1. Home
  2. Vesti
  3. Komunalna policija masovno i selektivno šalje naloge za plaćanje kazni, licima koja nisu učinila prekršaj
Komunalna policija masovno i selektivno šalje naloge za plaćanje kazni, licima koja nisu učinila prekršaj
8

Komunalna policija masovno i selektivno šalje naloge za plaćanje kazni, licima koja nisu učinila prekršaj

15.44K
8
Podelite sa prijateljima:

U skladu sa odredbama Odluke o komunalnom redu grada Beograda, komunalna policija je ovlašćena da izdaje naloge za pokretanje prekršajnih postupaka protiv vlasnika vozila i osobe koja je upravljala vozilom u slučaju da zatekne isto, parkirano, zaustaveno ili ostavljeno na način da tim činom ometa korišćenja ulice ili drugog opštinskog puta.

Ovom odlukom su, za navedeni prekršaj, propisane kazne u odnosu na vlasnika vozila (samo u slučaju da je vlasnik pravno lice), kao i za vozača koji je upravljao motornim vozilom, odnosno počinio prekršaj. Visina kazne iznosi 50.000 dinara za pravno lice, uz 5.000 dinara za vozača.

Dva su problema. Jedan je to što je protivzakonito kažnjavati lica koja nisu počinila delo za koja se terete. Drugi je selektivna primena pomenute gradske odluke.

Naime, da bi neko lice bilo osuđeno zbog učinjenog prekršajnog (ili krivičnog) dela, mora prvo da se ustanovi koje je to lice koje je učinilo prekršaj. Zatim, moguće je osuditi samo ono lice za koje se dokaže da je prekršilac.

Odgovorni organ pravnog lica, u skladu sa internim aktima privrednog društva, upućuje zaposlene na korišćenje službenog vozila. Za dela koja u saobraćaju počini vozač automobila koji je u vlasništvu pravnog (ili bilo kog drugog lica) odgovoran je počinilac, a nikako onaj ko je u skladu sa poslovnom politikom, naložio upotrebu vozila, a još manje vlasnik vozila. Dakle, nemoguće je, u skladu sa zakonom, teretiti pravno lice za eventualni prekršaj koji je počinilo drugo lice.

Dodatni problem i ogromne troškove po budžet Republike Srbije, zbog nesuvislog opterećivanja prekršajnih sudova, čini to što organi komunalne policije pišu prekršajne prijave samo za prekršaje počinjene vozilima koja su u vlasništvu pravnih lica. Jasno, kao što smo već naveli, (protivzakonito) je podzakonskim aktom (odlukom grada Beograda) propisana kazna za pravna lica u iznosu od 50.000, dok ta kazna ne postoji ukoliko je vozilo u vlasništvu fizičkog lica, već fizičko lice – za koje se dokaže da je prekršilo zakon, plaća 5.000 dinara na ime kazne.

Da bi izbegli konflikt sa poslodavcem, ili otkaz čak, vozači koji koristeći službeno vozilo, učine povredu navedenih saobraćajnih i komunalnih propisa, a komunalna policija podnese prekršajnu prijavu, neophodno je da fotografišu vozilo, i da je predaju poslodavcu, odnosno rukovodiocu pravnog lica koje je vlasnik vozila.

Predstavnik vlasnika vozila (pravno lice) će priložiti fotografiju prilikom saslušanja u Prekršajnom sudu, i izjasniti se da nije počinilo nikakav prekršaj, već će pozvati sud da primeni zakonske odredbe koje nalažu da se identifikuje prekršilac, i isti kazni. Na taj način, kazna će biti, u skladu sa zakonom i opštim pravnim normama, izrečena samo prekršiocu, i to uz ostavljanje roka od 8 dana, da plaćenjem svede na polovinu (2.500 dinara) iznos kazne.

Što se tiče selektivnosti primene Odluke o komunalnom redu grada Beograda, tu nemamo leka. Komunalni policajci na terenu, su u vezi sa saobraćajnom policijom i imaju momentalno dostupne podatke o vlasnicima vozila, tako da veoma dobro znaju kome će pisati prekšajni nalog. Prilažemo fotografije iz kojih se vidi više vozila koja su nepropisno parkirana, a samo je protiv vlasnika jednog vozila (onog u vlasništvu pravnog lica), pokrenut postupak.

Pored toga, više puta smo ukazivali na najdirektnije višegodišnje zloupotrebe javnih površina od strane automehaničarskih servisa (igrom slučaja na samo dvadeset metara od mesta na kojem je načinjena  fotografija gore), perionica automobila (raskrsnica  Južnog bulevara i Maksima Gorkog), na koje komunalna policija grada Beograda uopšte ne reaguje.

(15437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo je baš kompleksna tema … Digresija … Ja sam, recimo, godinama (baš „godinama“ ) plaćao u žutoj zoni „povlašćenu“ mesečnu parking kartu. Nešto preko 6.000 dinara ( oko 700 eura godišnje ). Jer sam smatran „poslovnim korisnikom“. A oni „neposlovni“ ( „fizička lica“ ) su plaćali 450 dinara msečno. I u crvenoj zoni danas „fizička lica“ plaćaju mesečno 450, a „pravna“ skoro 10.000 ( naravno, mesta nema, pa je „dobra“ i „javna garaža“ za 16.000 mesečno ). Da li je „pošteno“ da parking mesto u crvenoj zoni košta mesečno za fizičko lice 450, a za pravno 10.000 ? Pa,… Pročitaj više »

moron

Danas su kazne za taj komunali prekršaj ( povrede odredbi o parkiranju u smislu čl. 12 Gradske odluke o komunalom redu ) bukvalno SMEŠNE čak i u slučaju kada ga počini pravno lice. Kazna za pravno lice je 20.000 dinara ( i to „prekršajni nalog“, pa platiš samo 10.000 dinara u roku od 8 dana ). Po odluci o komunalnom redu iz 2011. ( „Službeni listu grada Beograda“, br. 10/2011 od 12.4.2011. godine. ) za istovrsni prekršaj kazna za pravno lice je bila pedeset hiljada do MILION dinara ( to je bio čl. 64, a u vezi sa čl. 23… Pročitaj više »

Ali

Sta u slucaju da se vozilo vodi na preduzetnika?

moron

Zamisli situaciju sada, budući da su pre nekoliko dana u BG višestruko ( mislim, 4 ili 5 puta) povećane komunalne kazne za (komunalno ) nedozvoljeno parkiranje.
A to ovih dana stupa na snagu. Ima da bude „klanje i dranje“ …

Zakon

AHHHAHAHA ovaj levo, Grujic je onaj sto ga je Bojan Savic snimao na nekim protestima koji su Romi organizovali, DRZI SE GRUJANEE!

moron

Uh, pa sada je to naša draga komunalna MILICIJA … Možda da „optimizujete“ tekst 🙂

prosek sarma

Skoro pa najveci sljam sprskog drustva treba da zavodi komunalni red. Pored njih imamo policiju i BIA koji su glavni dileri droge na veliko, kao i najveci telohranitelji raznoraznih kriminalaca. Bravo za nasu drzavu. Sa ovakvim cuvarima mozemo samo da srljamo u progres…