1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pad prodaje i profitabilnosti kompanije Hyundai Motor se nastavlja
Pad prodaje i profitabilnosti kompanije Hyundai Motor se nastavlja
3

Pad prodaje i profitabilnosti kompanije Hyundai Motor se nastavlja

321
3
Podelite sa prijateljima:

Kvartalni profit kompanije Hyundai Motor Co je doživeo drastičan pad vrednosti, čime je sveden na svega polovinu ranije ostvarenog iznosa. Na taj način, iskazani kvartalni profit je pao na skoro najniži nivo u poslednjih šest godina, kao posledica pada prodaje na dva najveća svetska tržišta, američkom i kineskom. Nasuprot tome, na matičnom tržištu korejski proizvođač je ostvario značajno bolje rezultate u odnosu na lane, zahvaljujući posrtanju divizije General Motorsa koja posluje u Južnoj Koreji.

Ovakvi rezultati su dobar podsetnik za Hyundai, koji ima poteškoće poslednjih pet godina, zahvaljujući prevelikom učešću sedana u proizvodnoj gami, i kasnoj reakciji u smislu lansiranja, sve popularnijih krosover vozila u Kini i SAD.

Vrednost akcija kompanije Hyundai je pala za skoro 6%, nakon obelodanjivanja izveštaja o ostvarenom profitu za prvi kvartal (619,15 miliona američkih dolara), što je najmanji iznos dobiti još od prvog kvartala 2012. godine.

Analitičar iz Thomson Reuters je prognozirao da će prosečna kvartalna dobiti iznositi oko jedne milijarde dolara, čisto poređenja radi.

Profiti su “veoma šokantni, šokantniji nego ikada”, kaže Ko Tae-bong, analitičar u Hi Investment & Securities.

Hyundai je drastično smanjio obim proizvodnje u svojoj fabrici u SAD kako bi se smanjile isporuke nepopularnih limuzina (Elantre i Sonate), za kojima je upravo smanjena tražnja i dovela da pada profita, rekao je ovaj analitičar, uz iznošenje procene da američka postrojenja rade na nižem nivou od 70% popunjenosti kapaciteta, a tako će i ostati, uz mogućnost daljeg pada, sve do početka proizvodnje nove generacije krosovera Santa Fe, a što je planirano najranije za maj.

Hyundai je na američkom tržištu već predstavio subkompaktni krosover Kona, ali ovaj potez nije uspeo da nadoknadi pad tražnje za sedan modelima.

Uvođenje novih krosovera poput Santa Fea, moglo bi da doprinese oporavku profitnih stopa, naveo je finansijski direktor kompanije Hyundai, Čoi Bijung-čul.

On je takođe obavestio javnost da veruje da će kompanija biti u stanju da proda 4,68 miliona vozila ove godine, čime bi ispunila planove.

Hyundai i Kia – Muke sa prodajom 

Hyundai kao i povezano pravno lice, Kia Motors, zbirno gledano, predstavljaju petog najvećeg proizvođača automobila na svetu. Međutim, u prethodne tri godine, nisu uspeli da dostignu planirane prodajne rezultate.

Hyundai je zabeležio prihode u prvom kvartalu ove godine koji su za 4% niži od lane. Ako se posmatra samo Kina, pad prihoda iznosi 15%, dok je pad prihoda u SAD, nešto blaži i iznosi 12%.

Ipak, prihodi ostvareni na domaćem tržištu su porasli za 5% zbog opisane situacije sa nevoljama sa kojima se u Južnoj Koreji suočava General Motors. Kao posledica toga, mnogi kupci su se okrenuli ka Hyundai i nemačkim vozilima.

Tržišno učešće korejske GM divizije se prepolovilo u prvom kvartalu 2018. godine, u odnosu na uporediv period iz 2014. godine, i iznosi 4,7%. Prema podacima korejske vlade, vrednost akcija tandema Hyundai / Kia je u tom periodu porasla za 69%.

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A ja juče drugde čitao KIA PR priopćenje: „Broj prvi put registrovanih vozila Kia u Evropi se u prva tri meseca povećao za 5,2% – sa prošlogodišnjih 124.987 na 131.434 vozila*, čime je postavljen novi prodajni rekord ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila.“

moron

A ja se čudih kako li su testovi KIA vozila iz kuhnje AutoMagazina tako afirmativni …