1. Home
  2. Vesti
  3. Zbog loših rezultata smenjeni čelnici marki Hyundai i Kia u Kini
Zbog loših rezultata smenjeni čelnici marki Hyundai i Kia u Kini
0

Zbog loših rezultata smenjeni čelnici marki Hyundai i Kia u Kini

224
0
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski Hyundai Motor Co. je obavestio javnost da je smenio osobu odgovornu za poslovanje kompanije na tržištu Kine, samo godinu dana nakon što je na tu funkciju postavljen, sa ciljem popravljanja tržišne pozicije brenda, koja je doživela veliko potonuće u prethodnom periodu.

Proizvođač se sporo oporavlja od velikog pada prodaje u Kini koji je delom, prema obrazloženju Korejaca, nastao zahvaljujući političkim tenzijama na relaciji Pekinga i Seula. Na lošu prodaju je svakako odraza ostavila i činjenica da kompanija nije imala dovoljno krosover modela u ponudi, a sada bi to trebalo da bude drugačije jer su promovisani Kona i Santa Fe. Uprkos uvođenju u ponudu novog krosovera, prodaja nije odreagovala na željeni način.

Hyundai je imenovao Jun Mong-hjuna, rukovodioca Hyundaijevog poslovanja u Turskoj, za predsednika kompanije koja je nastala kao zajednički poduhvat sa kineskim partnerom BAIC Motor Corp. Aktuelni rukovodilac kompanije u zajedničkom vlasništvu, Tao Hung-tan, na tu poziciju je došao prošlog septembra, a sada se vraća u centralu kompanije u Seul.

Pridružena kompanija Kia Motors Corp. je dobila novog rukovodioca za poslovanje u Kini, a to je Jin Bijung-jin, koji će voditi zajednički poduhvat (joint venture) sklopljen sa Dongfeng Motor Group Co.

„Ove smene bi trebalo da dovedu do povećanja nivoa konkurentnosti naše ponude, koja je počela da pokazuje znake oporavka na kineskom automobilskom tržištu,“ navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost koje su izdale kompanije.

Da dodamo da su prodajne brojke marke Hyundai na kineskom tržištu porasle za 4%, dok je prodaja marke Kia zabelebžila skromniji rast od 1,3%. Podaci se odnose na prvo polugodište 2018. godine, i oni ne zvuče dobro, s obzirom na to da je pad prodaje od prošle godine bio za oko deset do čak dvadeset puta veći od aktuelnog rasta.

Analitičar iz kompanije Samsung Securities, Ester Jim je naveo da će biti potrebno više od dve godine kako bi se stepen iskorišćenja proizvodnih kapaciteta proizvođača u Kini, podigao na nivo od 80%, sa sadašnjih, samo 58%.

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments