1. Home
  2. Glas Republike
  3. Kada se Justicija uda za Suficit
Kada se Justicija uda za Suficit
0

Kada se Justicija uda za Suficit

383
0
Podelite sa prijateljima:

Tradicionalno već, proleće je sezona sklapanja bračnih zaveta, kako u našoj Adriatic mikro regiji tako i svetu. Pošto smo identifikovali jednu sličnost sa ostatkom sveta, da se pozabavimo malo nečim što nas razdvaja. Ne od kusura planete, već od dobrog ukusa i zdravog razuma.

Flegmatična Justicija, najčestitija ženska na svetu, poklekla je i stala na ludi kamen. Prevario ju je balkanski mangup, iluzionista Suficit. Momenat opscene vezan za Suficit se odnosi na činjenicu da se njegov šarm meri na osnovu priliva i odliva iz kućnog budžeta, a nikako onako kako Bog zapoveda, na osnovu njegovih prihoda i rashoda. Narodski rečeno, rashod mi je samo ono što platim, a ono što sam potrošio a još uvek nisam ni platio, se ni ne uzima u obračun kod Suficita. Kada bismo kompletirali sliku, shvatili bismo šta to znači finansijski  doktor Džekil i mister Hajd. I naš Suficit bi očas posla, postao svoja tamna strana, omraženi Deficit – tip na koga smo navikli i bez koga jednostavno ne možemo da živimo. Bogu hvala, u ovome smo svi isti u okruženju, nezavisno od toga da li pričamo bošnjačkim, hrvatskim ili crnogorskim jezikom (ovde smajli naravno). Savršeno nas razumeju i Makedonci, Slovenci, Albanci. Nije baš (Srbija) do Tokija (ili Dubaija) ali zagazili smo i dublje po Evropi.

Šta je dovelo do toga da smuvaju princeza i bitanga je opširna tema, gotovo je sada, nema ni smisla baviti se time. I da čudo bude još veće, Justicija je smuvala Suficit. Da se pozabavimo genezom njihovog odnosa. U nekoj idealnoj epohi Justicija je bila dama koja je svim tipovima davala više prilika da dokažu svoju podobnost i zabavnost, odnosno mogao si da joj priđeš više puta, a ukoliko prvu šansu propustiš da je šarmiraš, u Apelacionoj dvorani si imao najmanje jedan popravni. U ovoj našoj priči Suficit nije prstom mrdnuo. Utoliko je njegov uspeh veći.

Godinama unazad, njihovo okruženje govorka o opravdanosti, redefinisanju, možda čak i o ukidanju nekakvog „poreza na upotrebu motornih vozila“ rođenog brata radikalnog „poreza na upotrebu mobilnih telefona“ koji je, na sreću, preminuo davnih dana. Međutim, žilavi prvonavedeni porez i danas opstaje i otvorena je polemika o tome u koju ga odevnu kombinaciju smestiti za svadbu veka, Justicije i Suficita. Jedno vreme se u javnosti pojavljivao i pod pseudonimom „porez na luksuz“. Instaliran kroz pravni sistem pod okriljem naše Justicije zapao je za oko onima koji sede u Ministarstvu za Suficit i Deficit, osladio im se i više ne znaju kako će bez njega. Ovaj Justicijin potez je doveo do toga da samoupouzdanje Suficita poraste, da joj priđe i otvoreno joj se udvara, bez trunke srama. Potpuno počašćena ovakvim razvojem situacije, Justicija se dosetila i bacila nove mamce Suficitu. Mamci su razasuti po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakonu o komunalnoj policiji, Zakonu o akcizama. Ma svuda. Suficit je bio u zamci, postao je potpuno zavisan u odnosu na Kupidonove strelice koje je Justicija ispucala na njega, a na teret svih nas. Na teret mučenih svatova.

Ko je ovde bitanga a ko princeza? Suficit je proizvod, ironije li, nemoralne Justicije koja je zloupotrebila svoju suštinu i na prevarantski način zavela nesretnog i lažnog Suficita.

Naime, porez na upotrebu motornih vozila je apsurdna budalaština. I to još veća od poreza na imovinu, jer u procesu sticanja imovine, svi mi budući svatovi na svadbi veka – a koju nismo ni želeli, svi smo mi morali da se dobrano učipimo u Ministarstvo za Suficit i Deficit i to kroz: poreze i doprinose na lična primanja, porez na dohodak građana, porez na prihode od kapitala, porez na dobit. I konačno, kad smo izmirili sve to, i ostala nam je lova, čista poput planinskog potoka, i kada smo rešili da udovoljimo elementarnoj potrebi današnjice, pa kupili automobili, Justicija nas lomi, a sve zarad lažnog Suficita, da moramo da platimo i „porez na upotrebu motornih vozila“. Još uvek trezan svat bi ovo shvatio kao duplo oporezivanje, ali ćutao bi sasvim sigurno. Jer Justicija nije glupa, a baš je bacila oko na Suficit. Dosetila bi se naravno, da smo mi svatovi uzbujali u rasipništvu onim „planinski potok čistim parama“ pa pokupovali i veš mašine, tepihe i ostalo „luksuzno“ pokućstvo. Bolje nam je da se uzmu javno i to što pre. Teško da bi preživeli ovu Justicijinu epohalnu ideju: zamislite „porez na upotrebu čaršava od damasta“. A matičar (izvršna vlast) nas celo vreme zamlaćuje lažnim dilemama i javnim raspravama na temu načina oporezivanja: hoće li kriterijum za oporezivanje biti snaga motora, tržišna vrednost automobila, neki ekološki normativ ili nešto četvrto. I pijani svatovi o tome žustro polemišu, obnevideli od alkohola do te mere da ne razumeju da ovaj porez nije porez nego otimačina. Matičara muči onaj jedan trezan svat.

Osladilo se Justiciji muvanje Suficita, pa je kroz Zakon o komunalnoj policiji promovisala briljantno pravilo: ne samo saobraćajnoj policiji, odnedavno vozači račune polažu i komunalnoj policiji. Spram komunalne policije, ona saobraćajna deluje kao Milosrdni anđeo. Saobraćajce vidiš, saslušaš, popričaš i polemišeš i kada shvatiš da si pogrešio i ugrozio bezbednost svih učesnika u saobraćaju, ako si čovek bar u najavi, postidiš se, izviniš i platiš kaznu. Komunalci su nevidljivo zlo, koje ima u nadležnosti zaštitu javnih površina. I ne daj Bože da ti deo vozila ostane zaustavljen (ne mora čak ni da bude parkiran), a oni te snime, obrao si bostan. Kazna je 5 hiljada dinara za fizičko lice vlasnika automobila ili odgovorno lice vlasnika automobila i još 50 hiljada dinara za pravno lice vlasnika automobila! Ako je težina počinjenog protivpravnog dela reper za težinu sankcije, onda se bogme Justicija malo zabrojala, jer je po njoj manji greh voziti u naselju brže od ograničenja za čak 69 km/h, ili voziti u suprotnom smeru i slično. Još nešto, kakve veze ima pravno lice sa tim gde je vozač automobila zaustavio ili parkirao automobil? Justicijo, Justicijo…

Zaključak

Apelujem na razum Matičara (izvršne vlasti) da se ovaj očito protvprirodni blud – brak između Justicije i Suficita – saseče u korenu. Jer džaba im ljubav ukoliko nema ko da im zavidi. Apelujem na sveštenstvo da svoje molitve (bile one u crkvi, katedrali, džamiji, sinagogi) preusmere na svoje stado pokorno i umesto dignutog glasa za strejt brakove (odnosno protiv istopolnih brakova), spreče ovaj još protivprirodniji blud između Justicije i Suficita. Takođe ih molim da više pažnje posvete Glasu Republike od rubrike Testovi, jer automobili su prolazni (i kao materijalno dobro – ne bi trebali toliko da fasciniraju Božije ljude) a stado je večno.

Justicija treba da ostane sama samcita, nezavisna od bilo kog tipa, slepa za muškarce. Jer samo takva, ostaće verna sebi a u funkciji svih nas.

 

Zvezdan Božinović

(383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments