1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najstariji primerak kompletne Alfe Romeo na svetu
Zanimljivost dana: Najstariji primerak kompletne Alfe Romeo na svetu

Zanimljivost dana: Najstariji primerak kompletne Alfe Romeo na svetu

944
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu automobilske industrije teško da postoji brend koji je imao više legendarnih proizvoda od Alfe Romeo. Iako kompaniji trenutno možda ne cvetaju ruže, kroz istoriju je debitovala toliko značajnih proizvoda da je teško izdvojiti samo jedan.

Ispred nas je sada automobil koji je praktično osnovao istoriju kompanije. Tehnički gledano, model G1 iz 1921. godine sa slike nije bio prva Alfa. Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, ili A.L.F.A., je osnovana 1910. godine, ali je postala Alfa Romeo tek 11 godina kasnije kada je biznismen Nikola Romeo investirao u kompaniju.

Model G1 je bio prvi proizvod novonastale kompanije i u naredne tri godine će pronaći samo 52 kupca (uključujući i dva prototipa). G1 je doneo prvi redni motor proizvođača od šest cilindara zapremine 6,3 litre, a razvijao je 70 konjskih snaga i omogućavao maksimalnu brzinu od 138 kilometara na sat.

Zanimljivo je da je potražnja u Italiji bila toliko mala da je Alfa Romeo izvezao svih 50 jedinica u Australiju gde je ujedno model sa slika i pronađen, a reč je o ujedno o jedinom preživelom primerku. On ima šasiju pod rednim brojem 6018 i dugo godina je služio za lokalne poljeprivredne poslove, da bi početkom 1950-ih godina parkiran u garažu.

Automobil je pronašao ljubitelj klasike Ros Smit i restaurirao ga tokom 1970-ih godina, a zatim ponovo 30-ak godina kasnije. G1 se poslednji put pojavio u javnosti početkom godine kada je na privatnoj aukciji prodati za 445.000 dolara.

Zoran Tomasović

(944)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments