1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemci su sada ispred Norvežana po tražnji za EV
Nemci su sada ispred Norvežana po tražnji za EV
0

Nemci su sada ispred Norvežana po tražnji za EV

235
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačko tržište elektrifikovanih automobila (ne računajući hibride i “blage hibride”) je nadmašilo norveško, po prvi put u istoriji, a prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (European Automobile Manufacturers Association). Prodaja elektrifikovnih vozila u Nemačkoj je, u prvom kvartalu tekuće godine, porasla za 70%, što znači da je ukupno prodato 17,574 elektrifikovanih modela koje je moguće dopunjavati. Dakle, ova brojka uključuje potpuno električna vozila, ali i ona koja koriste plug-in hibridnu tehnologiju.

Ovakvi pokazatelji se mogu tumačiti kao znak laganog prihvatanja ove tehnologije od strane kupaca, a što se dešava paralelno sa usvajanjem iste kroz proizvodne planove najvećih nemačkih proizvođača: Volkswagen grupe, Daimlera i BMW-a.

Svi oni prilagođavaju svoja postrojenja kako bi spremno dočekali stupanje na snagu novih limita u pogledu štetnih isparenja koja uzrokuju vozila iz celokupne proizvodne flote. Značaj prihvatanja elektrifikovanih vozila od strane kupaca je još izraženiji, ako se ima u vidu pad tržišnog učešća dizel vozila. Sa jedne strane, prihvatanje EV bi značilo i lakše postizanje niskih emisija ugljen dioksida (kao kompenzacija za smanjenje tražnje za dizelom), dok bi sa druge strane omogućilo proizvođačima povrat investiranog kapitala u razvoj ove tehnologije.

Volkswagen je pre par dana obavestio javnost da je udvostručio ugovorenu vrednost nabavki baterija, na iznos od 40 milijardi evra, čime se približio ciljanom iznosu od 50 milijardi evropskih novčanica.

Što se tiče Evrope, prodaja elektrifikovanih vozila je porasla za 41%, u prvom kvartalu, dok je prodaja dizel vozila u EU opala za 17% u istom periodu. Norveška koja je dugo godina bila broj jedan po ovom pitanju, treće je najznačajnije tržište za marku Tesla, odmah posle američkog i kineskog.

Nekada retkost u Nemačkoj, danas su uobičajen prizor na ulicama Minhena i drugih velikih gradova, uz BMW i3 i Nissan Leaf. Ipak, Tesla zauzima tek 31. mesto po tržišnom učešću u Nemačkoj, znatno iza domaćih, vladajućih marki.

Međutim, vremena se ubrzano menjaju, što može da znači i veliku šansu za nemačka EV i na drugim tržištima.

Zlatna era kompanije Tesla se bliži kraju. Uskoro će njihova vozila bita jedna od mnogih na tržištu. Što veća bude ponuda električnih vozila, to će kupci biti osetljiviji na kvalitet, pa proizvođačima neće moći da prođu gafovi, kakve je kompanija Tesla imala sa svojim Modelom 3”, navodi analitičar Bankhaus Mecler.

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments