, tačnije njegov južni deo, danas proizvede jednako ili čak i više vozila od industrijskog diva kakav su SAD. U jednoj cifri izraženo, to je oko 3,9 miliona vozila godišnje.

Hyundai Ulsan fabrika – najveća na svetu

Ali, istina je, korejske firme se tek zagrevaju za globalni tržišni pohod, kakav imaju u planu, i još važnije, kakav potencijal zaista imaju. Već svuda poznati, navedeni brendovi, nastavljaju da rade ono što im dobro ide od ruke, ali tu su još i Panther (sportski automobili), Asia Motors (mali krosoveri) i Daewoo (pristupačni porodični automobili). Pored njih, dobar razvojni potencijal imaju i brendovi Oullim i Proto.

Domaći preduzetnici, obratite pažnju na ove kompanije

Manje, ali intrigantne, još uvek nepoznate kompanije su u prevelikom broju prisutne da bi o njima pričali ovde. Svemoćni Samsung Motors, trenutno možda deluje kao ne tako značajan igrač u automobilskoj industriji. Ali, upravo ovaj div je kritično pomogao Renault-Nissan alijansi da postane najveći svetski proizvođač automobila. A kada znamo da je rukovodstvo Hyundai kompanije, svojevremeno donelo mudru odluku o raskidu saradnje sa Daimlerom, a da je nešto slično učinila i Kia sa Ford/Mazda tandemom, ne odbacujte mogućnost da se i ovaj ogranak Samsunga osamostali i postane premijum proizvođač elektromobila koji će biti povezivi sa Samsung pametnim telefonima, kompjuterima i muzičkim i ostalim zabavnim sistemima. O tome smo i sami pisali još jesenas.

Renault Samsung Motors SM3

Pored toga, ne možemo da zamislimo veću sreću za rukovodstvo kompanije Samsung od toga da ukrade deo tržišnog kolača svojim zemljacima iz Hyundaija, s obzirom na poznatu činjenicu da između ova dva industrijska diva ne vladaju baš harmonični odnosi. Međutim, ima jedan drugi gigant, koji iz senke preti da preuzme primat: LG Chem. Ova kompanija je praktično najveća i najznačajnija korejska firma na svetskoj automobilskoj sceni, koju karakteriše ubrzani proces elektrifikacije. Ako se pitate, otkud sada to, kao grom iz vedra neba, onda sigurno niste svesni da je ovo svetski proizvođač baterija za elektrifikovane automobile, broj jedan.

Nikako se ne bi moglo nazvati preterivanjem ako bi se reklo da bez kompanije LG Chem, sledeći elektromobili ne bi ni postojali: Ford Focus Electric, Renault ZOE, Renault Fluence, Renault Twizy, Chevrolet Bolt, Chevrolet Spark, Hyundai Ioniq. Pored njih, brojne su komponente koje je proizveo LG Chem, a instalirane su u elektrifikovane modele kompanija kao što su Audi, Volvo, Cadillac i Kia.

Ne tako mala, i sa ne tako dugom tradicijom, kompanija LG Chem je verovatno najveće automobilsko ime, za koje još uvek niste čuli.

Ignorišite ove činjenice slobodno. Na sopstvenu odgovornost.

Zamislite kakav razvojni potencijal ima nacija u kojoj vlada ubeđenje da su Japanci, u osnovi, lenji ljudi.

AutoRepublika

(2230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Imamo ih u Srbiji, u Yuri, daleko im lepa kuca. Odvratna nacija. Ili bar ovaj sljam koji su ovde poslali. Mozete misliti kakvo misljenje tek imaju o nasim ljudima?

Zvezdan

Delimo mišljenje Danijele. Imam utisak da su drastično radikalniji od Japanaca….koji su prema nama nekim čudom veoma topli:)

Pera Kojot Super 95

Mozda zbog Japansko-Crnogorskog rata 🙂 hehe.. A mozda im je ista zelja pricala o Demokratiji kao i nama 🙁