1. Home
  2. Industrija
  3. Golf nije više najprodavaniji automobil u Evropi, Opel Corsa preuzela titulu!
Golf nije više najprodavaniji automobil u Evropi, Opel Corsa preuzela titulu!
8

Golf nije više najprodavaniji automobil u Evropi, Opel Corsa preuzela titulu!

2.51K
8
Podelite sa prijateljima:

WLTP nastavlja da nanosi ogromnu štetu VW grupaciji. 

Nije samo pomenuti nemački div u krizi, već praktično celo evropsko tržište. U septembru mesecu zabeležen je najveći pad prodaje novih automobila u prethodnih deset godina! Proteklog meseca na tržištu EU registrovano je 1,12 miliona novih vozila, što je za 343.000 manje nego za referentni period u 2017. godini.

Porast prodaje zabeležen u avgustu bio je rezultat priprema za WLTP merenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. Proizvođači su nudili velike popuste u EU za brojna vozila koja ne bi mogla da prođu pomenuti sistem, te je i prodaja bila u porastu.

Jato Dynamics analizirao je prodaju automobila u 22 države u Evropi za septembar i ustanovili su da je u većini slučajeva došlo do pada prodaje većeg od 10%, a da je samo jedna zemlja zabeležila rast prodaje novih vozila i to komšijska Hrvatska koja je prethodni mesec završila sa plusom od 3,3%.

Od većih tržišta u Evropi izdvojeno je da je Nemačka zabeležila pad prodaje od 30,5%, Francuska 12,9%, Velika Britanija 20,5%, dok je najveći pad zabeležen u Rumuniji, čak 73,8 procenata!

Što se tiče pogonskog goriva novih modela u septembru, ubedljivo vodi benzin sa učešćem od 58%, dizel je drugi sa 33%, dok su vozila sa alternativnim pogonskim sklopovima (hibridi, električni i modeli sa gorivnim ćelijama) činili 7,9% prodaje.

Prvi put posle osam godina, VW grupa nije lider po prodaji u Evropi. Na šampionskoj poziciji u septembru nalazi se PSA grupacija, koja je zabeležila mali pad prodaje od 8,4%. Najprodavanija marka u proteklom mesecu bio je Opel sa 80.290 isporučenih vozila, a među prva tri su još i Ford (80.813) i BMW (80.258). 

U konkurenciji pojedinačnih modela titulu je ponela Opel Corsa! Omaleni adut Opela došao je do brojke od 24.752 prodata primerka, što je ujedno rast prodaje od 5%. Na drugom mestu je Ford Fiesta sa rastom od velikih 20% i 22.478 kupljenih komada, dok je na trećoj poziciji Renault Clio koji je stigao do 21.194 nova vlasnika. Volkswagen Golf koji je godinama neprikosneveno vladao ovom listom, u septembru se našao na tek 13. poziciji, sa padom prodaje od 71%!

(2506)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

A na kraju godine ce ukupno i dalje biti prvi.

Zvezdan Božinović

biće prvi na listi još tri godine, ako se posmatra poslednja petoletka 🙂

Mad Max

Drago mi je za Golfa….. Neka tako i ostane.
Bajata i preskupa roba.

Japanautofan

Jel ovde izgleda pocela da se hejtuje VW grupacija ?
Daleko sam od ljubetelja nemaca,ali sad bih iz inata kupio Golfa V ??

Renault Terminator

Mi samo pisemo istinu.A VW sam sebe „hejtuje“…Mi ovde samo to konstatujemo.

Karl Marx

Reno je uvek bio simbol kvaliteta u autoindustriji.
Ko ne veruje može da pita svakog automehaničara.
Kuće su im podigli i decu iškolovali.

Renault Terminator

Ja ne volim ove brojke i „istrazivanja“ po narudzbini..po ovome stari Clio se odlicno drzi,ali ne moze se tim „istrazivanjima“ nista vjerovati..

moron

Jedan mesec nije jedna godina. Ovo je samo privremeni poremećaj.