1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. Toyota Supra – nakon velikih očekivanja prvi utisak je prilično „mlak“ (VIDEO I GALERIJA)
Toyota Supra – nakon velikih očekivanja prvi utisak je prilično „mlak“ (VIDEO I GALERIJA)
0

Toyota Supra – nakon velikih očekivanja prvi utisak je prilično „mlak“ (VIDEO I GALERIJA)

683
0
Podelite sa prijateljima:

Čekanju je konačno došao kraj.

Nakon prilično duge pauze od 17 godina i više od decenije razno-raznih „tizera“, Toyota Supra se konačno vratila na scenu. Veo sa modela za 2020. modelnu godinu je konačno skinut. Mada je bilo nekih oprečnih mišljenja u vezi sa stajlingom, pre svega da on nije tako ubedljiv kao kod prethodnog modela, novajlija ipak obećava, bar na prvi pogled. Da se razumemo, ovde nema ni „i“ od „ikone“ kakva je Mk4, mada je izvor dizajnerskog pravca atraktivni FT-1 koncept iz 2016., od kojeg je nova Supra preuzela dosta toga.

Farovi, spliter od ugljeničnih vlakana i „double-bubble“ krov su gotovo neizmenjeni u poređenju s istim elementima na FT-1. Jedina stvar koju je Supra izgubila je produženi „nos“, ali je dobila dodatnu pregradu na masci hladnjaka, direktno ispod bedža. Ista priča je i pozadi – tanka kućišta svetala, spojler u vidu „pačjeg repa“ i nisko postavljena stop svetla u LED izvođenju, sve u maniru FT-1.

Kabinski prostor je ipak drugačiji u poređenju s konceptom. S obzirom na to da Supra deli platformu s BMW-om Z4, sličnosti s bavarskim modelom su prilično uočljive, posebno iDrive birač na centralnoj konzoli i ekran info-zabavnog sistema u iPad stilu.

Tu je i simpatičan digitalni klaster instrumentacije, na kojem bi trebalo da se pojavljuju i podaci poput G sila, vremena po krugu i sličnih stvari za „velike dečake“. Jedini detalj koji podseća na Mk4 je postavka u kojoj je vozač u centru zbivanja, jer ga panel vrata i centralna konzola naprosto obuhvataju.

Međuosovinsko rastojanje japanskog sportiste iznosi „lepih“ 2.470 milimetara, što ga stavlja u klasu modela kao što su Porsche 911(2.453 milimetra) i Jaguar F-Type (2.620 milimetara). Ipak, ukupna dužina od 4.380 milimetara, Supru čini nešto kompaktnijom, što znači da poseduje kraće prepuste, ekstremno nisku tačku težišta i perfektan odnos mase po osovinama – 50:50.

Toyota je, zajedno sa Gazoo Racingom, razvila komponente šasije od samog početka. Pozadi počiva tipična multilink postavka, dok je prednje ogibljenje u vidu jedinstvene postavke opruga s dvostrukim sponama. Sve verzije Supre dolaze standardno sa adaptivnim varijabilnim oslanjanjem, koje može da funkcioniše u dva režima: Normal i Sport.

Što se motorizacije tiče, Supra ispod haube poseduje BMW-ov 3,0-litarski redni šestocilindraš (baš kao i Z4), mada je u ovoj varijanti zapravo slabiji. Supra isporučuje 335 ks i 495 Nm, naspram 382 ks i 500 Nm, s koliko raspolaže BMW. Motor je uparen i dostupan isključivo s osmostepenim automatikom. Toyota kaže da nova Supra do „stotke“ ubrzava za 4,2 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Osnovni model sa 3,0-litarskim motorom u SAD kreće sa cenom od 49.990 dolara (bez opcija i troškova isporuke).

AutoRepublika

(683)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments