1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Citroen eksperimentisao sa rotacionim motorima
Zanimljivost dana: Kada je Citroen eksperimentisao sa rotacionim motorima

Zanimljivost dana: Kada je Citroen eksperimentisao sa rotacionim motorima

4.56K
1
Podelite sa prijateljima:

U automobilskom svetu je ostalo zapisano da je NSU posedovao prvi serijski rotacioni motor i da je još jedino Mazda uspela da napravi karijeru sa njim, ali to ne znači da ni drugi nisu pokušavali. Krajem 1960-ih godina, kada su novi standardi o izduvnim gasovima postajali sve oštriji, rotacioni motori su uspevali da ih zadovolje i kompanije su se takmičile ko će pre kupiti patent.

Među najpoznatijim kupcima je bio General Motors (GM), tada najveći proizvođač automobila na svetu, sa namerom da ih koristi u gotovo svim proizvodima – od malenih ekonomičnih automobila pa sve do sportske Chevrolet Corvette.


Citroen je bio još jedan od mušterija i krajem 1960-ih godina je kupio licensu od NSU-a. Francuski proizvođač vozila je vredno radio na nasledniku hvaljenog ali zastarelog modela DS („Ajkula“) i još jednog modela koji popunio prazninu između jeftinijeg „Spačeka“ i pomenute „Ajkule“. Takve automobile su trebali da pokreću rotacioni agregati, a da bi se tržište testiralo debitovao je M35 koncept.


Tehnički gledano, M35 se razlikovao od tradicionalnih koncepata pošto je proizveden u 267 jedinica u periodu od 1969. do 1971. godine. Školjku automobila je proizvodila malo poznata kompanija Heuliez na bazi modela Ami, ali za razliku od njegovog hedžbek stila M35 je zapravo bio kupe.

Pokretao ga je rotacioni motor zapremine 995 ccm sa 49 konjskih snaga što je omogućavalo ubrzanje do 100 km/h za 18 sekundi (oko deset sekundi brže nego Ami) i maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Nažalost, iako moderni po pitanju emisije gasova, rotacioni agregati imaju dosta boljki koje ih prate do današnjeg dana kao što su visoka potrošnja goriva i nizak mehanički kvalitet. Nije bilo potrebno mnogo vremena da Citroen zaključi da se neće moći braniti od skupocenih popravki pod garancijom i da takva tehnologija nikako ne može da pokreće masovno proizvedene automobile.

Kada se pri tom doda svetska ekonomska kriza i loša prodaja „Ajkuline“ zamene (CX), Citroen je bio primoran da bankrotira 1974. godine. Ali to ne znači da je sve bilo izgubljeno. Menjač i određeni delovi enterijera M35-a su se našli u serijskom GS-u, a onda, na iznenađenje mnogih, 1974. godine je debitovao i specijalni GS Birotor sa rotacionim motorom.

Kao što se očekivalo, ova opcija je podigla cenu za čak 70%, a potrošnja se pokazala većom od značajno moćnijeg DS-a. Francuski gigant je prodao samo 847 jedinica tokom jedine godine proizvodnje, a Citroen je čak odbijao da vlasnicima ponudi rezerne delove.

Zoran Tomasović

(4556)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

NIsam znao (ni) za ovo. A kada videh naslovnu fotografiju, prva asocijacija mi je bila „Kakav je ovo „Amika“?“