1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. Infiniti QX Inspiration – vesnik serijskog električnog SUV-a
Infiniti QX Inspiration – vesnik serijskog električnog SUV-a
0

Infiniti QX Inspiration – vesnik serijskog električnog SUV-a

109
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija je potvrdila proizvodnju visokoperformantnog, električnog SUV-a.

Na NAIAS-u u Detroitu 2019., Infiniti je konačno skinuo veo sa QX Inspiration koncepta, koji je prethodnica serijskog električnog SUV-a. Pored toga, studija nas upoznaje s novim dizajnerskim jezikom marke, kada je reč o modelima na čisto električni pogon. Sa dužinom od 4.650 milimetara, koncept je otprilike identičnih dimenzija kao QX50, ali sa drastično drugačijim stajlingom, i izbalansiranijim, izraženijim „cab-forward“ izrazom sa kraćim prepustima.

Odsustvo SUS motora je omogućilo dizajnerima da dodatno prilagode proporcije koncepta i podare mu anfas bez karakteristične maske hladnjaka, sa uglađenim površinama i osvetljenim Infiniti logoom. Japanski SUV počiva na masivnim točkovima od 22 cola, smeštenim ispod „mišićavih“ lukova sa crnom zaštitnom oblogom.

„Tamo gde bi V8 motor pomerio enterijer ka nazad, elektrifikacija nam omogućava da pomerimo ka napred, što obezbeđuje izbalansiraniji profil. Međutim, to ne znači da je kompromis došao u vidu slabijih performansi. Moć elektromotora je izražena kroz robusnost i popunjenost karoserije“, rekao je Alfonso Albaisa, viši potpredsednik Nissanovog sektora za globalni dizajn.

Doduše, konkretne brojke nisu obelodanjene, ali QX Inspiration poseduje paket baterija u podu, koje energijom napajaju dva elektromotora, gde po jedan počiva na svakoj osovini. Ova postavka znači da nema pogonskog vratila niti transmisionog tunela, što rezultira „prostranim, salonskim enterijerom“ sa ravnim podom. Armaturnom tablom dominira veliki ekran, koji se proteže od stuba do stuba.

Japanski premijum proizvođač nije spreman da potvrdi kada će serijska verzija ugledati svetlost dana, ali sa zadovoljstvom najavljuje da ovaj model zapravo „signalizira nameru marke da proizvede potpuno električni SUV srednje veličine.“

Novajlija će ležati na novoj platformi, dizajniranoj ekskluzivno za potrebe električnih modela, koja podrazumeva pogon na sve točkove – e-AWD, sa dva elektromotora. Infiniti obećava „munjevita“ ubrzanja, u kombinaciji sa niskom tačkom težišta, što donosi samouverenost u svim situacijama.

AutoRepublika

 

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments