1. Home
  2. Vesti
  3. VW ID.R – novi „kralj brda“ u Gudvudu (VIDEO)
VW ID.R – novi „kralj brda“ u Gudvudu (VIDEO)
0

VW ID.R – novi „kralj brda“ u Gudvudu (VIDEO)

220
0
Podelite sa prijateljima:

Stari rekord je srušen za čitavu polovinu sekunde, a događaj je daleko od završetka.

Festival brzine u Gudvudu je dobio novog „kralja brda“. Reč je o Volkswagenu ID.R, za čijem je volanu bio Roman Dima. Ostvareno vreme je 41,18 sekundi, što ne samo da je najbrže na ovogodišnjoj manifestaciji, već je i apsolutni rekord. Međutim, akcija je tek započela.

VW očigledno želi čitavom svetu da stavi na znanje da se ne šali kada je reč o elektromobilima. Prethodni rekord je postavio Nik Hajdfeld, bivši F1 vozač, u McLaren MP4/13 F1 bolidu. Dakle, to je automobil iz V10 ere, s nekih 790 ks, mase šestotinak kilograma. Poređenja radi, ID.R je gotovo dvostruko teži, a uz to raspolaže s manje snage (680 ks) iz tandema elektromotora.

Kako je onda VW-ov pulen uspeo da ostvari tako dominantno vreme? Ukratko, EV trkač je za ovu priliku specijalno podešen. Volkswagen je uklonio deo baterijskog paketa da smanji masu, a uz to je iskoristio meke Bridgestone pneumatike za maksimalno prijanjanje. S druge strane, F1 je bio u istom izdanju kao što u trci na Spa, gde je jurio preko 350 km/h. Dakle, snaga ne znači ništa ukoliko nije adekvatno isporučena na asfalt. ID.R se kretao kao po šinama (bukvalno) čak i tokom promena pravaca, a instantan maksimalni obrtni moment je obezbeđivao istovremeno ubrzanje. Pored toga što sve izgleda kao ubrzan film iz prošlosti, u potpunosti je izostala drama.

Ipak, manifestacija je daleko od kraja. Festival brzine u Gudvudu traje tokom celog vikenda, mada postoji mogućnost da se vremenske prilike pokvare.

AutoRepublika

 

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments