1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi model Seata u istoriji koji će se sklapati u pogonima VW-a
Prvi model Seata u istoriji koji će se sklapati u pogonima VW-a
0

Prvi model Seata u istoriji koji će se sklapati u pogonima VW-a

479
0
Podelite sa prijateljima:

Prethodnog vikenda smo pisali o tome kako je Seatova fabrika u Španiji dobar domaćin za Audijevog mališana, model A1. Sada stižu vesti o proizvodnji novog krosovera koji nudi mogućnost prevoza do sedam putnika, a koji nosi oznake Seata, i proizvodiće se mimo pogona matične marke. Naime, krosover Tarraco će silaziti sa proizvodnih traka Volkswagenove fabrike u Volfsburgu.

Ovo je prvi slučaj u prethodnih skoro dvadeset godina da se nešto slično događa sa španskom markom. Seat navodi da je želja za postizanjem sinergetskih efekata dovela do odluke da se proizvodnja SUV-a Tarraco upriliči u nemačkim proizvodnim pogonima.

Kao što se Audi A1 sklapa u društvu bratskih modela Seat Ibiza i Seat Arona, tako će i Tarraco deliti proizvodne hale sa modelima Volkswagen Tiguan i Touran, koji počivaju na istoj modularnoj MQB arhitekturi kao i najveći Seat.

“Tarraco je u potpunosti dizajniran i razvijen od strane Seata, i to u Španiji,” rekao je Matijas Rabe, potpredsednik Seata za istraživanje i razvoj. “U saradnji sa domaćinom punim entuzijazma, u Volfsburgu su kompletirane pripreme za serijsku proizvodnju našeg krosovera. Sve to je postignuto u veoma kratkom roku. Na ovaj način, ojačane su ionako snažne veze između Seata i Volkswagena.”

Prilika je da kažemo da se poslednji put desilo da pogoni Volkswagena budu korišćeni za montažu modela druge marke iz sastava VW grupe, još 1998. godine. Tada je mališan sa Arosa oznakama bio glavni junak proizvodne priče.

Iz dalje prošlosti smo iskopali primer modela Audi 50, koji se od 1974. do 1978. godine, proizvodio u  Volkswagenovim halama, pa zatim model Audi 80 u intervalu od 1994. do 1998. godine. Naposletku, u ovoj priči iz arhiva, našlo se mesta i za Audi 100, koji je proizvodila fabrika marke VW, a vremenski okvir obuhvata period od 1993. do 1997. godine.

Audi 100 (1994.)

“Stručna, vodeća proizvodna mreža na globalnom nivou, jedan je utemeljivača odličnih parametara efikasnosti VW grupe. Seat Tarraco je samo još jedan primer koji ukazuje na to da će budućnost obilovati situacijama u kojima će pogoni jedne marke proizvoditi vozila drugog brenda iz sastava naše VW grupe,” dodao je Andreas Tostman, član upravnog odbora Volkswagena, zadužen za proizvodnju.

(479)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments