1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Luis Hamilton ponovo najbrži u SAD
Luis Hamilton ponovo najbrži u SAD
0

Luis Hamilton ponovo najbrži u SAD

150
0
Podelite sa prijateljima:

Luis Hamilton gotovo da ima titulu u džepu nakon VN SAD u Ostinu.

Mercedesov vozač, mada je startovao sa pol pozicije, izgubio je vodeću poziciju od Sebastijana Fetela na samom startu, ali je nakon toga uspeo da pretekne glavnog rivala  i ostvari trijumf. Ovo je njegova deveta pobeda sezone i peta od šest na Circuit of the Americas.

Fetel je završio trku 10,1 sekundu iza Hamiltona i sada zaostaje 66 poena iza Britanca. U igri je ostalo još 75 poena.

Maks Ferštapen je uspeo da u samom finišu pretekne Kimija Raikonena sjajnim manevrom, međutim, Holanđaninu je dodeljena kazna od pet sekundi zbog navodnog silaska sa staze i ostvarivanja prednosti, tako da je na kraju ipak bio četvrti.

Valteri Botas je završio na petom mestu, donevši nove poene Mercedesu, koji je osvojio četvrtu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora.

Fetel je sjajno startovao sa drugog mesa na gridu i uspeo je da sa unutrašnje strane u krivinu 1 uđe pre Hamiltona. Hamilton je izvestio da dobro oseća gume i nakon par krugova, našao se u DRS zoni pre napada na pravcu. Fetel je pokušao da uzvrati, ali bilo je jasno da je Mercedes brži automobil.

Nemac je otišao u boks na kraju 16. kruga, zamenivši ultrameke gume mekim, međutim, Hamilton je odlučio da ostane još tri kruga na stazi pre nego što je otišao na servis.

Fetel je napravio seriju brzih krugova ali je otišao preširoko u pretposlednjoj krivini, što ga je koštalo vođstva, jer je Hamilton iz boksa uspeo da izađe tik ispred njega.

Ferštapen, koji je startovao sa 16. pozicije, vozio je dug prvi stint i popeo se značajno u poretku, da bi došao do vođstva nakon što su ostali obavili posao u boksu.

Naravno, Hamilton je brzo uhvatio Red Bull i uz DRS ga pretekao u krivini 14, preuzevši vođstvo, koje do kraja nije ispuštao.

Holanđanin je u boks otišao na kraju 24. kruga, prešavši na meke gume. Na stazu je izašao kao peti. Red Bull je primenio agresivnu taktiku u Maksovom slučaju, jer je 13 krugova kasnije on ponovo pozivan na zamenu guma. Ovoga puta su mu instalirani ultrameki pneumatici, a u trku se vratio kao četvrti. To je postavilo Botasa na drugo mesto a Raikonena na treće. Međutim, vozač Mercedesa se mučio sa tempom, tako da ga je Raikonen pretekao nakon višestrukih napada.

Fetel je iskoristio sveže gume da se približi Botasu i pretekne ga s unutrašnje strane krivine 1, došavši do trećeg mesta pet krugova pre kraja.

Raikonen, nakon primanja informacije da se Fetel nalazi iza njega, napravio je mesta i propustio Nemca. Zatim je izgubio i treće mesto u poslednjem nizu krivina, s unutrašnje strane dugačkog desnog zavoja od Ferštapena, ali mu je mesto vraćeno zbog kažnjavanja Holanđanina.

Drugi vozač Red Bulla, Danijel Rikijardo, nije imao sreće. Morao je rano da odustane, vodeći sjajnu borbu sa Botasom za treće mesto.

Okon je izdržao pritisak Karlosa Sainca i sačuvao je šesu poziciju, dok je Španac osvojio svoje prve poene za Renault.

Serhio Perez, ponovo ljut na svoj tim, jer je smatrao da ga je Okon usporavao sredinom trke, završio je na osmom mestu, dok su prvih deset zaokružili Felipe Masa i Danil Kvjat. Brendon Hartli u svojoj prvoj F1 trci je bio 13., 26 sekundi iza timskog kolege iz Toro Rossoa, Kvjata.

Niko Hulkenberg je odustao nakon gubitka pritiska ulja, dok je Fernando Alonso odustao zbog problema sa motorom.

Paskal Verlajn takođe nije završio trku jer je nakon kontakta sa Kevinom Magnusenom, na samom startu, morao da odustane, dok je njegov timski kolega i Saubera bio 15.

VN SAD 2017. Austin (Circuit of the Americas)

Kl. Vozač Šasija Motor Vreme
1 united_kingdom Lewis Hamilton Mercedes Mercedes
2 germany Sebastian Vettel Ferrari Ferrari 10.143
3 finland Kimi Raikkonen Ferrari Ferrari 15.779
4 netherlands Max Verstappen Red Bull TAG 11.768 *
5 finland Valtteri Bottas Mercedes Mercedes 34.967
6 france Esteban Ocon Force India Mercedes 90.980
7 spain Carlos Sainz Renault Renault 92.944
8 mexico Sergio Perez Force India Mercedes 1 krug
9 brazil Felipe Massa Williams Mercedes 1 krug
10 russia Daniil Kvyat Toro Rosso Renault 1 krug
11 canada Lance Stroll Williams Mercedes 1 krug
12 belgium Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1 krug
13 new_zealand Brendon Hartley Toro Rosso Renault 1 krug
14 france Romain Grosjean Haas Ferrari 1 krug
15 sweden Marcus Ericsson Sauber Ferrari 1 krug
16 denmark Kevin Magnussen Haas Ferrari 1 krug
spain Fernando Alonso McLaren Honda
australia Daniel Ricciardo Red Bull TAG
germany Pascal Wehrlein Sauber Ferrari
germany Nico Hulkenberg Renault Renault

* Kazna od pet sekundi

Generalni plasman vozača

 

 

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments