1. Home
  2. Glas Republike
  3. Hemijski napad veka – samo dva piona procesuirana (nisu na fotografiji)
Hemijski napad veka – samo dva piona procesuirana (nisu na fotografiji)
2

Hemijski napad veka – samo dva piona procesuirana (nisu na fotografiji)

333
2
Podelite sa prijateljima:

Krajem ove nedelje, američko Ministarstvo pravde je obelodanilo da je podiglo optužnicu protiv bivšeg šefa Volkswagen grupe, Martina Vinterkorna. Tadašnji čelnik nemačkog konglomerata je optužen za radnje koje se mogu okarakterisati kao zavera, izvedena sa ciljem prikrivanja realnih podataka o emisiji izduvnih gasova dizel agregata kojim su bila pogonjena neka vozila proizvedena od strane VW grupe.

Lako je podići optužnicu – teško je doći do njega

Kao što je i Reuters primetio, do sada su samo dva niže rangirana zvaničnika Volkswagen grupe procesuirana pred američkim sudovima. Od te dvojice, jedan je bio dovoljno neinteligentan (čitaj: „glup…“) da, uprkos tome što je znao za svoju ulogu u skandalu, otputuje na Floridu kako bi proveo nezaboravan godišnji odmor.

Oliver Schmidt

Planirano vreme boravka u SAD se neočekivano produžilo, a sigurni smo da će ovaj odmor, naposletku ostati nezaboravan doživljaj za njega. Da nije doneo veleumnu odluku o izboru destinacije na kojoj će “napuniti baterije” za nove radne pobede, verovatno američko pravosuđe ne bi ni uspelo da ga privede pravdi. Razlog tome su svakako nemački zakoni koji ne predviđaju mogućnost izručenja svojih državljana, pravosudnim organima drugih zemalja.

Ovo otvara brojna pravna i moralna pitanja

Da krenemo od najjednostavnijih. Zašto američko pravosuđe ne insistira na iznalaženju načina kako bi pravda bila zadovoljena? Vrlo dobro znamo da SAD umeju da budu veoma ubedljive u izboru metoda na koji vrše pritisak na druge strane, kako bi zaštitili “nacionalne interese”, ali o tome nešto kasnije.

Još bolje je pitanje: zašto nemačko pravosuđe, s obzirom na to da je VW grupa već priznala svoju krivicu u aferi, ne procesuira odgovorne još uvek? Još malo pa će biti tri godine otkako je istina isplivala na videlo, a javnost svedoči samo događajima koji i dalje pune novinske rubrike: istražni organi upali u prostorije marke Audi, otvorena istraga protiv nižeg rukovodioca marke Porsche, i tako dalje, i tako dalje, u nedogled.

Martin Vinterkorn

Nijedan od odgovornih za jedan od najvećih i najmasovnijih globalnih hemijskih napada nije izveden pred nemačku verziju Justicije. Veliko je pitanje hoće li i biti.

Da bi licemerna šarada bila kompletirana, verovatno će se pobrinuti Donald Tramp sa svojim neprevaziđenim „Twitter instinktom“. Ako je severnokorejski lider već bio “Rocketman”, onda bi verovatno Vinterkorn trebalo da bude “Exhaustgasman”. Istorijski kontekst je potpuno nenameran.

Zarad potpunijeg razumevanja situacije, i odnosa vlasti u najrazvijenijim (u skoro svakom smislu, izuzev očigledno moralnom) prema prekršiocima zakona, treba reći da apsolutno niko nije optužen uopšte, a kamoli osuđen, na osnovu nepogoda koje je izazvala Toyota Motor sa “ničim izazvanim, samoinicijativnim ubrzavanjem automobila”, baš kao i u General Motors slučaju, gde se javio problem sa defektom sistema za startovanje automobila, a koji je u finalu zaslužan za mnogobrojne fatalne ishode.

Podsetićemo da je FCA praktično priznao krivicu za sličnu manipulaciju koju je izveo Volkswagen, međutim malo šta na tu temu može i da se pročita, a o dubljim implikacijama, još uvek je nesuvislo govoriti.

Zaključak

Hemijski napadi na nedužno civilno stanovništvo, iskristalisali su se kao najsnažniji motiv da se čitave države zbrišu sa lica zemlje. Od Srbije do Sirije, navodni događaji su izazvali oštre reakcije zapadnih država.

Zašto to sa Volkswagenom nije slučaj?

Pa verovatno zato što su priznali krivicu, za razliku od ovih drugih za koje je utvrđeno da nisu sprovodili hemijske akcije protiv stanovništva. Pride su i platili odštetu (manjem delu) oštećenih.

Malo li je?

Zvezdan Božinović

(333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mnogo interesantna „postavka“… Imah malo „zadršku“ da počnem da čitam, subota je, a tema teška je sledila iz samog naslova, ali, sada vidim da sam bio „moron“ što sam odlagao čitanje … Svaka čast Zvezdane.

Zvezdan Božinović

Hvala brate, lagano štivo je u pitanju 🙂