1. Home
  2. Glas Republike
  3. Bosch: Dizeli i te kako imaju perspektivu
Bosch: Dizeli i te kako imaju perspektivu
3

Bosch: Dizeli i te kako imaju perspektivu

2.37K
3
Podelite sa prijateljima:

Evro 6 standardi, počev od septembra, podrazumevaju testiranja izduvnih gasova dizel agregata u realnim uslovima

Najprljavija reč današnje automobilske industrije: dizel. Ovo pogonsko gorivo je nekad percipirano kao potencijalni spasilac od zagađenja (ugljen-dioksidom), posebno na Starom kontinentu, i to prevashodno zbog izvanredno niske potrošnje, uz odlične performanse dizel agregata, u poređenju sa benzinskim. Međutim, takoreći, preko noći, sve se promenilo. Volkswagen Grupa je uhvaćena u prevari, odnosno ugradnji „poništavajućih“ uređaja u dizel agregate, i posledično pretrpela (i još trpi) kazne i odštete koje se mere u desetinama milijardi dolara. Jasno vam je, i po valuti u kojoj se šteta izražava, da su američke vlasti pokrenule antidizel lavinu. Jedan od vodećih proizvođača automobilskih komponenti, Bosch, takođe je umešan u aferu. Naime, u njihovoj režiji je kreiran kod za elektronsku kontrolnu jedinicu (ECU) koja reguliše rad agregata, kao i emisiju izduvnih gasova. Logično, ova „genijalnost“ je, u kontekstu opše afere, Bosch koštala na stotine miliona dolara, na ime odštetnih zahteva u SAD, ali nikada niko nije insistirao na pravnom procesuiranju saučešništva u prevari, niti je od kompanije iko tražio bilo kakvo priznanje ili izvinjenje.

Ovaj skandal je imao dalekosežne i višesmerne opšte posledice po stanje u automobilskoj industriji. Jedna od njih je: od septembra u Evropskoj uniji, u primenu ulazi test izduvnih gasova u realnim uslovima (RDE). Ovaj test treba da obezbedi korektne podatke o nivou i sadržaju izduvnih gasova iz vozila u uslovima uobičajene, svakodnevne eksploatacije. Istražitelje, uz pomoć ovako koncipiranog testa izduvnih gasova, biće praktično nemoguće izigrati.

Prilično je neočekivano od, sukreatora „dizelgejta“, da tako blagonaklono gleda na izmene regulative u smislu primene RDE testova. Međutim, situacija je upravo takva, i kompanija Bosch se srčano zalaže za primenu ovih mera. Rukovodilac odeljenja za razvoj pogonskih sklopova Andreas Kuferat (Robert Bosch GmbH), smatra da dizel i te kako ima svoju budućnosti i da ovu tehnologiju ne treba otpisivati. On takođe tvrdi da, čak i bez daljih napredaka u razvoju dizel tehnologije, a koji su svakako mogući, korišćenje ovog energenta nije u suprotnosti sa narastajućom brigom u pogledu globalnog otopljavanja.

Zlokobni NOx (azotni oksidi)

Kuferat  dalje kaže: „Dizel agregati koji su trenutno u upotrebi, imaju odlične rezultate u pogledu niske potrošnje, a dalja unapređenja su moguća, kako u kombinaciji sa elektrifikacijom tako i potpuno samostalno“.  Ovde, možemo i sami da se prisetimo ohrabrujućih rezultata koje je PSA grupa postizala sa hibridnom postavkom (dizel agregat plus elektromotor). Podaci sa mernih stanica u urbanim sredinama su pokazali da je udeo putničkog saobraćaja u ukupnom zagađenju na nivou od oko samo 6%, i to opet, samo zahvaljujući starijim dizel agregatima koji su još uvek u upotrebi. Isto tako, nesagoreli ugljenovodonici i ugljen-dioksik se tretiraju putem tehnologije sagorevanja i katalizatora za oksidaciju u automobilima najsavremenije generacije. Pravi problem kod emisije izduvnih gasova, i onaj koji je uveo u agoniju VW grupu zove se: azotni oskid (NOx).

Upravo na ovom mestu je došlo do najvećih odstupanja u pogledu emisija koje uzrokuju dizel agregati u laboratoriji i realnim uslovima eksploatacije. I to ne samo kod vozila opremljenih „poništavajućim“ uređajima, već kod svih vozila pogonjenih dizel agregatima. Dajemo pregled limita NOx prema Evro standardima, spram stvarnih količina ispuštenih u atmosferu:

Euro standard Limit Realni uslovi eksploatacije
Euro III 500 mg/km 1.000 mg/km
Euro IV 250 mg/km 800 mg/km
Euro V 180 mg/km 800 mg/km
Euro VI 80 mg/km Pokazaće RDE testovi

Pogledajte članak do kraja

Ovakva situacija je mogla da opstane i održava se bez posledica po proizvođače automobila zahvaljujući propustima u regulativi, i pozivanju proizvođača na odstupanja u potrošnji i emisijama izduvnih gasova dizel agregata u različitim uslovima eksploatacije (hladan motor, opterećen automobil putnicima, vožnja na brdovitom terenu i slično), u odnosu na laboratorijske, odnosno propisane, testne uslove.

Počev od starta primene Evro 6 normativa, sva vozila će morati da ispune ovaj standard, ali ne u laboratoriji, već u svakodnevnom saobraćaju.

Pa kakvi su to podrazumevani uslovi u svakodnevnom saobraćaju

Zahtevi RDE testa su vrlo strogi i iscrpni. Za početak, test mora da sadrži miks voženih deonica sa jednakim učešćem: urbanih (brzinama do 60 km/h), seoskih (brzinama od 60 – 90 km/h) drumova, kao i autoputa (brzinama od 90 – 145 km/h). Najmanja dužina jedne deonice iznosi 16 kilometara (10 milja), i mora da sadrži i uspone od bar 1,2 kilometra. Predviđeni su takođe i različiti vremenski uslovi (od -7 °C do 35 °C), i to sve naravno, uz hladni start motora. Propisana je i raznovrsna vozna dinamika, odnosno stil vožnje test vozača: od nežnog do trkačkog.

Kompanija Bosch razvila je svoj RDE test, koji ispunjava regulatorne zahteve, a traje oko sat i pedeset minuta, s polaznom tačkom ispred sopstvenih pogona u mestu Fojerbah, preko Štutgarta, pa okolo grada Zindelfingena i kroz Leonberg. Ukupna dužina deonice iznosi 93 kilometra. Povrh toga, Bosch ima i alternativu u pogledu čisto urbane test deonice koja vodi kroz grad Štutgart. Sva test vozila imaju ugrađene portabl uređaje za praćenje emisije izduvnih gasova (pre svega azotnih oksida) kao i atmosferskih prilika u kojima su rezultati ostvareni. Pride, test vozila moraju biti opterećena blizu svojih maksimalnih deklarisanih mogućnosti. Takvi uređaji se skraćeno nazivaju PEMS, a njihova definicija je izneta u regulative Evropske unije.

Ovim povodom, Kuferat tvrdi da je nemoguće u ovakvim uslovima konstruisati bilo kakvu prevaru ili manipulaciju rezultatima, već je rezultat moguće popraviti jedino novim tehnologijama koje bi omogućile pravo smanjenje emisije štetnih gasova. Inženjeri u Boschu su već dobili instrukcije da probaju da izvuku najgore moguće rezultate na RDE, kako bi se efikasnije usredsredili na unapređenja „slabih tačaka“.

Emisija ispod 80mg/km – ostvariva misija

Ključna oblast koja će omogućiti ovo se odnosi na kombinaciju optimizacije agregata i tretmana izduvnih gasova, i to putem selektivne katalitičke redukcije i deponovanja katalizatora azotnih oksida..

„Ne postoji rešenje koje se tiče samo jednog segmenta rada agregata; to mora da bude balansiran set modifikacija u celom sistemu koji sadrži svaki automobil“, navodi dalje Kuferat. Taj sistem uključuje direktno ubrizgavanje pod pritiskom od 2.200 bara i digitalno određenu brzinu ubrizgavanja (što u prevodu znači da se sam system ubrizgavanja odvija mnogo sitnijih ciklusa kako bi sagorevanje bilo što čistije). Recirkulacija izduvnih gasova je u upotrebi u celoj programskoj mapi rada agregata. Elektronska kontrolna jedinica agregata (ECU), prati temperaturu katalizatora, na konstantnim osnovama, sa ciljem da on uvek ostane dovoljno zagrejan kako bi radio ispravno, uz korekcije u njegovoj temperaturi, po potrebi, a uz pomoć sistema za ubrizgavanje goriva.

Bosch je nakon izlaganja, okupio grupu novinara i u realnim uslovima potkrepio svoje stavove. Direktno na test ruti. Flota automobila se sastojala iz više modela VW Golf GTD, koji su već korišćeni, odnosno sa preko 35.000 pređenih kilometara. Takođe, svaki auto iz flote je imao prilično amortizovan, na veštački način, katalizator. Naime, katalizatori su svesno pregrevani u intervalima od 45 – 50 sati. Tokom obavljanja testa, svaki testni Golf je prevozio četiri putnika (dva novinara koji su naizmenično vozila i dva predstavnika kompanije Bosch). Na opisanoj ruti od 40 kilometara, test vožnja je trajala 40 minuta.

Rezultati testa se mogu videti na grafikonu:

Kao što može da se zaključi, Boschova strategija funkcioniše, uprkos svom trudu novinara da je diskredituju. Još nijedan test nismo obavili, a da smo uspeli da postignemo fabrički deklarisane podatke o potrošnji, što možete i da vidite u rubrici Testovi. Uprkos svemu, novinari su postigli emisiju od samo 54 mg/km tokom obavljanja testa.

Bez uvođenja RDE normativa za testiranja emisije izduvnih gasova, nema ni daljeg napretka. Kako su ovi testovi mandatorni samo na tlu Evrope, teško je verovati, da će imati odraza na severnoameričko tržište, koje nikada nije ni bilo sklono dizel agregatima.

Ali zato: najmanje u Evropi, dizeli svakako imaju budućnost.

Izvor: Arstechnica.com

Autor: Jonathan M. Gitlin

(2371)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Crni

„. I to ne samo kod vozila opremljenih „poništavajućim“ uređajima, već kod svih vozila pogonjenih dizel agregatima.“ – naprosto nije tačna tvrdnja ; PSA i Renault su odmah nakon afere izašli sa svojim podatcima da dokažu da njihovi motori ispunjavaju sve specifikacije, bez lažiranja.
Dodatno autor portretira ovdje amerikance kao negativce jer su dokazali prevaru??

IMT-539

Glava prevare.

Vladimir

Steta je napravljena i nemoze se izbrisati . Sve te krbulje ostaju . Mislim na Srbiju .I bice ih jos vise