1. Home
  2. Vesti
  3. FCA prinuđen da povuče na korektivnu intervenciju skoro pet miliona vozila
FCA prinuđen da povuče na korektivnu intervenciju skoro pet miliona vozila
0

FCA prinuđen da povuče na korektivnu intervenciju skoro pet miliona vozila

265
0
Podelite sa prijateljima:

Nacionalna administracija za bezbednost na putevima SAD (National Highway Traffic Safety Administration) obavestila je javnost i sugerisala vlasnicima oko 4,8 miliona vozila neke od navedenih marki u sastavu FCA konglomerata, a koja su prodata na teritoriji Amerike da ne koriste tempomat. Ovakav savet je upućen nakon otkrića da može da se desi da jednom aktiviran tempomat, ne može da se deaktivira, čak ni pritiskom na pedalu kočnice, kao ni manuelnim pritiskom na taster uređaja za održavanje brzine konstantnom.

Ukoliko do ovog neželjenog scenarije dođe, preporuka je da vozač automatsku transmisiju podesi u neutralan položaj, a zatim bezbedno stane pored puta, pritiskom na papučicu kočnice.

Problemom je pogođeno više modela, od kojih se na Starom kontinentu prodaju sledeći:

  • 2014. – 2018. Jeep Cherokee
  • 2014. – 2018. Jeep Grand Cherokee
  • 2018. Jeep Wrangler

U pisanoj izjavi, proizvođač navodi „da je malo verovatno da se ovako nešto dogodi”. Adaptivni tempomat bi morao da bude aktiviran u istom trenutku kada se desi potencijalni kratki spoj, da bi se problem ispoljio. Uprkos ovom problemu, kočnice funkcionišu normalno, pa je vozilo moguće zaustaviti.

FCA nije svestan da je bilo ko povređen zahvaljujući ovom problemu, uprkos tome što je na listi opozvanih modela veliki broj njih koji su prevalili milijarde kilometara, kumulativno,“ stoji u izjavi proizvođača.

FCA će obavestiti vlasnike pogođenih vozila, već sledeće nedelje, kako bi se instalirao unapređeni softver, zarad eliminacije problema.

 

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments