1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Geely razmatra inicijalnu javnu ponudu akcija kompanije Volvo Cars
Geely razmatra inicijalnu javnu ponudu akcija kompanije Volvo Cars
0

Geely razmatra inicijalnu javnu ponudu akcija kompanije Volvo Cars

159
0
Podelite sa prijateljima:

Za one koji ne poznaju dovoljno biznis i ekonomiju, da odmah napomenemo da inicijalna javna ponuda akcija kompanije podrazumeva, povećanje kapitala emitera akcija, u ovom slučaju kompanije Volvo Cars, putem kupovine akcija od strane zainteresovanih investitora. Ulagači mogu imati dvostrane motive kako bi kupili ovako ponuđene akcije. Jedan je profit, odnosno učešće u dividendi, dok je drugi motiv, ponovna prodaja akcija po višoj od kupovne cene.

Dobrobiti za emitera akcija se odnose na priliv svežeg kapitala od strane nezavisnih ulagača, čime se, u ovom slučaju, obezbeđuju sredstva za dalji razvoj tehnologija, za kojim je današnja potreba u automobilskoj industriji ogromna.

Poznato je da kineska kompanija Zhejiang Geely Holding Group u svom portfoliju dugoročnih plasmana poseduje udele u kapitalu švedskog entiteta Volvo Cars. Struktura kapitala švedskog proizvođača automobila uključuje 1% udela u vlasništvu švedskih državnih institucija, dok se ostatak odnosi na pomenuto kinesko, matično društvo.

Kako Bloomberg prenosi, Geely je angažovao konsultante, Citigroup, Goldman Sachs Group i Morgan Stanley, kako bi savetovali rukovodstvo kompanije u pogledu razmatrane inicijalne javne ponude akcija na berzi (IPO).

Rukovodstva kineske i švedske kompanije su diskutovali u pogledu procene vrednosti kapitala Volvoa, za koju očekuju da bi trebala da se kreće u rasponu od 16 do 30 milijardi američkih dolara. Sastanci su održani u Hong Kongu i u Švedskoj, a sa željom da se akcije firme Volvo Cars, listiraju na berzama sa sedištem u obe zemlje. Naslovna fotografija se odnosi na zgrade u kojima je smeštena berza u Hong Kongu.

Šef kompanije Volvo Cars, Hakan Samjuelson je još u martu izjavio da je donošenje ovakve odluke veoma moguće, i da o tome odlučuje Li Šufu. Od kada je Geely preuzeo Volvo Cars, tokom 2010. godine, švedska marka je upotpunila gamu i nikada nije bila ozbiljnija konkurencija nemačkim luksuznim markama nego što je to danas.

Ukoliko adekvatna odluka bude doneta, akcije mogu biti ponuđene, najranije u jesen. Iz neimenovanog izvora unutar kompanije Geely, jedini komentar je bio: „Nismo doneli definitivnu odluku. Još uvek razmatramo alternative.“

Volvo, čije je sedište u Geteborgu, iskazao je povećanje poslovne dobiti za 3,6%, na 417 miliona američkih dolara, u prvom kvartalu. Dobri rezultati su uslovljeni rastom prodaje u Kini i SAD, čime su kompenzovani uvećani rashodi marketinga i razvoja.

Ovo povećanje rashoda marketinga je bilo posebno efektno, uz sve simpatije i poštovanje za švedsku marku, jer je u poslednje vreme Volvo (uz JLR), pretplaćen na osvajanje svakovrsnih izbora za automobil godine. Indikativno, zar  ne?

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments