1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Očekivane cene uz neizlečiv bezobrazluk dilera
AR detektiv: Očekivane cene uz neizlečiv bezobrazluk dilera

AR detektiv: Očekivane cene uz neizlečiv bezobrazluk dilera

1.45K
37
Podelite sa prijateljima:

Novi Clio je stigao u Srbiju. Barem su stigle zvanične cene za njega. Sve zajedno sa „redovnim popustom“ od 700 evra i „letnjim bonusom“ od 200 evra. „Popust“ je isti za sve pakete opreme i motore. Uz adekvatno uvažavanje tih marketinških pošalica a zapravo protivzakonitih, i za razum zdravog kupca uvredljivih dela našeg uvoznika o navodnim „prodajnim podsticajima“ i popustima na modele koji do momenta objave cenovnika nisu ni bili u ponudi a kamoli da su stigli da na tržištu potvrde bilo kakve, a ne cene bez popusta, to jest navodno redovne cene, malo smo prošli kroz ponudu.

Novi Clio u varijanti sa benzinskim motorom od 75 konjskih snaga i petostepenim menjačem startuje sa cenom od 11.090 u paketu opreme Life. Neko će reći da taj paket opreme nema ni klima uredjaj, ni radio prijemnik, što je tačno, ali se mora primetiti da bazni paket opreme, osim LED farova, serijski nudi i sisteme aktivne bezbednosti koji su u Srbiji nezamislivi u osnovnoj postavci i kod mnogih vozila više klase (pa i kod samog Renoa).

Dovoljno je reći da „premijum“ Mercedes u izložbeno-prodajne salone šalje svoje, po ceni bi se reklo, pozlaćene četvorotočkaše s halogenom rasvetom. S druge strane, novi Clio čak i u baznoj opremi dolazi serijski opremljen sistemom automatskog kočenja, kao i asistencijom praćenja trake.

Ako želite i klima uredjaj i radio, za to ćete morati preći u sledeći paket opreme (ZEN), u kom slučaju će vaš Clio sa 75 ks koštati 12.090, uz uvažavanje svih onih „popusta“, a sa 100 ks će vas u tom istom paketu opreme koštati 13.090. ZEN dolazi i sa multimedijalnim sistemom čije se postavke prate preko ekrana dijagonale od 7 inča, a i sa funkcijama Android Auto™ i Apple CarPlay™.

Benzinski motori nisu dostupni u varijanti sa šestostepenim manuelnim menjačem i ako želite benzinca, a ne želite 5MT, ostaje Vam samo menjač EDC7 uz Tce130, koji je dostupan počev od 17.390 evra u veoma bogatom paketu Intens, za koji će neko primetiti da serijski nema navigaciju, ali, da (ako Vam funkcije Android Auto™ i Apple CarPlay nisu dovoljne) i nju možete imati kroz opciju od samo 250 evra (uz ekran od pomenutih 7 inča) ili za 660 evra (uz veći ekran, sa donje fotografije, koji po dijagonali meri 9,3 inča).

Dizel 1,5 BlueDCI od 85 konjskih snaga i 6MT u paketu ZEN startuje sa 14.340 evra, dok je DCI 115 dostupan od paketa Intens, koji košta 17.140 evropskih novčanica.

Najviši, tačnije najprestižniji paketi su kod benzinskih i dizel agregata izlistani pod nazivom EDITION ONE i dostižu cenu od 18.590 „Evropejaca“ uz Tce130 EDC7, odnosno, za 200 evra manje u verziji BlueDCI115.

Nekome će biti interesantno da sistem za nadzor mrtvog ugla nije deo serijske opreme, već opcija dostupna samo uz poslednja dva paketa opreme. Veoma praktična stavka se dobija ukoliko se odreknete sume od 220 evra u korist proizvođača i trgovaca, od čega nekih dvadesetak evra bude prosleđeno komponentašu koji je proizveo konkretnu stavku hardvera.

Za više detalja, cenovnik u prilogu. Pre odluke o eventualnoj kupovini, toplo preporučujemo da u obzir uzmete zaključke i utiske našeg Perice Rajkovića, a koje je izneo u testu.

Moron

(1452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Covece znas li ti da ljubitelji Renoa imaju tvoju adresu i to ne samo mail 🙂

J4ZZER

Cemu minusi? Zar ne mislite da tekst nije realno preostar?

A i realno mi ne odgovara stilu gospodina M, nema u njegovom stilu toliko ljutih papricica i vulkana…

moron

Ruku na srce, jedino što je pogrešno u gornjem tekstu, jeste što dole u potpisu piše „Moron“, što asocira na lično ime, a treba da piše samo „moron“. I to sa razlogom 🙂
Onda „pokriva“ i redakciju teksta …

moron

Dobro, možda sam malo preterao i neke lepe stvari rekao pogrešnim rečima. Ali, u osnovi, ovo je veoma afirmativan tekst o politici paketiranja kod novog clia za Srbiju. Koja politika bi mogla da bude bezbednosni uzor u Srbiji i možda najava nekog novog, boljeg doba, jer nema onog uobičajenog „kasapljenja“, koje je, na žalost, veoma česta pojava u Srbiji. I to ne samo kod uvoznika škode za Srbiju, već i kod još nekih brendova, mada je „Auto Čačak“, bez dileme, nekrunisani kralj „filetiranja“ i „optimizacije“ opreme …

D_C

Onaj od 13090 evra meni za ovaj segment izgleda izuzetno primamljivo i fer za auto koji se upravo pojavio na tržištu. Plaćati za navigaciju kada auto ima Android Auto i Apple CarPlay je glupost. Nadzor mrtvog ugla za 220 evrića je sasvim korektno ma kako se to činilo nekome ko živi u Srbiji i možda radi za te pare. Šteta što je tu opciju nemoguće uzeti uz gore navedenu verziju. Ko očekuje da za 13000 evra dobije mnogo više, jednostavno nije realan.

moron

Šta je kome „više“, to je dosta individualno. Za 12.490 možeš uzeti yaris Stella 1,5, ali, on u Srbiji nema TSS ( Toyota Safety Sense ), pa bezbednosno nije egal sa serijskim cliom, kao što možeš verovatno za do 13.000 uzeti Fabiju TSI 110 Ambition. Ona za Srbiju jeste serijskom opremom „veoma svedena“, ali, neko će ipak u njoj prepoznati „bolju ponudu“.
Ima dosta toga do tih 13 hiljada, a šta je kome bolje, to zna samo on 🙂

Rade

Renault namerava da po povoljnijoj ceni paralelno nudi Clio 4 sa novim modelom, sada pod imenom Clio Generation. Ne znam dokle će moći s obzirom da uopšte nema aktivne sisteme bezbednosti koji uskoro postaju obavezni.

moron

Da, sada videh da je u SLO stari Clio dostupan i to samo u Intens paketu.
Nisam poredio sadržaj tog starog i ovog novog Intens-a, ali vidim da je stari Intens sa TCE90 skuplji 200 evra od novog Intensa sa 100 ks.

Rade

Ja na SLO sajtu vidim neki stari cenovnik.
U BiH i Crnoj Gori je već izašao za Generation. U CH se nudi pod nazivom Long Life.

moron

Izgleda da BiH ipak nije tako nisko kao Srbija (mada svaki dan od naših dragih političara slušamo kako je „Srbija lider u regionu“), jer u BiH novi Clio nije dostupan u paketu Life ( tj. bez klime i radija).
Takodje, zaključujem da TCe i DCi ne koriste istu vrstu opcionog rezervnog točka. Izgleda da je kod benzinca pune veličine (zbog AdBlue rezervoara kod DCi)?

Rade

Ma, samo su pretenciozni. 🙂 Švica ima Life paket bez klime i radija, isto kao i mi. 🙂

moron

Znaš kako … Lako je Švajcarcima … Nema Švica Hercegovinu … Kada tamo sunce upekne, ni klima ne pomaže 🙂

Rade

Moron, ako hoćeš klimu i radio, ne treba da doplaćuješ 1000 € za Zen. Life ima mogućnost doplate u vidu paketa COOL za 700 €, a resto potrošiš na kurve. 🙂

moron

E, vidiš, to je uloga dobrog prodajnog savetnika, da mi pomogne da za najmanje novca dobijem najviše od onoga što bih želeo i/ili onog što bi mi verovatno razumno trebalo 🙂

DOn

ocito se prilagodjavaju financijski jako „bogatom“ srpskom kupcu.
Nego, moron, jesi li mogao uci na zadnje sjedalo? Ako ikad pokusas, imaj kraj sebe sluzbu za spasavanje, jer ako i udjes, morace rezati auto da te izvuku vani.

moron

Nisam još probao, ali možda da samo dobro saviješ glavu i „padneš“ iz kola na stranu, dočekaš se na ruke, pa, tako nekako 🙂 Retka su vozila B segmenta sa normalnom visinom pozadi za visoke ljude.

DOn

probaj ovog clija, obogatices svoj rijecnik psovki.Ulazak jos i nekako, ali sjediti na zadnjem sjedalu je nemoguca misija.
U scalu udjes sasvim normalno, recimo.

Rikošet

Drugarska sugestija. Mada je to moron naveo u komentarima u glavnom tekstu nedostaje osvrt na konkurenciju, jer kako „pozicionirati“ ovako „ponuđeni“ Clio na tržištu ako ne znamo šta to nude konkurenti… Mali predlog za redakciju. Često puta kroz komentare se provlače teze ovi nude ovo, ovi nude ono… i slično… Zašto ne zagrebati površinu i u nekoj malo tabelici sa desetak najbitniji stavki navesti šta recimo nude osnovni modeli po klasama. Već je jasno ko te podatke ima „u glavi“ ali dajte to u jednu tabelicu da bude preglednije… Možda i da se napravi mali osvrt kod koga je doplata… Pročitaj više »

moron

Ovako, daj ti na bazi tvog razumevanja pitanja „uporedivosti modela“ tabelu vozila za poredjenje, pa ćemo svi ovde zajedno da vidimo cene 🙂 Ali, pazi, mislim da je nemoguće to što tražiš. Jer, za početak je „velika žvaka“ šta je „uporedivo“ (koji raspon snage smatraš uporedivim ( istom klasom); da li su uporediva vozila opremljena sa 5MT i 6MT; serijski opremljena sa „sistemima asistencije“ ili bez njih; vozila koja u ponudi imaju i dizele ili se gledaju samo benzinci; koja je serijska oprema obavezna da bi cena serijski opremljenih vozila bila uporediva ( pa i npr. da li treba da… Pročitaj više »

Don

Mislim da se rikoset mora latiti posla jer je to u moronovoj glavi prekomplicirano, jednom kad ideja dohvati papir, neka ju onda moron izvalja. Uglavnom, ništa tu nije čudno, tako je to svugdje na zapadu, s tim sto se prodavač ovdje prilagođava kupovnoj moći kupca, zašto da daje kolač daciama kad može osiromašiti osnovni model i tako ga napraviti jeftinijim, to je ta njihova logika. Jebga, morate više putovati po svijetu, tek onda ćete cijeniti što imate i napraviti sami nešto bolje. Letovi su bar jeftini, ko hoće aranžmane uvijek preko gugla lako nadje šta, dje i kako. Za početak,… Pročitaj više »

Zoca

Letovi odavde su sve cesce u jednom pravcu-bez povratne karte..

moron

To je zato što je nezahvalni narod slep, tup i glup i nije u stanju da prepozna koliko je ovde zapravo neizdrżivo dobro i da bolje na planeti Zemlji nema … E, samo takvi odlaze …bez trunke stida i zahvalnosti.

Zoca

U Umcarima zoljom raketiran tehnicki pregled!Dobro da bolje…AR detektiv mozda i nadje ucinioca.

Rade

Šta je kod ovog Clia u osnovnoj opremi osiromašeno u odnosu recimo na onaj u Švajcarskoj. Samo cena. Kod nas startuje sa 11090 €, a tamo sa 14900 €. Pritom, doplata za klimu i radio je skuplja za 1000 €.
Ako jedna Škoda, koja uzgred treba biti konkurencija Dačiji (barem joj ja vidim takvo mesto u VW grupi), čupa sve živo da bi se prilagodila srpskom džepu, ne znači i da drugi to rade. Naprotiv, imaš slučajeve i to baš sa Dačijom da je kod nas bolje opremljena, a jeftinija nego u EU zemljama.

moron

Rade, ne čupa samo Auto Čačak. Mnogi to rade. Ne svi. Ali, mnogi. U SLO i bazni fokus ima AEB, u Srbiji ni najskuplji. Nekad je srpski i30 imao AEB, a sad ga nema. Srpskom yarisu stella je „izvadjen“ AEB … Primera koliko hoćeš. Ne kod svih. O škodi kao primeru jeftinog vozila lepo govori i Karoq Ambition PLUS. Ide do 28 hiljada, a 4 air baga u 2019. godini 🙂 O isposnickoj serijskoj opremi srpske fabije ne bih trošio reči. Sinoć gledam ispred sedišta Telenora nove službene fabie Amvition. Svaka po dva air baga. Razmišljam, da li je gori… Pročitaj više »

Rade

Telenor Srbija je sad u vlasništvu češke PPF grupe. Ne treba da te čudi što su uzeli Škodice.

moron

Moram priznati da sam ispred sedišta „Telenora“ video i par komada ( novijih?) škoda opremljenih sa čak 4 air baga. Beli Rapidi … Ali, vidi, taj „Telenor“, kao i svaka velika strana kompanija, on ima neku „Politiku društvene odgovornosti“, koju ti njihov PR „nabija na nos“ u svakoj prilici, predstavljajući se kao dobar Samarićanin, koji, izmedju ostalog, brine i o svakom zaposlenom kao o kapi vode na svome dlanu. Mada neverovatno zvuči, tu istu „politiku“ formalno ima i „Auto Čačak“ ( ja je jednom u dokolici malo čitao na njihom sajtu). I jedni i drugi sa tom politikom društvene (ne)odgovornosti,… Pročitaj više »

D_C

Možda Telenor smatra da činjenica da im flotu sačinjavaju relativno mlada vozila je već ‘Politika društvene odgovornosti’, bez obzira koja to vozila bila i kako opremljena. U društvu gde privatnik često svojim radnicima obezbeđuje Yugo Floridu pick-up, neću ni da pomišljam koliko staru, nisam siguran koliko se Telenoru može prebacivati. U suštini sve zavisi od aspekta sa kojeg se gleda.

moron

Zar da poredim ekonomsku moć jednog „Telenora“ ( i očekivani nivo njegove „društvene odgovornosti“ ) i moć nekog „mesara“, čiji dostavljači voze neku raspalu floridu ?
Slažem se da sve zavisi od ugla gledanja.

Rade

Tu je pre svega sama Škoda kriva, odnosno VW kao matična kuća. Oni treba da propišu, kao društveno odgovorne kompanije, šta njihovi uvoznici smeju da „čupaju“ iz serijske opreme a šta ne.
Da si neko odgovoran u Škodi, da li bi dopustio da ti neki model napusti proizvodnu traku sa dva airbag-a?

moron

Naravno da nužna karika u tom „lancu nedogovornsti“ jeste sam proizvdjač, tj. vlasnik, jer se te škode ne kasape u Konjevićima, već u Mladoj Boleslavi. Ali, „projektni zadatak“ u Mladu Boleslavu stiže iz Konjevića.

Zoca

Daj Boze da policijske imaju i dva.Sta je problem nastancovati novog pol.sluzbenika.Pa ginu i piloti u koje je ulozeno 100 puta vise.

Rikošet

Ako pođemo od premise da savršeno poređenje jednostavno ne postoji, mogli bi to onda i morali uraditi na osnovu onoga što nam se nudi. Što ne navesti internet cijene ako su one zvanične i na stranicama ovlaštenih uvoznika, kao u slučaju Clia? „Boks“ sa dilerima se podrazumijeva, ali kako si sam već naveo on se razlikuje od prodavca do prodavca i ako to uzmemo kao parametar nikada ne bismo uspjeli dobiti čvrstu osnovu za poređenje… Dakle od nečeg se mora poći, na kraju treba staviti napomenu cijene su informativne i u praksi mogu biti niže do karikiram 30%… Ako je… Pročitaj više »

J4ZZER

Ja Rikoset pricam godinama ovo sto ti velis. Ja najvise volim uporedne testove, a smatram da tako misli i vecina plebsa.

Takodje mislim da ima PUNO ljudi koji ne prati automobile redovno, ali koji vole da pogledaju i interesuju ih uporedni testovi ili makar neki vodici za kupovinu i uporedni pregledi.

Vecina stranih medija ima svoju A listu, awards listu, best buy itd, a ako je problem usaglasiti se oko liste… Moze da bude Zvezdanova, Sasina itd itd.

'79 DeVille

„… 17.140 evropskih novčanica…“

Novčanica koje denominacije?

moron

Novčanica važećih na dan 10/09/2019 😊