1. Home
  2. Sport
  3. Kris Mik trijumfovao u Španiji, Ožije bliži tituli
Kris Mik trijumfovao u Španiji, Ožije bliži tituli
0

Kris Mik trijumfovao u Španiji, Ožije bliži tituli

81
0
Podelite sa prijateljima:

Kris Mik je konačno doživeo lepe trenutke u sezoni koja je do sada proticala prilično problematično za njega. Ostvario je drugu ovogodišnju pobedu, i to u Španiji, dok se Sebastijen Ožije približio petoj uzastopnoj tituli u konkurenciji vozača.

Mik je prva dva dana dominirao na RallyRACC Catalunya – Rally de Espaňa, pobedivši na kraju sa razlikom od 28 sekundi u svoj Citroenu C3, samo tri runde nakon što je njegova forma potonula toliko nisko da je bio izostavljen iz tima.

Ožije se odbranio od timskog kolege, Ota Tanaka i osvojio drugo mesto sa pet sekundi prednosti. Rival Francuza za titulu, Tijeri Nuvil, odustao je zbog loma na ogibljenju, tako da Ožije može da overi krunu u pretposlednjoj rundi u Velikoj Britaniji.

M-Sport World Rally Team je takođe napravio lepu razliku u borbi za titulu u konkurenciji proizvođača, prvu od 2007. Tandemu Ford Fiesti je potrebno samo ostvarivanje plasmana u Britaniji da bi osvojili šampionat.

Mikov snažan start prvog dana na šljunku je postavio osnovu za pobedu. On je i u subotu dominirao na asfaltu, a sjajno izdanje je zaokružio dominantnom pobedom pobedivši u pet od šest brzinaca.

„Nije tako važno koliko puta ste nokautirani, važnije je koliko puta uspete da ustanete“, rekao je Mik slaveći pobedu sa suprugom Danijel i dve ćerkice. „Ovo je posebna pobeda za mene. Sećam se kada sam pre 20 godina hodao ovim putem i gledao Kolina MekRea 1997. u Subaruu. Tada ni u snovima nisam pomislio da ću voziti reli na istom ovom mestu.“

Problemi sa upravljanjem su otežavali stvari za Ožijea, ali je unapređeno podešavanje na automobilu mu je donelo tri etapne pobede u subotu posle podne. Tanak je bio hendikepiran na asfaltu zbog menjača koji je imao specifikacije za šljunak, tako da Estonac nije uspeo da „uhvati“ kolegu.

Tanak se pomerio na drugo mesto u generalnom plasmanu, poen ispred Nuvila, koji nažalost nije završio reli. Belgijanac je previše rizikovao kada je ušao prebrzo u levu krivinu, te morao da oštro da preseče narednu desnu. Udario je u kamen i polomio prednji desni točak, što je urušilo njegove snove o osvajanju titule. „Nakon jučerašnjih problema nismo imali drugog izbora nego da forsiramo, a to smo i uradili. Nema žaljenja“, rekao je on.

Juho Haninen je održao dobru formu sa četvrtim mestom u Toyoti Yaris, ali je njegov timski kolega, Esapeka Lapi doživeo incident dok je bio na šestom mestu.

Mads Ostberg, koji je vodio prvog dana, na kraju je bio peti, a prvih šest je zaokružio Stefan Lefevr, u još jednom C3. Frustrirani Elfin Evans je završio kao sedmi nakon problema sa prijanjanjem. Pobednik WRC2, Timu Suninen, Jan Kopecki i Ole Kristijan Vejbi su upotpunili poredak.

Šampionat se vraća na šljunak u pretposlednjoj rundi u Dejinsuru, u Velsu, između 26. i 29. oktobra.

 

(81)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments