1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Znanje, sreća i dobra strategija doneli Fetelu pobedu u Australiji
Znanje, sreća i dobra strategija doneli Fetelu pobedu u Australiji
0

Znanje, sreća i dobra strategija doneli Fetelu pobedu u Australiji

259
0
Podelite sa prijateljima:

Sreća prati hrabre, a trka u Melburnu je još jedan dokaz za to. Fetel i Ferrari su ostvarili prvu pobedu sezone, uz treće mesto Kimija Raikonena. Aktuelni šampion, Luis Hamilton iz Mercedesa, bio je treći.

Nemac je u velikom stilu započeo ovu sezonu, osvojivši bitku za Albert Park. Bezbednosni automobi je izašao na stazu u pravi čas, omogućivši Fetelu da pretekne Hamiltona. Nakon toga, praktično do kraja se vodila borba između dva najveća favorita za titulu.

Britanac je startovao sa pol pozicije. Mada mu je zapretio Kimi Raikonen odmah na početku trke, uspeo je da napravi „tampon“ zonu u odnosu na crvene bolide, od neke četiri sekunde. Finac je bio ispred timskog kolege do odlaska u boks, u 19. krugu, kada su mu instalirani meki pneumatici, što je značilo da više neće odlaziti na servis. Mercedes je istog momenta odgovorio, poslavši Hamiltona na zamenu guma, usput kopirajući Ferrarijevu strategiju.

Ferrari je zadržao Fetela na stazi,  koji je bio na ultramekim gumama. U Scuderiji su verovatno vagali da li da Nemac takođe nastavi do kraja trke na mekim pneumaticima ili da ostane još neko vreme na asfaltu Albert Parka u nadi da će doći do izlaska bezbednosnog vozila. To se i desilo! Kada je virtuelni bezbednosni automobil aktiviran nakon što je Roman Grožan iz Haasa bio prinuđen da stane, krug nakon što se isto desilo njegovom kolegi, Kevinu Magnusenu, koji je bio na sjajnom četvrtom mestu, došlo je do velike prilike za Fetela.

Tajming nije mogao da bude bolji. Pet sekundi prednosti u odnosu na Hamiltona u sektoru 1 mu je otvorilo put za odlazak u boks, gde se prebacio na meke gume i vratio se na vodeće mesto. Hamilton je bio blago šokiran zapitavši „da li sam nešto pogrešio?“, dok mu je tim poručio: „Mislili smo da smo bezbedni, ali nešto očigledno nije ispalo kako treba.“

Nakon što je virtuelni bezbednosni automobil zamenjen onim pravim, trka se nastavila u 32. krugu. Fetel je bio vodeći, Hamilton drugi, a Raikonen treći. Red Bullov dvojac je bio iznenađen izvanrednim izdanjem Haasa, čiji vozači su se našli ispred njih, ali im se sada takođe otvorila prilika za bolji rezultat. Ferštapen je imao okretanje na stazi, koje je za posledicu imalo neznatno oštećivanje bolida, a morao je zbog žute zastave da prepusti poziciju Fernandu Alonsu, za vreme aktiviranog virtuelnog bezbednosnog automobila.

Fetel je odbranio vođstvo, napravivši sekund prednosti u odnosu na Hamiltona, koji nije dozvoljavao da mu Nemac pobegne, ali je uskoro dobio upozorenje da mu se pogonska jedinica pregreva. Raikonen na trećem mestu, nije mogao da prati tempo vodećih. Finac je imao sjajan početak trke i ubitačan tempo, ali mu prelazak na meke gume očigledno nije posebno odgovarao. Posledica toga je bila da je morao da se potrudi da odbrani podijum od goropadnog Rikijarda iz Red Bulla, koji je imao dodatnu motivaciju u vidu domaće publike.

Deset krugova pre kraja, Hamilton je odlučio da krene u napad. Uspeo je da dođe na pola sekunde od Ferrarija, ali je napravio grešku u krivini 9, kada je otišao preširoko i završio na travi, što je omogućilo Fetelu da ponovo ostvari prednost od 2,5 sekundi.

Britanac je ponovo smanjivao prednost sa serijom brzih krugova, ali je pet krugova pre kraja morao da odustane od napada. Njegove gume su bile šest krugova starije od Fetelovih i počele su da pokazuju gubitak performansi. Pobednik je praktično u tom momentu bio odlučen.

Nemac je na taj način obezbedio drugi uzastopni trijumf u Australiji, pet sekundi ispred Hamiltona, dok je vredne poene za Ferrari doneo i Kimi na trećem mestu. Fincu nije bilo nimalo lako, s obzirom na to da je Rikijardo bio furiozan, napravivši čak i najbrži krug trke. Nije mu uspelo da bude prvi Australijanac kji je na domaćem tlu završio u prva tri.

Novo partnerstvo između McLarena i Renaulta je donelo Fernandu Alonsu najbolji rezultat od VN SAD 2016. On je takođe uspeo da se odbrani od Maksa Ferštapena i završi na petom mestu. Holanđanin je imao varljivu trku, ali je uz Rikijarda pokazao da će na Red Bull morati ozbiljno da se računa u trkama koje dolaze. Sedmi je bio odlični Niko Hulkenberg iz Renaulta, dok je Valteri Botas iz Mercedesa bio osmi. Finac očigledno nije u potpunosti uspeo da se oporavi od udesa u kvalifikacijama i kazne na gridu.

Stofel Vandorn je doprineo dvostrukom osvajanju bodova za McLaren, dok je prvih deset zaokružio Karlos Sainc junior (Renault), mada se žalio na mučninu. Force Indijin tandem, Serhio Perez i Esteban Okon, se našao van poena, sa 11., odnosno 12. mestom.

Debitanti, Šarl Leklerk i Sergej Sirotkin, nisu imali neka posebna uzbuđenja u trci. Dok je Leklerk završio na 13. mestu kao jedini Sauber koji je završio trku, jer je Markus Erikson morao rano da odustane, Sirotkinovo izdanje je trajalo samo četiri kruga, jer je zbog najlonske kese koja mu je završila u usisnom sistemu bio prisiljen da se parkira u krivini 16.

Toro Rossova prva trka sa Hondom je za zaborav. Brendon Hartli je bio poslednji, dok je Pjer Gasli imao dobar start, ali je morao da odustane nakon 13 krugova zbog kvara na pogonskoj jedinici.

Ostaje žal zbog peha Haasovaca, koji su pokazali izuzetno izdanje. Međutim, da li zbog greške mehaničara ili neispravnosti opreme (verovatnije), obojica su krug za krugom završili sa neispravno montiranim točkovima, što ih je izbacilo iz stroja.

Naredna trka se vozi za dve nedelje u Bahreinu.

Pavle Barta

VN Australije 2018. (Albert Park, Melburn):

POZ Br. Vozač Automobil Krugovi Vreme/Odust. Poeni
1 5 Sebastian Vettel FERRARI 58 1:29:33.283 25
2 44 Lewis Hamilton MERCEDES 58 +5.036s 18
3 7 Kimi Räikkönen FERRARI 58 +6.309s 15
4 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 58 +7.069s 12
5 14 Fernando Alonso MCLAREN RENAULT 58 +27.886s 10
6 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 58 +28.945s 8
7 27 Nico Hulkenberg RENAULT 58 +32.671s 6
8 77 Valtteri Bottas MERCEDES 58 +34.339s 4
9 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN RENAULT 58 +34.921s 2
10 55 Carlos Sainz RENAULT 58 +45.722s 1
11 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 58 +46.817s 0
12 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 58 +60.278s 0
13 16 Charles Leclerc SAUBER FERRARI 58 +75.759s 0
14 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 58 +78.288s 0
15 28 Brendon Hartley SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 57 +1 krug 0
NC 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 24 DNF 0
NC 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 22 DNF 0
NC 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 13 DNF 0
NC 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 5 DNF 0
NC 35 Sergey Sirotkin WILLIAMS MERCEDES 4 DNF 0

Generalni poredak vozača:

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments