1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li će i Porsche Ferrarijevim stopama?
Da li će i Porsche Ferrarijevim stopama?
1

Da li će i Porsche Ferrarijevim stopama?

359
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche bi mogao da vredi čitavo bogatstvo ukoliko bi ušao u grupu ultraluksuznih marki unutar Volkswagenovog konglomerata, kaže šef finansija, Luc Meške.

Sa primenom istih berzanskih parametara kao što su Ferrarijevi, kaže Meške, akcije kompanije pod vođstvom Porschea, uključujući i Bentley, Bugatti i Lamborghini, lako bi mogle da ostvare tri puta veću tržišnu kapitalizaciju u odnosu na Ferrari, koji je vredan oko 19 milijardi evra.

70 milijardi evra

„Mi bismo verovatno bili posmatrani kao proizvođač luksuzne robe, i kao takvi  bismo bili potpuno drugačiji u odnosu na regularne premijum marke“, rekao je Meške. „Procena od 60 do 70 milijardi evra bi zvučala sasvim realno.“

Na pitanje u vezi sa procenama analitičara da bi takva superpremijum grupa mogla da vredi i do 100 milijardi evra, Meške je konstatovao da je to sasvim ostvarivo.

VW grupa kao celina je vredna oko 69 milijardi evra, što znači da investitori uglavnom plaćaju za akcije premijum marki u okviru konglomerata.

Meške je takođe rekao da privatni investitori u globalnim automobilskim kompanijama kao što su VW grupa ili Daimler, mogu najviše da izvuku koristi iz parcijalnih izdvajanja atraktivnih ogranaka, a tome je dokaz Fiat Chryslerov slučaj sa Ferrarijem, koji je januara 2016. samostalno lansiran na berzu.

„Kada su akcije Ferrarije postale javne, i sam Fiat Chrysler je povećao sopstvenu vrednost“, kaže Meške.

On veruje da bi investitori rado primili javnu ponudu, jer bi to signaliziralo da je diversifikovana kompanija, poput VW grupe, spremna da se oslobodi nepotrebnog balasta i modernizuje svoju strukturu.

Potencijalne prednosti

Na ovaj način bi se ostvarilo nekoliko stvari. Na prvom mestu, osnovne slabosti matičnog VW brenda, koje su donekle sakrivene profitom premijum marki poput Porschea i Audija, bile bi mnogo primetnije. To bi rezultiralo konstantnim (ali u isto vreme pozitivnim) pritiskom da se snižavaju troškovi i u ostalim segmentima poslovanja.

Sa koncentracijom na velikoserijske marke, akcije VW grupe bi mogle da porastu. Investitori se po običaju vežu za premijum entitete kompanije sa jasnim operativnim fokusom. Ove kompanije mogu lakše biti „standardizovane“ i poređene sa direktnim rivalima, nego sa konglomeratima kao što je VW grupa, koja prodaje sve, od motocikala, preko teških kamiona, do brodskih motora.

Na drugom mestu, to bi grupu učinilo atraktivnijom potencijalnim partnerima, kako iz automobilskog sektora tako i tehnološkog.

Meške je sugerisao da je sa čelnicima VW grupe u Volfsburgu diskutovao u vezi sa temom izlaska na berzu, kao i sa članovima porodica Porše i Pih, koji poseduju većinu glasova u kompaniji.

„Verovatno pretpostavljate da takođe objašnjavam prednosti unutar grupe“, rekao je on.

Pre globalne finansijske krize, Porsche je bio nezavisna kompanija u vlasništvu Porše i Pih klanova. Prodat je VW grupi u dvostepenom procesu počev od 2009., što je prvobitno viđeno kao potpuna kapitulacija, nakon što je kompanija umalo bankrotirala, pokušavajući da otkupi mnogo veću kompaniju.

Priredio: Pavle Barta

 

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Jedina razlika u odnosu na Ferrari je ta što, investitori (ulagači), budući akcionari nisu imali primer prevare u kompaniji čije su akcije kupili, za razliku od hazardera koji bi svoje novce stavili na raspolaganje grupaciji kojoj „pamet“ ne smeta da se igra tuđim milijardama. Svaki dan ispliva neki novi nemoral iz VW kuhinje. Dati novac na upravljanje VW-u je isto kao i ostaviti ženu da je pričuva Antonio Banderas dok se ne vratiš sa puta 🙂